Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1614.02.20235

1177-2023 (02 05 00)

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurimman arvon tarkistaminen 1.3.2023 alkaen

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan mukaan palvelusetelin arvoa tarkistetaan vuosittain huhtikuussa siten, että uusi arvo tulee voimaan elokuun alussa. Kustannusten nousu on ollut merkittävää, joten kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään palvelusetelin arvon korotusta jo 1.3.2023 alkaen.

Kasopelk § 16

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 30.1.2023:

 

Palvelusetelin arvon tarkistamisen periaatteet

 

Sääntökirjan luvussa 6.1. määritellään palvelusetelin suurimman arvon tarkistamisen periaatteet, jotka ovat seuraavat:

 

”Varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurin arvo hyväksytään Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa.

 

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan vuosittain 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.”

 

Poikkeuksellisesta epävarmoista olosuhteista ja merkittävästä kustannusten noususta johtuen kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään palvelusetelin arvojen tarkistusta jo 1.3.2023 alkaen. Lisäksi kustannusten nousua on syytä seurata kesään 2023 asti ja tarvittaessa tarkistaa palvelusetelin arvot vielä elokuun alusta lähtien. Tuolloin on tiedossa vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen ennakollinen tieto ansiotasoindeksistä ja viimeisin mahdollinen elinkustannusindeksi.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti myös vuonna 2022 korottaa palvelusetelin arvoa sekä toukokuun että elokuun alussa. Päätökset on tehty 6.4.2022 § 52 ja 21.6.2022 § 101.

 

Indeksien vaikutus

 

Tarkasteltaessa edellä mainitulla periaatteella palvelusetelin suurinta arvoa indeksin vaikutus olisi 2,87 prosenttia käyttäen perusvuotta 2015=100 ansiotasoindeksin osalta. Tällöin palvelusetelin suurin arvo olisi päiväkodeissa 936,82 euroa kuukaudessa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 26,14 euroa kuukaudessa.

 

Ryhmäperhepäivähoidossa suurin arvo olisi tarkistuksen jälkeen 1 248,58 euroa kuukaudessa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 34,84 euroa kuukaudessa.

 

Perhepäivähoidossa suurin palvelusetelin arvo olisi 925,93 euroa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 25,84 euroa.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt 18.5.2022 § 76, että elokuusta 2022 alkaen kattohinta tarkistetaan samalla periaatteella kuin palvelusetelin suurin arvo. Kattohinta nousisi 30 eurosta 30,86 euroon, jos hintaa korotetaan edellä mainitulla 2,87 prosentilla.

 

Laskelmat ovat esityslistan liitteenä.

 

Muiden palveluntarpeiden arvot saadaan sääntökirjan mukaisilla kertoimilla. Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen perusteella.

 

Indeksin mukaisen korotuksen kustannusvaikutus nykyisellä n. 2 600:n asiakasmäärällä ja nykyisillä lapsikohtaisen palvelusetelin arvon määrityksen periaatteilla on noin 800 000 euroa vuositasolla. Palvelusetelimenot tulevat nousemaan maaliskuun alusta myös siksi, että huoltajan omavastuuosuuteen vaikuttavat varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajat. Tulorajoja on valtakunnallisesti päätetty nostaa 33 prosentilla. Näin ollen huoltajien maksama osuus varhaiskasvatuspaikan hinnasta pienenee ja kaupungin maksama osuus suurenee. Talousarviossa 2023 ei ole varauduttu edellä mainittuihin kustannuksiin. Kattohinnan korotus vaikuttaa huoltajien maksamaan omavastuuosuuteen.

 

Palveluntuottajia ei tässä yhteydessä ole erikseen kuultu, koska kyseessä on toistuva toimenpide ja toimenpide perustuu sääntökirjan määräykseen. Päiväkotituottajille on kuitenkin toimitettu sähköpostilla 2.2.2023 tieto indeksin vaikutuksista, ja asia on käyty läpi päiväkotituottajien Teams-tapaamisessa 2.2.2023.

 

Oheismateriaali 1               Laskelma indeksin vaikutuksesta, päiväkodit

 

Oheismateriaali 2               Laskelma indeksin vaikutuksesta, ryhmäperhepäivähoito

 

Oheismateriaali 3               Laskelma indeksin vaikutuksesta, perhepäivähoito

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että palvelusetelin suurin arvo kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa kuukaudessa 1.3.2023 lukien on

 

- päiväkodeissa 937 euroa yli 3-vuotiaalla lapsella,

- ryhmäperhepäivähoidossa 1 249 euroa ja

- perhepäivähoidossa 926 euroa.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että kattohinta on 31 euroa kuukaudessa 1.3.2023 alkaen.

 

Muut arvot saadaan sääntökirjassa päätetyillä kertoimilla, ja kertoimella saadut summat pyöristetään lähimpään tasaeuroon.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että maailmantilanteesta johtuen merkittävät muutokset varhaiskasvatuksen tuotantokustannuksissa ovat todennäköisiä, joten kustannuskehitystä seurataan kesäkuuhun 2023 asti ja mahdolliset muutokset palvelusetelin arvoon tuodaan päätettäväksi kasvatus- ja opetuslautakuntaan 20.6.2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
mtpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKarlsson Hanna
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa