Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15308.11.20221

893-2022 (02 05 00)

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun myönnettävää lisärahoitusta koskevan päätöksen täydentäminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 153

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen 3.11.2022:

 

Opetusministeriö myönsi lisärahoitusta oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun yhteensä 5 miljoonaa euroa 70:lle koulutuksen järjestäjälle. Turun kaupunki sai lisärahoitusta 183 977 euroa.

 

Hallitus on linjannut puoliväli- ja kehysriihessään, että oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen määräytymisen perusteita tulee uudistaa tukemaan nuorten kouluttautumista ja työllistymistä. Uudistamista varten toteutetaan kolmivuotinen kokeilu, jossa seurataan koulutuskorvauksen kohdentamisen vaikutuksia nuorten alle 20-vuotiaiden, vailla toisen asteen tutkintoa olevien oppisopimusopiskelijoiden määrään. Kokeiluun on varattu 5 miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus vuosien 2022 - 2024 ajaksi. Kokeilun aikana tarkoituksena on, että työnantaja saisi lähtökohtaisesti alle 20-vuotiaasta, vailla toisen asteen tutkintoa olevasta ammatillista perustutkintoa suorittavasta oppisopimusopiskelijasta suuremman koulutuskorvauksen kuin muista oppisopimusopiskelijoista.

 

Kohderyhminä ovat oppilaitoksesta työelämään siirtyvät, jotka suorittavat tutkinnon loppuun oppisopimuksella. Haasteellisempi kohderyhmä on nuoret, jotka ovat koulutusten ulkopuolella.

 

Korotettua koulutuskorvausta on lautakunnan päätöksellä 7.9.2022 § 123 nyt kohdennettu nuorille, jotka ovat koulutusten ulkopuolella. Tämä pieni kohderyhmä on ollut erittäin haastavaa tavoittaa ja saada heidät oppisopimuskoulutukseen. Tämän kohderyhmän koko on elokuun lopussa otetussa TE-toimiston listassa 120 nuorta. Tästä joukosta tavoitettiin alle 10 nuorta, ja näistä syntyy mahdollisesti yksittäisiä oppisopimuksia.

 

Tarkoituksena on nyt laajentaa kohderyhmää niin, että mukaan tulee oppilaitoksesta oppisopimukseen siirtyvät alle 20-vuotiaat. Näiden opiskelijoiden osalta heidän työnantajilleen maksettava korotettu koulutuskorvaus tulisi olemaan 200 €/kk + korotus 100 €/kk.

 

Korotetun koulutuskorvauksen kohderyhmän laajentaminen on käyty läpi ammatillisen koulutuksen johtoryhmässä sekä oppisopimustoiminnan neuvottelukunnassa.

 

Lisäksi lautakunnan aiemman päätöksen mukaan alle 20-vuotiaille vailla toisen asteen tutkintoa ja ilman opiskelupaikkaa oleville nuorille on käytössä korotetusta koulutuskorvauksesta kertova arvoseteli, joka oikeuttaa työnantajan saamaan ensimmäisen työllistämisvuoden aikana oppisopimuksella korotetun koulutuskorvauksen 500 €/kk.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää täydentää päätöstään 7.9.2022 § 123 siten, että aiemmin päätetyn lisäksi alle 20-vuotiaille vailla toisen asteen tutkintoa oleville oppilaitoksessa opiskeleville nuorille otetaan käyttöön työnantajalle maksettava korotettu koulutuskorvaus 200 €/kk + 100 €/kk siirryttäessä oppisopimuskoulutukseen. Korotettua koulutuskorvausta maksetaan 1.12.2022 alkaen enintään yhden vuoden ajan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, ammatillinen koulutus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvImmonen Hannu