Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9518.06.202410

1214-2024 (02 08 00)

Hankintaoikaisu kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseen 14.5.2024 § 74 suomen- ja englanninkielisen esiopetuksen hankinnasta

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunta on 14.5.2024 § 74 päättänyt suomen- ja englanninkielisen esiopetuksen ostopalveluiden dynaamiseen toimittajarekisterin valittavista palveluntuottajista. Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen on havaittu virhe tarjousvertailussa tapahtuneessa tarjousten vähimmäisvaatimusten arvioinnissa, minkä takia hankintayksikkö on ottanut omasta aloitteestaan käsiteltäväksi hankintaoikaisun.

Kasopelk § 95

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, aluepäällikkö Laura Mälkönen, aluepäällikkö Pia Jokinen ja konsernihallinnon hankintapalvelujen projektipäällikkö Sari Holmberg 13.6.2024:

 

Taustaa

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt kokouksessaan 14.5.2024 § 74 suomen- ja englanninkielisen esiopetuksen ostopalveluiden dynaamiseen toimittajarekisterin valittavista palveluntuottajista. Toimittajarekisteri perustetaan palveluntuottajille alkaen 1.11.2024.

 

Hankintapäätöksen tekemisen jälkeen on havaittu virhe tarjousvertailussa tapahtuneessa alla mainittujen tarjoajien tarjousten vähimmäisvaatimusten arvioinnissa, minkä takia hankintayksikkö on ottanut omasta aloitteestaan käsiteltäväksi hankintaoikaisun.

 

Hankintaoikaisu perusteluineen

 

Sovellettavat oikeusohjeet

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

 

Hankintalain 132 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

 

Asian arviointi

 

Tarjouspyynnössä tarjoajalta edellytettiin seuraavaa vähimmäisvaatimuksina henkilöstön osalta:

 

Palveluntuottajan esiopetuskelpoisella henkilöstöllä tulee olla työkokemusta varhaiskasvatuksen ja/tai esiopetuksen antamisesta. Esiopetuskelpoisen henkilöstön yhteenlasketun työkokemuksen tulee olla vähintään yksi (1) vuosi (vähimmäisvaatimus) viimeisen viiden (5) vuoden aikana. Työkokemus lasketaan osallistumishakemuksen jättöpäivästä taaksepäin.

 

Oikeuskäytännössä (esim. MAO:345/10, MAO 33/21 ja MAO:268/2023) on vakiintuneesti katsottu seuraavaa. Tarjoajalla ei tarvitse vielä tarjouksen tekohetkellä olla kaikkia palvelun tuottamiseen tarvittavia resursseja. Tarjoajan tulee kuitenkin tarjouksessaan antaa hankinnan toteuttamisessa tarvittavista resursseista, kuten esimerkiksi kalustosta tai henkilöstöstä, sellaiset tiedot, että hankintayksikkö pystyy vertailemaan tarjouksen, vaikka tarjoaja tulisikin hankkimaan resurssit vasta sopimuskauden alkaessa, mikäli tulee valituksi hankinnan toteuttajaksi.

 

Tarjoajalla ei siten tarvitse olla henkilöstöresursseja tarjouksen jättöhetkellä, vaan vasta kun sopimuskausi alkaa. Tarjoajan täytyy kuitenkin tarjouksessaan tästä uskottava selvitys, että sillä on ko. resurssit ja hankintayksikkö saa myös vaatia, että resurssit ovat käytettävissä, kun sopimuskausi alkaa.

 

Seuraavat tarjoajat ovat antaneet tarjouksensa yhteydessä uskottavan selvityksen siitä, että heillä tulee olemaan resurssit 1.11.2024 alkaen, eikä näiden tarjoajien tarjousta olisi saanut poissulkea toimittajarekisteristä. Nämä tarjoajat tullaan aiemmassa päätöksessä ilmoitettujen tarjoajien lisäksi valitsemaan toimittajarekisteriin:

 

Touhula Leikki Oy Varissuo (2334458-6)

Sateenkaari Koto Oy Halikolo (2304925-3)

The English Club (0276560-5)

 

Virheen vuoksi tarjousten vertailu on tehty uudestaan ja kilpailutuksen lopputulos vaihtuu. Korjattu vertailutaulukko on liitteenä.

 

Liite 1                                  Korjattu vertailutaulukko suomen- ja englanninkielinen esiopetus

 

Liite 2                                  Arvontapöytäkirja esiopetus 11062024

 

Hankintaoikaisun vireilletulosta on ilmoitettu asianosaisia tarjoajia.

 

Toimivalta

 

Hallintosäännön 73 §:n mukaan hankintayksikön aloitteesta tehtävästä hankintaoikaisusta päättää sama taho, joka on tehnyt hankintapäätöksen.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää edellä esitetyn perusteella, että hankintapäätöstä 14.5.2024 § 74 oikaistaan siten, että suomen- ja englanninkielisen esiopetuksen toimittajarekisteriin lisätään seuraavat palveluntuottajat tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Touhula Varissuo (2334458-6)

Sateenkaari Koto Oy Halikolo (2304925-3)

The English Club (0276560-5)

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta valtuuttaa varhaiskasvatuksen palvelualuejohtajan allekirjoittamaan sopimukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAuralan Setlementti ry
aoDaycare Daisy Oy
aoKatariinan Vilske Oy
aoL&B Group Oy
aoLastentalo Mukulax Oy
aoLastentarha L'Hexagonen kannatusyhdistys ry
aoMiska-talo ry
aoNorlandia päiväkodit Oy
aoOy Ankkalampi - Ankdammen Ab
aoPilke päiväkodit Oy
aoPäiväkotiyhdistys Tyksilä ry
aoSateenkaari Koto Oy
aoThe English Club of Turku ry
aoTouhula Leikki Oy
aoTurun Kristillinen Päivähoitoyksikkö Karitsa ry
aoTurun Steiner-Päiväkodin Tuki ry
aoVerkanappulat Oy
tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tpvKonsernihallinto, hankinnat
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvHolmberg Sari
tpvJokinen Pia
tpvKulmala Vesa
tpvMälkönen Laura


Liitteet:

Kasopelk § 95
Liite 1:Korjattu vertailutaulukko suomen- ja englanninkielinen esiopetus
Liite 2:Arvontapöytäkirja esiopetus 11062024