Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9412.09.20234

6198-2023 (02 05 00)

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurimman arvon tarkistaminen 1.9.2023 alkaen päiväkotien osalta

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan mukaan palvelusetelin arvoa tarkistetaan vuosittain huhtikuussa siten, että uusi arvo tulee voimaan elokuun alussa. Kustannusten nousu tulee olemaan merkittävää työehtosopimusratkaisuista johtuen, joten kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään palvelusetelin arvon korotusta jo 1.9.2023 alkaen päiväkotien osalta.

Kasopelk § 94

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 1.9.2023:

 

Palvelusetelin arvon tarkistamisen periaatteet

 

Sääntökirjan luvussa 6.1. määritellään palvelusetelin suurimman arvon tarkistamisen periaatteet, jotka ovat seuraavat:

 

”Varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurin arvo hyväksytään Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa.

 

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan vuosittain 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.”

 

Merkittävästä kustannusten noususta johtuen päiväkotitoiminnan osalta kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään palvelusetelin arvojen tarkistusta 1.9.2023 alkaen. Päiväkotien osalta saatiin kesällä 2023 neuvoteltua työehtosopimukset, joilla on merkittävät vaikutukset henkilöstökustannuksiin. Työehtosopimuksista riippuen palkkojen tarkistuksia on tehty joko elokuun tai syyskuun alusta 2023. Saadun tiedon mukaan yksityisen varhaiskasvatuksen palkkaratkaisun kumulatiivinen vaikutus vajaan kolmen vuoden sopimuskaudella on 13,17 prosenttia.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti aikaistaa normaalisti elokuussa tehtävää palvelusetelin arvon tarkistusta 1.3.2023 alkaen. Päätös tehtiin 14.2.2023 § 16.

 

Ryhmäperhepäivähoidossa ja perhepäivähoidossa ei ole tehty vastaavia palkkaratkaisuja kuin päiväkodeissa, joten kustannusten nousu yrittäjinä toimivien ryhmäperhepäivähoitajien ja perhepäivähoitajien osalta ei ole vastaava kuin päiväkodeissa. Tästä syystä johtuen on perusteltua näiden palvelusetelien osalta jättää arvo 14.2.2023 § 15 päätettyyn arvoon.

 

Indeksien vaikutus

 

Tarkasteltaessa edellä mainitulla periaatteella palvelusetelin suurinta arvoa indeksin vaikutus olisi 3,20 prosenttia käyttäen perusvuotta 2015=100 ansiotasoindeksin osalta. Tällöin palvelusetelin suurin arvo olisi päiväkodeissa 966,78 euroa kuukaudessa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 29,95 euroa kuukaudessa.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt 18.5.2022 § 76, että elokuusta 2022 alkaen kattohinta tarkistetaan samalla periaatteella kuin palvelusetelin suurin arvo. Kattohinta nousisi 30,86 eurosta 31,85 euroon, jos hintaa korotetaan edellä mainitulla 3,20 prosentilla. Laskelmat ovat esityslistan oheismateriaalina.

 

Muiden palveluntarpeiden arvot saadaan sääntökirjan mukaisilla kertoimilla. Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen perusteella.

 

Kustannusvaikutus

 

Indeksin mukaisen korotuksen kustannusvaikutus nykyisellä n. 2 500:n asiakasmäärällä ja nykyisillä lapsikohtaisen palvelusetelin arvon määrityksen periaatteilla on noin 1 miljoona euroa vuositasolla. Palvelusetelimenot nousivat maaliskuun 2023 alusta myös siksi, että huoltajan omavastuuosuuteen vaikuttavat varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajat. Kustannuksia korottava tekijä on myös lakisääteiseen lapsen tuen järjestelyihin liittyvät kustannukset. Talousarviossa 2023 ei ole varauduttu edellä mainittuihin kustannuksiin. Mahdollinen kattohinnan korotus vaikuttaa huoltajien maksamaan omavastuuosuuteen.

 

Tuottajien osallistaminen

 

Varhaiskasvatusta päiväkodeissa tuottavia on kuultu elokuussa kaksi kertaa, tuottajia edusti Turun seudun yksityisten päiväkotien yhdistys ry ja lisäksi mukana oli yhdistykseen kuulumaton tuottaja. Turun kaupunkia edusti ensimmäisessä keskustelussa 8.8.2023 apulaispormestari Piia Elo, kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala. Ansiotasoindeksi julkaistiin 25.8.2023, jolloin palvelualuejohtaja esitteli laskelman edellä mainituille palveluntuottajien edustajille. Lisäksi palvelusetelin arvon muutosta esiteltiin kaikille päiväkotituottajille 7.9.2023 pidetyssä tilaisuudessa. Perhepäivähoidon ja ryhmäperhepäivähoidon tuottajia ei ole tässä yhteydessä kuultu.

 

Lähtökohtaisesti seuraava tarkistus palvelusetelin arvoon tehdään sääntökirjan mukaisesti.

 

Oheismateriaali 1               Laskelma indeksin vaikutuksesta, päiväkodit

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että palvelusetelin suurin arvo kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa kuukaudessa 1.9.2023 lukien on päiväkodeissa 967 euroa yli 3-vuotiaalla lapsella.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että kattohinta on 32 euroa kuukaudessa 1.9.2023 alkaen.

 

Muut arvot saadaan sääntökirjassa päätetyillä kertoimilla, ja kertoimella saadut summat pyöristetään lähimpään tasaeuroon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
mtpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKarlsson Hanna
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa