Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5415.04.202511

6009-2024 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Lausunto Turun hallinto-oikeuteen Turun kaupungin päiväkotien täyttöasteiden nostamista koskevassa asiassa

Tiivistelmä:

Kasvatuksen ja opetuksen lautakunta on päättänyt 26.11.2024 § 147 muun ohella asettaa päiväkotien täyttöasteentavoitteiksi 102 % vuodelle 2025 ja 104 % vuodelle 2026 sekä käyttöastetavoitteeksi kummallekin vuodelle 91 %. OAJ:n Turun paikallisyhdistys on tehnyt kunnallisvalituksen Turun hallinto-oikeuteen, jossa vaaditaan, että Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksenlautakunnan 26.11.2024 § 147 päätös sekä oikaisuvaatimuksen johdosta 21.1.2025 § 6 tehty hylkäävä päätös koskien päiväkodin täyttöasteen nostamista tulee kumota, koska päätökset ovat lainvastaisia. Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa lausunnon Turun hallinto-oikeudelle asiasta.

Kasopelk § 54

Varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja juristi Henna Saanakorpi 8.4.2025:

 

Asian tausta

 

Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen lautakunta on päättänyt 26.11.2024 § 147 kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden toimintasuunnitelman ja palvelusuunnitelmien hyväksymisestä vuodelle 2025. Päätöksen liitteenä 5 kuvataan varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelmaa vuodelle 2025, jossa on muun ohella asetettu päiväkotien täyttöasteen tavoitteeksi 102 % vuodelle 2025 ja 104 % vuodelle 2026 ja edelleen käyttöasteiksi kummallekin vuodelle 91 %.

 

Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus 16.12.2024 OAJ:n Turun paikallisyhdistyksen ja Turun varhaiskasvatuksen opettajat ry:n toimesta siltä osin kuin päätös koskee päiväkotien täyttö- ja käyttöasteen nostamista. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että päiväkotien täyttöasteen nostamista pidetään lainvastaisena ja epätarkoituksenmukaisena. Kasvatus- ja opetuslautakunta on hylännyt oikaisuvaatimuksen 21.1.2025 § 6 pidetyssä kokouksessaan.

 

OAJ:n Turun paikallisyhdistys on edelleen tehnyt 24.2.2025 kunnallisvalituksen Turun hallinto-oikeuteen. OAJ:n Turun paikallisyhdistys vaatii, että Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksenlautakunnan päätös 26.11.2024 § 147 sekä oikaisuvaatimuksen johdosta 21.1.2025 § 6 tehty hylkäävä päätös koskien päiväkodin täyttöasteen nostamista tulee kumota, koska päätökset ovat lainvastaisia. Turun hallinto-oikeus on lähettänyt 11.3.2025 päivätyn lausuntopyynnön Turun kaupungille.

 

Ennen Turun hallinto-oikeuden lausuntopyynnön vastaanottamista kasvatus- ja opetuslautakunta on antanut lausunnon myös Lounais-Suomen aluehallintovirastolle asiassa LSAVI/2400/2025. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on ottanut asian selvitettäväkseen ja pyytänyt muun ohella täyttämään Excel-taulukoiden avulla päivittäiset lasten ja henkilöstön läsnäolot ajalta 11.-24.11.2024 ja 13.-26.1.2025 selvityksessä mainituilta päiväkodeista. Päiväkotikohtaiset Excel-taulukot ovat liitteessä 4.

 

Asiassa sovellettu lainsäädäntö

 

Varhaiskasvatuslain 35 §:n mukaan päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla varhaiskasvatuksessa olevien lapsien määrään, heidän ikäänsä ja varhaiskasvatuksessa päivittäin viettämäänsä aikaan suhteutettuna riittävä määrä henkilöitä, joilla on tässä laissa säädetty varhaiskasvatuksen opettajan, sosionomin tai lastenhoitajan ammatillinen kelpoisuus. Mitoituksesta säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksessa.

 

Varhaiskasvatuslain 36 §:n mukaan päiväkodissa voidaan poiketa 35 §:ssä tarkoitetuista suhdeluvuista, jos lasten keskimääräiset varhaiskasvatuspäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti päiväkodissa enempää kuin suhdeluku edellyttää. Hallituksen esityksen (HE 40/2018) mukaan säännöksen tarkoittama tilanne voi olla esimerkiksi se, että päiväkodissa samaa paikkaa käyttävät lapset ovat satunnaisesti ja lyhytaikaisesti samanaikaisesti paikalla esimerkiksi vanhempien työvuoron yllättävän muuttumisen vuoksi.

 

Hallituksen esityksen (HE 249/2020) mukaan lapsia, jotka osallistuvat varhaiskasvatukseen samoina aikoina, ei voida sijoittaa samalle paikalle. Kunta voi poiketa säädetystä suhdeluvusta, jos lasten keskimääräiset läsnäolopäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät, esimerkiksi osa-aikaisilla lapsilla. Tällaisissa tilanteissa lapsia ei kuitenkaan saa olla muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti hoidossa asetuksen tarkoittamaa suhdelukua enempää. Säädetystä suhdeluvusta poikkeaminen pykälässä tarkoitetulla tavalla ei voi olla jatkuvaa eikä päivittäistä eikä se voi kestää koko toimintapäivän ajan, vaan sen tulee olla luonteeltaan tilapäistä ja lyhytaikaista. Lain tarkoittamat ilmaisut ”tilapäinen” tai ”lyhytaikainen” mahdollistavat siis jonkinasteista joustoa poikkeavuuksiin.

 

Asian arviointia

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden varhaiskasvatuksen vuoden 2025 palvelusuunnitelmassa täyttöasteen prosenttiluku kuvaa, miten suuri prosenttiosuus laskennallisista varhaiskasvatuspaikoista on täytetty verrattaessa lasten määrää käytettävissä olevaan henkilöstöresurssiin. Käyttöasteessa huomioidaan lisäksi lasten poissaolot sekä henkilöstön poissaolot. Täyttöaste kuvaa varhaiskasvatuspaikkojen varausastetta suhteessa henkilöstön määrään ja käyttöaste toteutunutta todellista tilannetta.

 

Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa olevien lasten keskimääräiset läsnäolot ovat jatkuvasti vähäisemmät kuin toimintapäivät, eikä lapsia lähtökohtaisesti ole läsnä yhtäaikaisesti enempää kuin suhdeluku mahdollistaa. Koska osa-aikaisesti (enemmän kuin 20 tuntia mutta vähemmän kuin 35 tuntia viikossa) läsnä oleva lapsi käyttää Turun laskennassa kokoaikaisen lapsen paikan, täyttöastetavoitetta vuosille 2025 ja 2026 on päädytty nostamaan. Lasten osa-aikaisuus voitaisiin huomioida myös täyttöastekertoimen pienentämisellä osa-aikaisesti läsnä olevalta lapselta, kuten toimintatapana jo nyt on enintään 20 tuntia viikossa tai pelkässä esiopetuksessa olevien lasten osalta.

 

Päiväkotien täyttöaste suhteessa käyttöasteeseen

 

Valittaja viittaa perusteluissaan eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisuun (31.8.2004). Tässä ratkaisussa todetaan myös, että päivähoitoasetuksen henkilöstömitoitusta koskeva säännös on tulkinnanvarainen. Tätä ratkaisua ei voine suoraan soveltaa valituksen kohteena olevaan asiaan, sillä todellisuudessa, pitkäaikaisseurannan perusteella Turun kaupungin päiväkotien täyttöaste on ollut 15-20 % korkeampi kuin käyttöaste, joka kuvaa lakisääteistä lasten ja henkilökunnan läsnäoloa päivittäin päiväkodissa. Käyttöaste on jäänyt seurannassa noin 75 prosenttiin kaupunkitasolla.

 

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisussa (14.11.2005, 821/4/03) todetaan, että päiväkotien täyttö- ja/tai käyttöaste ylitti joinakin kuukausina 100 %. Tapauksessa on edelleen todettu, että päivähoitoasetuksen noudattamisen arviointi edellyttää kuitenkin, ainakin täyttöastelukujen osalta, myös tietoa siitä, onko päiväkodissa ollut silloisen päivähoitoasetuksen 6 §:n 5 momentin mukainen peruste poiketa asetuksessa säädetystä suhdeluvusta, esimerkiksi vain osan viikkoa hoidossa oleva lapsi. Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisussa on niin ikään todettu, että päivähoitoasetuksen säännös edellyttää henkilöstömitoituksen toteutumista päiväkotikohtaisesti. Liitteenä 4 olevien päiväkotikohtaisten tietojen osalta voidaan todeta, ettei päiväkotitasolla esiinny suhdeluvun ylitystä, mutta yksittäisissä lapsiryhmissä esiintyy joitakin ylityksiä.

 

Valittaja esittää perusteluissaan, että Turun kaupunki pystyy varausjärjestelmän perusteella seuraamaan lasten läsnäolon määriä, joka ei kuitenkaan oikeuta täyttämään päiväkoteja yli 100 %:n, ja vaikka sijaisjärjestelmä olisi kattava, johtaa tämä helposti henkilöstömitoituksen osalta lainvastaisiin tilanteisiin. Edelleen valituksessa todetaan, että Turun kaupungin tekemä päätös mahdollistaa sen, että Turun kaupungin päiväkoteihin voidaan jatkossa pysyvästi ottaa lapsia yli sallitun määrän ja olettaa, että joku lapsista on poissa. Turun kaupunki varmistaa useilla toimenpiteillä, että niin sanottua samaa paikkaa käyttävät lapset eivät ole yhtä aikaa paikalla, eikä lasten ja henkilöstön suhdeluku ylity muuten kuin tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Suunnittelussa käytetään apuna tietojärjestelmää. Lisäksi kaupungissa huomioidaan seuraavat asiat:

 

-

Palveluohjaus seuraa varhaiskasvatuspaikkajärjestelyissä tietojärjestelmästä suunniteltua täyttö- ja käyttöastetta, jotta päiväkodeissa ei lasten ja henkilöstön suhdeluku ylittyisi jo varhaiskasvatuspaikojen osoittamisvaiheessa.

 

 

 

-

Päiväkodin johtajat varmistavat omalta osaltaan varhaiskasvatuspaikkojen järjestelyvaiheessa resurssien riittävyyden.

 

-

Huoltajat sopivat varhaiskasvatuksen tarpeesta, jonka perusteella voidaan tarkistaa henkilöstöresurssitarve.

 

-

Tarvittaessa lisätään kapasiteettia. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä lisääntyy aina toimintavuoden aikana, viimeisten vuosien aikana lasten määrä syyskuusta toukokuuhun on lisääntynyt reilulla 400 lapsella, joten toimintavuoden aikaiseen kasvuun on suunnitelmallisesti varauduttu rekrytoimalla henkilöstöä ja tarvittaessa on lisätty toimitiloja.

 

 

 

 

-

Huoltajien tulee ilmoittaa määrätyssä ajassa lähiaikojen varhaiskasvatuksen tarve, jotta työvuorosuunnittelua voidaan vielä perustellusta syystä tarkistaa, mikäli lasten varhaiskasvatusajoissa olisi muutoksia.

 

 

 

-

Tietojärjestelmästä on saatavilla päivittäinen henkilöstötarve. Henkilöstötarve on nähtävissä myös tuntitasolla. Päiväkodissa näillä tiedoilla etukäteen suunnitellaan henkilöstöresurssien kohdentaminen työvuoroihin siten, että huomioidaan lasten läsnä- ja poissaolot ja myönnettyjen paikkojen tosiasiallinen käyttö.

 

 

 

 

-

Työvuorosuunnittelusta on koulutettu lähijohtajia, joten ennalta tiedetyt poissaolot pysytään huomioimaan, kun tehdään kolmen viikon tasoittumisjaksolle työvuorosuunnittelua.

 

 

-

Mikäli jostain syystä vielä kyseisenä toimintapäivänä tulisi tarvetta lisätä henkilöstöresurssia esimerkiksi henkilöstön äkillisissä poissaolotilanteissa tai lasten varhaiskasvatusaikojen muutosten vuoksi, päiväkodit voivat käyttää omaa varahenkilöstöä ja vuokratyövoimaa. Vuokratyövoiman saatavuudesta voidaan todeta, että työvoimaa on saatavilla erinomaisesti. Tilauksista noin 95 prosenttia onnistutaan toteuttamaan. Tarvittaessa käytettävällä resurssilla varmistetaan se, että poikkeaminen päiväkotikohtaisesta mitoituksesta ei ole kokopäivän kestävä tilanne ja lain edellyttämä henkilöstömitoitus pystytään nopeasti saavuttamaan myös vaikeasti ennakoitavissa tilanteissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva 1: Esimerkkikuva tietojärjestelmästä

 

Varhaiskasvatuksen palvelusuunnitelman mukaiset tavoiteluvut yli 100 %:n täyttöasteesta eivät lähtökohtaisesti johda lasten ja henkilöstön suhdeluvun ylityksiin, jos huoltajien lapselleen varaamat ajat ovat säännöllisesti vähäisemmät kuin toimintapäivät ja jos samaa paikkaa ei yhtä aikaa käytä useampi lapsi. Turun kaupungin varhaiskasvatus seuraa tilannetta jatkuvasti palvelualuetasolla, aluetasolla ja päiväkotitasolla. Samoja paikkoja käyttävät lapset eivät ole yhtä aikaa paikalla kuin hetkellisesti, mutta syyt eivät johdu henkilöstön poissaoloista. Käytössä oleva tietojärjestelmä tuottaa tietoa huoltajien varhaiskasvatukseen varatun ajan perusteella vaadittavasta henkilöstöresurssista, joten tarvittaessa lähijohtaja voi tehdä olemassa olevalla henkilöstöresurssilla kohdentamista tai tilata vuokratyövoimaa.

 

Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa huomioidaan riittävät sijaisjärjestelyt, joiden avulla pystytään huolehtimaan siitä, että lain edellyttämä henkilöstömitoitus pystytään nopeasti saavuttamaan myös vaikeasti ennakoitavissa tilanteissa. Turussa on työsuhteessa olevia varahenkilöitä ja lisäksi käytetään vuokratyövoimaa ja tehdään tarvittaessa työaikamuutoksia sekä olemassa olevaa henkilökuntaa voidaan siirtää. Käytössä oleva vuokratyövoiman palveluntuottaja on vuonna 2024 pystynyt järjestämään työntekijän 95 %:ssa sijaispyynnöistä. Lukemaa voidaan pitää hyvänä toteutumana saada sijaisjärjestely erilaisiin tilanteisiin.

 

Valittaja toteaa perusteluissaan Turun kaupungin päätöksen aiheuttavan sen, että lapsia todennäköisesti joudutaan siirtämään ryhmästä toiseen päiväkodin sisällä, koska ryhmässä voi olla vain varhaiskasvatuslain 35 §:n säädetty määrä lapsia. Lähtökohtaisesti lapsia ei siirretä ryhmästä toiseen, vaan aina ensin selvitetään henkilöstötilanne ja vaihtoehtoiset ratkaisut. Henkilöstömitoituksen tulee toteutua myös henkilöstön sairaus- ja vuosilomien ja muiden tilapäisten poissaolojen aikana. Osa käytettävistä olevista sijaisista voivat olla kunnan palveluksessa olevia varahenkilöitä, tai osa sijaisista voidaan saada esimerkiksi työvoimavuokrauksen kautta.

 

Lasten ja henkilöstön määrän seuranta päiväkodeissa

 

Valittaja esittää perusteluissaan, ettei Turun kaupunki ole oikaisuvaatimuksen johdosta antamassaan päätöksessään tuonut esille sellaisia seikkoja, joiden perusteella varhaiskasvatuksen päiväkodin täyttöasteen nostaminen yli 100 %:n vuosina 2025 - 2026 olisi varhaiskasvatuslain mukaista. Edelleen valittaja esittää perusteluissaan, että päiväkotien täyttöasteen nostaminen kategorisesti yli 100 %:n johtaa siihen, että päiväkodissa lapsia on tilanteesta riippuen yli laissa sallitun määrän ilman, että päiväkodissa on selvitetty, onko kyseessä varhaiskasvatuslain 36 §:ssä säädetty poikkeuksellinen tilanne, jolloin henkilöstömitoituksesta voidaan poiketa.

 

Päiväkodin toimintaa suunniteltaessa tulee pyrkiä siihen, että päiväkodeissa saavutetaan asetuksen mukainen suhdeluku joka toimintapäivä ja koko päivän ajalta. Riittävä ja asianmukaisesti koulutettu henkilöstö on välttämätön edellytys varhaiskasvatuksen kasvatustavoitteiden toteutumiseksi ja lasten turvallisuuden takaamiseksi. Päiväkodin tulee suunnitella lapsiryhmät, toimintansa ja henkilökunnan työvuorot käytettävissä olevat resurssinsa huomioon ottaen etukäteen, huomioiden tiedossa olevat lasten läsnä- ja poissaolot ja myönnetyn varhaiskasvatuspaikanpaikan tosiasiallinen käyttö. Toisin sanoen, jos kaikille päiväkodin yli 3-vuotiaille lapsille olisi varattu varhaiskasvatuksessa läsnäoloa yli 147 tuntia kuukaudessa, voitaisiin päiväkoti täyttää säädetyn suhdeluvun mukaisesti vain 100 %.

 

Verrannollisesti voidaan edelleen todeta, jos huoltajat olisivat varanneet lähes kaikille päiväkodin lapsille niin sanotun kokoaikaisen varhaiskasvatuksen, voisi suhdeluku päiväkodeissa ylittyä, jos henkilökuntaa olisi poissa ja varahenkilöitä tai vuokratyövoimaa ei olisi saatavilla. Edellä esitetyt toteumat kuitenkin näyttävät, ettei suhdeluku ole ollut 100 %.

 

Lähtökohtaisesti yli 3-vuotias lapsi käyttää yhden paikan ja alle 3-vuotias käyttää 1,75 paikkaa. Kolmeen ikävuoteen asti lapsi käyttää aina tuon 1,75 paikkaa. Yli kolmevuotiaiden osalta lapsi, joka on osa-aikainen enintään 84 tuntia kuukaudessa, käyttää laskennallisista paikoista 0,50. Vaikka yli kolmevuotias lapsi olisi varhaiskasvatuksessa enintään 116 tuntia, enintään 147 tuntia tai yli 147 tuntia kuukaudessa, hän käyttää aina yhden paikan.

 

Vuoden 2024 joulukuussa Turun varhaiskasvatuksessa oli osaviikkoisesti läsnä olevia lapsia noin 135. Nämä lapset huomioidaan laskennassa kertoimella 0,50. Lapsia, joilla on varattu osa-aikainen varhaiskasvatus (enemmän kuin 20 tuntia, mutta vähemmän kuin 35 tuntia viikossa), oli joulukuussa 2024 Turun päiväkodeissa yhteensä 1 156. Nämä lapset huomioidaan laskennassa kertoimella yksi. Alla olevassa taulukossa 2 kuvataan vastaavat luvut maaliskuulta 2025.

 

Palveluntarve

 

 

Lapset

joulukuu

2024

Varhaiskasvatus yli 35/vko (yli 147 h/kk)

2878

Varhaiskasvatus enintään 35 h/vko (enintään 147 h/kk)

933

Varhaiskasvatus enintään 27,5 h/vko (enintään 116 h/kk)

223

Varhaiskasvatus enintään 20 h/vko (enintään 84 h/kk)

93

Valmistava opetus + Varhaiskasvatus yli 35/vko (yli 147 h/kk)

2

Valmistava opetus + Varhaiskasvatus enintään 35 h/vko (enintään 147 h/kk)

10

 

Valmistava opetus + Varhaiskasvatus enintään 27,5 h/vko (enintään 116 h/kk)

25

 

Valmistava opetus + Varhaiskasvatus enintään 20 h/vko (enintään 84h/kk)

77

 

Valmistava opetus

9

Esiopetus 4 h/pv + Varhaiskasvatus yli 35 h/vko (yli 147 h/kk)

13

Esiopetus 4 h/pv + Varhaiskasvatus enintään 35 h/vko (enintään 147 h/kk)

91

 

Esiopetus 4 h/pv + Varhaiskasvatus enintään 27,5 h/vko (enintään 116 h/kk)

672

 

Esiopetus 4 h/pv + Varhaiskasvatus enintään 20 h/vko (enintään 84h/kk)

392

 

Esiopetus 4 h/pv

33

Taulukko 1: Varhaiskasvatuksen palveluntarve, joulukuu 2024

 

Kuva 2: Varhaiskasvatuksen palveluntarve, maaliskuu 2025

 

 

Alla kuvataan käyttöastekoonti kuukausittain vuodelta 2024 ja yhteenvedot toteutuneesta käyttöasteesta.

 

Kuva 3: Käyttöastekoonti kuukausittain 2024 kaikki päiväkodit

 

Kuva 4: Käyttöaste tammikuu-marraskuu 2024 keskiarvo viikonpäivittäin kaikki päiväkodit

 

Kuva 5: Täyttö- ja käyttöasteen ero

 

Edellä kuvatuista toteutumista voidaan todeta, täyttöaste ei ole toteutunut yli 100 %:n.

 

Johtopäätökset

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöstä 26.11.2024 § 147 sekä oikaisuvaatimuksen johdosta 21.1.2025 § 6 tehtyä hylkäävää päätöstä ei edellä kerrotuilla perusteilla katsota lainvastaiseksi. Varhaiskasvatuslaissa tai varhaiskasvatusasetuksessa ei säädetä varhaiskasvatuksessa noudatettavasta täyttö- tai käyttöasteesta. Lainsäädäntö ei aseta rajaa sille, kuinka paljon lapsia voi olla kirjoilla päiväkodissa, vaan lainsäädäntö määrää päiväkodissa yhtä aikaa läsnä olevien lasten ja henkilöstön suhteesta. Jos kaikki lapset olisivat yhtä aikaa paikalla, ryhmä olisi täytetty yli laissa sallitun määrän. Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa samoja paikkoja käyttävät lapset eivät ole yhtä aikaa paikalla kuin hetkellisesti ja tilapäisesti.

 

Turun kaupungin varhaiskasvatus noudattaa varhaiskasvatuslain mukaisia henkilöstön ja lasten suhdelukuja ja kaupungin varhaiskasvatus on pitkäaikaisseurannan perusteella varmistanut mahdollisten päiväkotikohtaisten ylitysten osalta toimintatavat, jotta laissa säädetty suhdeluku ei ylity. Varhaiskasvatuksen pitkäaikaisseurannan todellinen käyttöaste on ollut täyttöastetta huomattavasti pienempi. Täyttöasteiden tavoitteellinen nostaminen 102 %:n tasolle vuonna 2025 ja 104 %:n tasolle vuonna 2026 ei tehdyn selvityksen perusteella tule johtamaan siihen, että lakisääteinen lasten ja henkilöstön suhdeluku ylittyisi muuta kuin lyhytaikaisesti lain sallimissa rajoissa. Vaihtelua seurataan ja optimoidaan suunnittelulla, henkilöstöliikkuvuudella eri päivähoitopaikkojen välillä sekä sijaisjärjestelyillä.

 

OAJ:n paikallisyhdistys ry ei ole valituksessaan tuonut esille sellaisia perusteita, joiden perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 26.11.2024 § 147 sekä oikaisuvaatimuksen johdosta 21.1.2025 § 6 tehty hylkäävä päätös päiväkotien täyttöasteiden nostamisen osalta olisi lainvastainen. Valituksen kohteena olevasta asiasta ei myöskään ole juurikaan oikeuskäytäntöä ja valituksessa esitettyä eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisua (31.8.2004) ei voine suoraan soveltaa käsillä olevaan tapaukseen.

 

Edellä esitetyillä perusteilla Turun kaupunki vaatii, että hallinto-oikeus hylkää OAJ Turun paikallisyhdistys ry:n tekemän valituksen perusteettomana.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön (Kv 27.1.2025 § 6) 40 §:n 8. kohdan mukaan lautakunnan tehtäviin tehtäväalueellaan kuuluu antaa kaupungilta pyydetyt merkittävät lausunnot ja selvitykset, jotka eivät edellytä palvelukokonaisuusrajat ylittävää harkintaa tai kaupungin kokonaisnäkemyksen muodostamista.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 15.4.2025:

 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut päätöksensä selvityspyyntöön 15.4.2025.

 

Liitteet

 

Liite 1                                  Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 26.11.2024 § 147 muutoksenhaku- ja tiedoksiantotietoineen (julkaistu tietoverkossa 4.12.2025. Pöytäkirjaan kuuluu turku.fi-sivustolta löytyvä muutoksenhakuohje https://ah.turku.fi/kasopelk/2024/1126014x/vo.htm)

 

Liite 2                                  Valittajan tekemä oikaisuvaatimus kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseen 26.11.2024 § 147

 

Liite 3                                  Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 21.1.2025 § 6 muutoksenhakutietoineen

 

Liite 4                                  Aluehallintoviraston selvityspyyntö ja siihen annettu selvitys asiassa LSAVI/2400/2025

 

Liite 5                                  Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 15.4.2025

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä esitetyn lausunnon Turun kaupungin päiväkotien täyttöasteiden nostamista koskevassa asiassa (Dnro 315/03.04.04.04.10/2025).

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvVolosatova Lucy


Liitteet:

Kasopelk § 54
Liite 1:Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 26.11.2024 § 147 muutoksenhaku- ja tiedoksiantotietoineen
Liite 2:Valittajan tekemä oikaisuvaatimus kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseen 26.11.2024 § 147
Liite 3:Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 21.1.2025 § 6 muutoksenhakutietoineen
Liite 4:Aluehallintoviraston selvityspyyntö ja siihen annettu selvitys asiassa LSAVI/2400/2025
Liite 5:Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 15.4.2025