Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta624.01.20236

10157-2022 (02 02 00, 00 01 02, 02 02 02)

Maksuttoman välipalan kustannus kouluissa ja oppilaitoksissa, jos koulupäivä jatkuu yli kolme tuntia kouluruokailun jälkeen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 6

Palvelualuejohtaja Tommi Tuominen 17.1.2023:

 

Kaupunginvaltuusto vahvisti 14.11.2022 § 232 vuoden 2023 talousarvion ja vuosien 2023 - 2026 taloussuunnitelman toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Kasvatus- ja opetuslautakunnan osalta talousarviolausekkeissa oli seuraava toimeksianto: ”Selvitetään maksuttoman välipalan kustannus sen mukaisesti, jos koulupäivä jatkuu yli 3 tuntia lounaan jälkeen.”

 

Valtuutettu Nicke Wulff ym. tekivät kaupunginvaltuustossa 13.6.2022 § 169 aloitteen maksuttoman välipalan tarjoamisesta kouluissa ja oppilaitoksissa. Aloitteessa ehdotettiin, että kouluruokailusuositusten mukaisesti oppilaille tarjottaisiin maksuton välipala silloin, kun koulun oppitunnit jatkuvat pitempään kuin kolme tuntia koululounaan jälkeen. Aloitteita lisäravitsemuksesta koululounaan ohella ovat tehneet myös valtuutettu Mervi Uusitalo-Heikkinen ym. 15.2.2021 maksuttomasta aamiaisesta sekä valtuutettu Wulff ym. 20.9.2021 maksuttoman välipalan tarjoamisesta kaikille oppilaille.

 

Vastaus Wulffin aloitteeseen 13.6.2022

 

Wulffin vuoden 2022 aloitteeseen valmisteltiin vastaus yhteistyössä Arkea Oy:n ja perusopetuksen kanssa. Vastauksessa selvitettiin alustavasti kolmea eri vaihtoehtoa maksuttoman välipalan toteuttamiselle. Laskelmissa arvioitiin, että perusopetuksessa on noin 14 000 lasta, joista keskimäärin noin 500 oppilasta viikossa jatkoi lukujärjestyksen mukaista koulupäiväänsä yli kolme tuntia lounaan jälkeen.

 

Laskelmissa kaikki kustannukset laskettiin arvioidulle 500 oppilaalle, jokaisesta 38 koulusta, jokaiselle 38 toimintaviikolle. Ruoan hintaan ja mahdollisiin henkilöstökustannuksiin vaikuttavat ravitsemussisällön valinta sekä oppilasmäärän jakautuminen kouluissa. Kustannukset olivat alustavia arvioita.

 

1.

Kaupungin maksama välipalakortti oppilaille, joiden koulupäivä jatkuu yli kolme tuntia lounaasta. Oppilas voisi käyttää saamaansa välipalakorttia haluaminaan päivinä. Tällöin välipaloissa olisi vaihtelua ja oppilas voisi itse valita mitä hän ottaa. Kustannukset olisivat noin 1.800.000 €. Tämä riittäisi viikossa 1-3 tuotteeseen. On mahdollista pienentää kustannuksia myöntämällä välipalakortti harvemmin, jolloin oppilas voi ostaa harvemmin tai edullisempia tuotteita.

 

 

 

 

 

 

2.

Arkea valmistaa oppilaille yhden välipalavaihtoehdon päivässä, joka vastaa suurin piirtein iltapäiväkerholaisten välipala-annosta. Tässä vaihtoehdossa kaupunki voi itse määrittää välipalan ravitsemussisällön. Tämän vaihtoehdon kustannukset täytyy selvittää tarkemmin.

 

 

 

3.

Oppilaille tarjotaan välipalakeksi ja pillimehu, jotka olisivat edullisimmat, mutta ravintosisällöltään yksipuoliset. Ruoan kustannukset olisivat noin 260.000 €. Tämän vaihtoehdon osalta tulee selvittää mahdollisuudet järjestää kuljetus, varastointi, siivous ja jakelu sekä niistä aiheutuvat kustannukset. Tähän edulliseen ratkaisuun liittyy eniten riskejä koulujen kuormittamisesta.

 

 

 

 

 

 

Vastauksen johtopäätöksenä todettiin mm., että ensimmäisen ja todennäköisesti myös toisen vaihtoehdon kustannukset olisivat korkeat. Kolmannen vaihtoehdon kustannukset olisivat pienemmät mutta ravintosisällöltään yksipuolisimmat. Vastauksen mukaan on arvioitava tarkemmin, mikä välipalan tarjoamisen hyöty on suhteessa kustannuksiin. Lähtökohtana tulee olla, että välipalan tarjoaminen ei pienennä mahdollisuuksia tarjota laadukas koululounas ja opetus. Nykyisessä budjetissa ei ole varauduttu tällaiseen lisäkustannukseen, ja se tulisi varata lisämäärärahana kasvatuksen ja opetuksen budjettiin.

 

Kaupunginvaltuusto merkitsi vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi 19.9.2022 § 204.

 

Nykytilanne

 

Ruokapalvelujen hinnat ovat nousseet ja Arkea Oy:n sijaan tuottajana toimii Kaarea Oy. Näistä muutoksista huolimatta Wulffin vuoden 2022 aloitteeseen annettu vastaus laskelmineen on edelleen relevantti. Tilanteessa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, joiden perusteella laskelmat olisi syytä tehdä uudelleen.

 

Maksutonta välipalaa koskevissa aloitteissa ja talousarviokirjauksessa nostetaan esiin tärkeä asia lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Maksuttomaan välipalaan ei ole kuitenkaan varauduttu taloudellisesti, eivätkä nykyiset määrärahat riitä tällaiseen lisäpalveluun. Tällä hetkellä isossa osassa kouluja on Kaarea Oy:n tarjoamaa maksullista välipalaa: oppilaan vanhemmat voivat ostaa 20 €:n arvoisen välipalakortin, jota oppilas voi käyttää kouluruokalan vaihtuviin välipaloihin, joiden hinnat ovat noin 0,10-2 €.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus ja opetuslautakunta merkitsee talousarviolausekkeen toimeksiannon tiedokseen ja toteaa samalla, että syksyllä 2022 tehdyt laskelmat ovat edelleen relevantteja ja ettei edellä esitettyjen välipalapalvelujen lisäämiseen ja kustannustason nousuun ole budjetoitu varoja vuodelle 2023.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tiedTuominen Tommi