Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta3725.03.20255

6009-2024 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Selvitys ja lausunto Lounais-Suomen aluehallintovirastolle Turun kaupungin päiväkotien täyttöasteiden nostamista koskevassa asiassa LSAVI/2400/2025

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnalta selvitystä ja lausuntoa päiväkotien täyttö- ja käyttöasteen nostamista koskevassa asiassa. Selvityksen perusteella voidaan todeta, että täyttöasteiden tavoitteelliset nostamiset 102 %:n tasolle vuonna 2025 ja 104 %:n tasolle vuonna 2026 eivät tule johtamaan siihen, että lakisääteinen lasten ja henkilöstön suhdeluku ylittyisi muuta kuin lyhytaikaisesti lain sallimissa rajoissa.

Kasopelk § 37

Aluepäälliköt Pia Jokinen ja Virpi Kariluoma, palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, palvelupäällikkö Satu Leppänen ja juristi Henna Saanakorpi 5.3.2025:

 

Asian tausta

 

Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt 26.11.2024 § 147 päiväkotien täyttö- ja käyttöasteen nostamisesta siten, että vuonna 2025 täyttöasteen tavoite on 102 % ja vuonna 2026 104 % ja käyttöaste 91 % vuosina 2025 ja 2026. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus 16.12.2024 OAJ:n Turun paikallisyhdistyksen ja Turun varhaiskasvatuksen opettajat ry:n toimesta siltä osin kuin päätös koskee päiväkotien täyttö- ja käyttöasteen nostamista. Oikaisuvaatimuksessa esitettiin, että päiväkotien täyttöasteen nostamista pidettiin lainvastaisena ja epätarkoituksenmukaisena. Kasvatus- ja opetuslautakunta on hylännyt oikaisuvaatimuksen 21.1.2025 § 6 pidetyssä kokouksessaan.

 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on ottanut asian selvitettäväkseen ja pyytää kasvatus- ja opetuslautakuntaa täyttämään selvityspyynnön liitteenä olevan Excel-taulukon avulla päivittäiset lasten ja henkilöstön läsnäolot ajalta 11.-24.11.2024 ja 13.-26.1.2025 selvityksessä mainituilta päiväkodeista. Lisäksi aluehallintovirasto pyytää selvittämään, miten varmistetaan se, että niin sanottua samaa paikkaa käyttävät lapset eivät ole yhtä aikaa paikalla, sekä selvittämään, miten yleisellä tasolla tehty täyttöprosentin korotus huomioi eri alueet ja erilaiset tilanteet eri päiväkodeissa sekä mahdollistaa lapsen oikeuden varhaiskasvatuksessa annettavaan tukeen. Edelleen aluehallintovirasto pyytää liittämään selvitykseen päätöksen tueksi tehdyn lapsivaikutusten arvioinnin.

 

Selvitys tai lausunto on pyydetty lähettämään Lounais-Suomen aluehallintoviraston kirjaamoon 14.3.2025 mennessä. Asialle on pyydetty lisäaikaa ja sitä on myönnetty 28.3.2025 saakka.

 

Selvitys ja lausunto

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, aluepäälliköt Virpi Kariluoma, Pia Jokinen, Anu Oksanen, vs. aluepäällikkö Anne Lehto, palvelupäällikkö Satu Leppänen sekä erityispalvelupäällikkö Jarna Peltonen 19.2.2025:

 

Tämän selvityksen liitteenä 1 on Excel-taulukot selvityspyynnössä esitetyistä päiväkodeista. Taulukkoihin on kirjattu tietojärjestelmästä saadut tiedot lasten ja henkilökunnan päivittäisiltä läsnäoloilta pyydetyiltä jaksoilta ajalta 11.-24.11.2024 ja 13.-26.1.2025. Selvityspyynnössä luetelluista päiväkodeista Hintsankujan päiväkodin toimipisteessä (Koulukatu 10) ei ole ollut toimintaa elokuusta 2024 alkaen. Kukola-Moikoisten päiväkodin osalta todetaan, että ryhmät ovat osa Kukola-Moikoisten päiväkotia (Honkaistentie 72), joten ryhmien tiedot ovat kaikki samassa tiedostossa. Selvityspyynnössä luetelluiden päiväkotien osalta voidaan todeta, että päiväkotitasolla ei ole havaittavissa suhdeluvun ylitystä, mutta yksittäisissä lapsiryhmissä esiintyy joitakin ylityksiä.

 

Miten varmistetaan se, että ns. samaa paikkaa käyttävät lapset eivät ole yhtä aikaa paikalla

 

Varhaiskasvatuslain mukaan päiväkodissa voidaan poiketa 35 §:ssä tarkoitetuista suhdeluvuista, jos lasten keskimääräiset varhaiskasvatuspäivät ovat jatkuvasti huomattavasti vähäisemmät kuin toimintapäivät. Poikkeaminen voi tapahtua siten, ettei lapsia ole muutoin kuin lyhytaikaisesti yhtäaikaisesti päiväkodissa enempää kuin suhdeluku edellyttää.

 

Turun kaupunki varmistaa useilla toimenpiteillä, että lasten ja henkilöstön suhdeluku ei ylittyisi muuten kuin tilapäisesti ja lyhytaikaisesti ja että samoja paikkoja käyttävät lapset eivät olisi läsnä yhtä aikaa:

 

-

Palveluohjaus seuraa varhaiskasvatuspaikkajärjestelyissä tietojärjestelmästä suunniteltua täyttö- ja käyttöastetta, jotta päiväkodeissa lasten ja henkilöstön suhdeluku ei ylittyisi jo varhaiskasvatuspaikojen osoittamisvaiheessa.

 

 

 

-

Päiväkodin johtajat varmistavat omalta osaltaan resurssien riittävyyden varhaiskasvatuspaikojen järjestelyvaiheessa.

 

-

Huoltajat sopivat varhaiskasvatuksen tarpeesta, jonka perusteella voidaan tarkistaa henkilöstöresurssitarve.

 

-

Tarvittaessa lisätään kapasiteettia. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä lisääntyy aina toimintavuoden aikana; viimeisten vuosien aikana lasten määrä syyskuusta toukokuuhun on lisääntynyt reilulla 400 lapsella. Toimintavuoden aikaiseen kasvuun on suunnitelmallisesti varauduttu rekrytoimalla henkilöstöä ja tarvittaessa on lisätty toimitiloja.

 

 

 

 

-

Huoltajien tulee ilmoittaa määrätyssä ajassa lähiaikojen varhaiskasvatuksen tarve, jotta työvuorosuunnittelua voidaan vielä perustellusta syystä tarkistaa, mikäli lasten varhaiskasvatusajoissa olisi muutoksia.

 

 

-

Tietojärjestelmästä on saatavilla päivittäinen henkilöstötarve. Henkilöstötarve on nähtävissä myös tuntitasolla. Päiväkodissa näillä tiedoilla etukäteen suunnitellaan henkilöstöresurssien kohdentaminen työvuoroihin siten, että huomioidaan lasten läsnä- ja poissaolot ja myönnettyjen paikkojen tosiasiallinen käyttö.

 

 

 

 

-

Lähijohtajia on koulutettu työvuorosuunnittelusta, joten ennalta tiedetyt poissaolot pystytään huomioimaan, kun tehdään kolmen viikon tasoittumisjaksolle työvuorosuunnittelua.

 

 

-

Mikäli jostain syystä vielä kyseisenä toimintapäivänä tulisi tarvetta lisätä henkilöstöresurssia esimerkiksi henkilöstön äkillisissä poissaolotilanteissa tai lasten varhaiskasvatusaikojen muutosten vuoksi, päiväkodit voivat käyttää omaa varahenkilöstöä ja vuokratyövoimaa. Vuokratyövoiman saatavuudesta voidaan todeta, että työvoimaa on saatavilla erinomaisesti. Tilauksista noin 95 prosenttia onnistutaan toteuttamaan. Tarvittaessa käytettävällä resurssilla varmistetaan se, että poikkeaminen päiväkotikohtaisesta mitoituksesta ei ole koko päivän kestävä tilanne ja lain edellyttämä henkilöstömitoitus pystytään nopeasti saavuttamaan myös vaikeasti ennakoitavissa tilanteissa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suunnittelussa käytetään apuna tietojärjestelmää:

 

Kuva 1. Esimerkkikuva tietojärjestelmästä

 

Miten yleisellä tasolla tehty täyttöprosentin korotus huomioi eri alueet ja erilaiset tilanteet eri päiväkodeissa sekä mahdollistaa lapsen oikeuden varhaiskasvatuksessa annettavaan tukeen

 

Lapsen tuen tarpeen arviointi tehdään lapsikohtaisesti päiväkodissa. Tuen antamiseen liittyvään hallintopäätökseen on luotu yhtenevät prosessit kaikille maantieteellisille alueille. Tuen antaminen perustuu lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan.

 

Turun varhaiskasvatuksessa yleistä tukea saavat kaikki lapset. Päiväkodin johtaja vastaa siitä, että jokaisella lapsella on voimassa oleva varhaiskasvatussuunnitelma, jota arvioidaan säännöllisesti. Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa lapsiryhmänsä osalta kokonaispedagogiikasta ja sen toteutumisesta sekä lasten varhaiskasvatussuunnitelmien laatimisesta. Varhaiskasvatuksen opettaja tunnistaa ryhmänsä lasten tuen tarpeet ja osaa arvioida milloin tarvitaan tehostetumpaa yhteistyötä varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa. Tarvittaessa varhaiskasvatuksen opettaja osallistuu moniammatilliseen yhteistyöhön lapsen tuen asioihin liittyen. Lapsen tuen tarpeen ilmetessä lapsiryhmän henkilöstö arvioi yhteistyössä varhaiskasvatuksen erityisopettajan kanssa ryhmässä käytettäviä yleisen tuen tukitoimia ja niiden riittävyyttä. Tukitoimet aloitetaan heti, kun tuen tarpeet on havaittu. Jos yleinen tuki ei riitä lapsen kehityksen ja oppimisen turvaamiseksi, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma päivitetään yhteistyössä huoltajien kanssa ja lapselle haetaan hallintopäätöstä. Kasvatushenkilöstö vastaa suunniteltujen tukitoimien toteuttamisesta ja arvioinnista.

 

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja vastaa omalta osaltaan päiväkodissa tarvittavien tukitoimien suunnittelusta luontevaksi osaksi lapsen varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja toimii samanaikais- tai yhteisopettajana ryhmän opettajan kanssa suunnitellen, toteuttaen ja arvioiden ryhmän pedagogista toimintaa. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja toteuttaa yksilö- ja pienryhmäopetusta sekä osallistuu päiväkodin varhaiskasvatustilanteisiin havainnoimalla tuen tarpeita sekä ohjaamalla ja konsultoimalla henkilökuntaa.

 

Turussa kaupungissa avustajille tehdään henkilökohtainen avustajasopimus, jonka tekemisestä vastaa päiväkodinjohtaja. Avustajan tärkeimpänä tehtävänä on mahdollistaa lapsen osallisuus lapsiryhmässä. Avustaja tukee lapsen itsenäistä toimimista ja sosiaalista vuorovaikutusta. Avustajan tehtävänä on perehtyä lasten tuen tarpeisiin, menetelmiin ja hoitotoimenpiteisiin. Avustaja toimii tukea tarvitsevien lasten kanssa sovitun suunnitelman mukaisesti. Avustaja voi mahdollistaa myös sen, että lapsiryhmän muulla kasvatushenkilöstöllä on aikaa ohjata tukea tarvitsevia lapsia.

 

Turussa päiväkodin johtotiimi suunnittelee, kehittää ja arvioi päiväkodin tuen resurssien käyttöä. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja toimii päiväkodin johtotiimissä kasvun ja oppimisen tuen asiantuntijana ja pedagogisen toiminnan kehittäjänä.

 

Rakenteellisiin tuen muotoihin kuuluu lapsen tuen tarpeen havaitsemiseen ja sen toteuttamiseen liittyvän henkilöstön osaamisen ja erityispedagogisen osaamisen lisääminen. Rakenteellisia tuen muotoja ovat myös ryhmän lapsimäärän pienentäminen sekä henkilöstön mitoitukseen ja/tai rakenteeseen liittyvät ratkaisut sekä niiden muuttaminen lapsen tuen tarpeen mukaan. Ryhmän henkilöstörakennetta voidaan vahvistaa esimerkiksi varhaiskasvatuksen erityisopettajalla. Lapsimäärän pienentämisellä muutetaan henkilöstön ja lasten suhdelukua siten, että lapsen tukea voidaan suunnitellusti toteuttaa ja varhaiskasvatukselle asetetut tavoitteet voidaan ryhmässä saavuttaa. Lisäksi varhaiskasvatukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis­ ja avustamispalvelut, apuvälineiden käyttäminen, esteettömyyden huomioiminen sekä pien­ tai erityisryhmä voivat olla lapsen tarvitsemia rakenteellisia tuen muotoja.

 

Turun kaupungissa varhaiskasvatuksessa oleville lapsille on tehty tehostetun tai erityisen tuen päätös noin 12 prosentille lapsista. Näitä lapsia varten Turun kaupungin käytössä on eri päiväkodeissa noin 120 avustajaa ja noin neljäkymmentä tuen lastenhoitajaa. Nämä tehtävät eivät ole mukana laskettaessa lasten ja henkilöstön suhdelukua. Lisäksi päiväkodeissa työskentelee 57 varhaiskasvatuksen erityisopettajaa sekä 16 kieli- ja kulttuuriopettajaa, mutta näistä vain yhdeksän erityisopettajaa on mukana suhdelukulaskennassa.

 

Rakenteellista tukea annetaan myös vähentämällä lasten määriä lapsiryhmissä. Lapselle määritellään tällöin kerroin suhdelukulaskentaa varten tietojärjestelmään, jolloin hän käyttää suhdelukulaskennassa paikkoja enemmän kuin iän mukainen kerroin edellyttää. Lisäkerroin voi vaihdella lapsen tuen tarpeesta riippuen 0.5-5.0 välillä. Tämä merkitsee kaupunkitasolla noin 350 varhaiskasvatuspaikan käyttämistä lapsen rakenteelliseen tukeen.

 

Päätöksen lapsivaikutusten arviointi

 

Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa on käytössä jatkuva toiminnan lapsivaikutusten arviointi. Menetelmänä käytetään Kehittävän Palautteen menetelmää. Lapsivaikutuksia arvioidaan jokaisessa päiväkodissa tieteellisin menetelmin. Toimintavuoden 2024 - 2025 tulokset valmistuvat alkusyksystä 2025, jolloin voidaan tarvittaessa todentaa selvityksen kohteena olevien tekijöiden lapsivaikutukset.

 

Toimintavuoden 2023 - 2024 tuloksista voidaan todeta, että varhaiskasvattajien osallistuvaa toimintaa tavattiin keskimäärin Turussa hieman enemmän kuin muualla Suomessa, ja sen määrä oli myös kaupungin tasolla kohonnut aikaisemmasta toimintakaudesta. Kokonaiskuvassa kaupungin tasolla tilanteita, joissa lapsi on korkeasti sitoutunut toimintaan, havainnoitiin toimintakaudella 2023 - 2024 aiempaa enemmän. Lasten korkeaa sitoutuneisuutta tavattiin 45,5 % lasten valveilla olon ajasta, kun vastaava osuus oli edeltäneellä toimintakaudella 40,6 %.

 

Korkeasti toimintaan sitoutunut lapsi kokee toiminnan imua ja lapsen olemukseen liittyy vahva energia, kiinnostus ja into hänellä meneillään olevaan asiaan. Toiminta on tarjonnut mahdollisesti tilaisuuden luovuudelle ja riittävälle haasteelle, johon lapsi on keskittynyt sinnikkyydellä. Ovet lähikehityksen vyöhykkeelle aukeavat, kun lapsi kurkottelee häntä kiehtovan toiminnan parissa kohti taitojensa ylärajoja.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös tavoitteellisten käyttö- ja täyttöasteiden nostamisesta vuosille 2025 ja 2026 ei ole katsottu vaarantavan lapsen etua tai oikeutta turvalliseen varhaiskasvatukseen. Lasten ja henkilöstön suhdelukua on seurattu organisaation eri tasoilla jo pitkään, eikä suhdeluku ole ylittynyt kuin satunnaisesti. Todettakoon vielä, että kaupungin seurannassa huomioidaan myös mahdolliset rakenteellisen tuen kertoimet.

 

Konkreettista kirjallista lapsivaikutusten ennakkoarviointia ei ole esittää alkuperäisen päätöksen osalta, mutta asian taustalla on kuitenkin useiden vuosien aikana toteutettua arviointia siitä, että korotus ei koidu varhaiskasvatuslain vastaiseksi toiminnaksi tai vaaranna päiväkotien henkilöstön ja lasten turvallisuutta.

 

Johtopäätökset

 

Selvityksen perusteella voidaan todeta, että täyttöasteiden tavoitteelliset nostamiset 102 %:n tasolle vuonna 2025 ja 104 %:n tasolle vuonna 2026 eivät tule johtamaan siihen, että lakisääteinen lasten ja henkilöstön suhdeluku ylittyisi muuta kuin lyhytaikaisesti lain sallimissa rajoissa.

 

Turun kaupungin varhaiskasvatus seuraa tilannetta jatkuvasti palvelualuetasolla, aluetasolla ja päiväkotitasolla. Samoja paikkoja käyttävät lapset eivät ole yhtä aikaa paikalla kuin hetkellisesti syistä, jotka eivät johdu henkilöstön poissaoloista. Asian varmistamiseen osallistuu niin palveluohjaus, palvelualue ja aluetason johto. Laadukkaan varhaiskasvatuksen varmistaminen riittävän henkilöstön toteuttamana on keskeisin päiväkodin johtajan tehtävä.

 

Liite 1                                  Excel-taulukot päiväkodeista

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää antaa edellä esitetyn lausunnon Lounais-Suomen aluehallintovirastolle asiassa LSAVI/2400/2025.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tiedKulmala Vesa
tiedLeppänen Satu
tiedSaanakorpi Henna


Liitteet:

Kasopelk § 37
Liite 1:Excel-taulukot päiväkodeista