Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9512.09.20235

6199-2023 (02 05 00)

Perusopetuslain mukaisen esiopetuksen tuottamisesta maksettava korvaus lukuvuonna 2023 - 2024 1.9.2023 alkaen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään yksityisille varhaiskasvatuspalvelujen tuottajille esiopetuksen tuottamisesta maksettavan korvauksen tarkistamista lukuvuodelle 2023 - 2024 osalta kuitenkin 1.9.2023 alkaen.

Kasopelk § 95

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 1.9.2023:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto vahvistaa lukuvuosittain esiopetuksen järjestämispaikat. Kaksivuotinen esiopetus toteutetaan vielä alkaneen lukuvuoden osalta tutkimukseen liittyvien ohjeiden ja määräysten mukaisesti.

 

Yksityisiltä varhaiskasvatuspalvelujen tuottajilta esiopetus hankitaan maksusitoumuksella, koska esiopetus ei ole varhaiskasvatuslain mukaista toimintaa eikä siihen voida myöntää sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan palvelusetelilain mukaista palveluseteliä. Lukuvuonna 2023 - 2024 maksusitoumuksella yksityisissä päiväkodeissa esiopetusta saa yhteensä noin 300 lasta.

 

Esiopetuksen tuottamisesta maksettavan korvauksen suuruutta tarkistettiin viimeksi maaliskuusta 2023 alkaen, asiaa käsiteltiin kasvatus- ja opetuslautakunnassa 14.2.2023 § 17. Esiopetuksen tuottamisesta on maksettu 524 euron korvausta kuukausittain. Korvausta tarkistettaessa käytetään samoja periaatteita kuin lasten varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurimman arvon tarkistamisessa. Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä.

 

Yksityisille varhaiskasvatuspalvelujen tuottajille esiopetuksen tuottamisesta maksettavaa korvausta tulisi tarkistaa lukuvuodelle 2023 - 2024. Tarkasteltaessa korvausta edellä mainitulla periaatteella indeksin vaikutus olisi 3,2 prosenttia käyttäen perusvuotta 2015 = 100. Tarkistettu korvaus olisi 541 euroa kuukaudessa. Korotuksen vaikutus olisi vuositasolla noin 62 000 euroa.

 

Oheismateriaali 1               Laskelma indeksin vaikutuksesta

 

Yksityisen palvelun tuottajan ja kaupungin kanssa laaditaan erillinen sopimus esiopetuksen tuottamisesta. Sopimukseen ei ole tarvetta tehdä muutoksia.

 

Esiopetusta tuottavalta palveluntuottajalta edellytetään perusopetuslain ja esiopetuksen opetussuunnitelman noudattamista. Lisäksi edellytetään samojen säännösten noudattamista kuin varhaiskasvatuksessa (sääntökirjassa) yleensäkin edellytetään. Näitä ovat mm. riittävät tilat ja koulutettu henkilökunta. Lisäksi tuottajan tulee noudattaa henkilötietojen käsittelyssä henkilötietolain mukaista huolellisuus- ja suojaamisvelvoitetta sekä laissa säädettyä salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta. Edelleen tuottajan tulee järjestää henkilöstön vastuuvakuutus ja lasten tapaturmavakuutus.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että lukuvuonna 2023 - 2024 esiopetuksen tuottamisesta maksusitoumuksella korvataan palveluntuottajille 541 euroa kuukaudessa esiopetuksessa olevaa lasta kohden 1.9.2023 alkaen. Sama korvaus maksetaan myös kaksivuotisen esiopetuksen tuottamisesta kokeilun aikana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
mtpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvKulmala Vesa