Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta12307.09.20227

893-2022 (02 05 00)

Oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen uudistamisen kokeiluun myönnettävä lisärahoitus

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 123

Palvelualuejohtaja Hannu Immonen 31.08.2022:

 

Hallitus on linjannut puoliväli- ja kehysriihessään, että oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen määräytymisen perusteita tulee uudistaa tukemaan nuorten kouluttautumista ja työllistymistä. Uudistamista varten toteutetaan kolmivuotinen kokeilu, jossa seurataan koulutuskorvauksen kohdentamisen vaikutuksia nuorten alle 20-vuotiaiden, vailla toisen asteen tutkintoa olevien oppisopimusopiskelijoiden määrään. Kokeiluun on varattu 5 miljoonan euron vuotuinen lisärahoitus vuosien 2022 - 2024 ajaksi.

 

Kokeilun aikana tarkoituksena on, että työnantaja saisi alle 20-vuotiaasta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta ammatillista perustutkintoa suorittavasta oppisopimusopiskelijasta suuremman koulutuskorvauksen kuin muista oppisopimusopiskelijoista.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2022 ensimmäisessä lisäsuoritepäätöksessään kaikkiaan 70:lle koulutuksen järjestäjälle lisärahoitusta yhteensä 5 miljoonaa euroa työnantajille maksettavaan korotettuun koulutuskorvaukseen. Turun kaupunki sai lisärahoitusta 183 977 euroa, ja lisärahoituksen käyttö ei ole sidottu rahoituksen myöntämisvuoteen.

 

Turun oppisopimustoimiston osalta rahoitus suunnataan alkuvaiheessa alle 20-vuotialle nuorille, joilla ei ole opiskelupaikkaa. Kyseinen kohderyhmä on eniten syrjäytymisvaarassa ja tarvitsee tukea työpaikan sekä opiskelupaikan hankkimiseen. Riittävän iso korotettu koulutuskorvaus mahdollistaa kohderyhmän työllistymisen ja tutkinnon suorittamisen työelämässä oppisopimuksella. Kohderyhmän ja korotetun koulutuskorvauksen suuruudesta käytiin keskustelu oppisopimustoiminnan neuvottelukunnassa ja todettiin, että tämä kohderyhmä on se mihin täytyy panostaa.

 

Korotettu koulutuskorvaus madaltaa työllistämisen kynnystä ja lisää työssäoppimisen tuen resursseja. Kyseisen ryhmän työnantajille maksetaan 500 €/kk (200 €/kk + korotus 300 €/kk) koulutuskorvausta ensimmäisen työllistämisvuoden ajan. Kohderyhmä saa käyttöön oman korotetusta koulutuskorvauksesta kertovan arvosetelin, jolla nuoret ja työllistymisen ohjaajat voivat hakea työpaikkoja.

 

Tavoitteena on vuosittain työllistää vähintään 50 edellä mainittuun kohderyhmään kuuluvaa nuorta, jotka samalla suorittavat tutkinnon tai tutkinnon osan. Tavoitteen täyttymistä seurataan yhteistyössä nuorten työllistämistä edistävien tahojen kanssa. Vahvimmin yhteistyötä tehdään Turun kaupungin työpisteen sekä TE-toimiston kanssa. Lisäksi yhteistyöverkkoon kuuluvat muut nuorten ohjausta tekevät toimijat. Maahanmuuttajataustaisten nuorten työllistymisyhteistyötä tehdään International House Turun kanssa.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että alle 20-vuotiaille vailla toisen asteen tutkintoa ja opiskelupaikkaa oleville nuorille otetaan käyttöön korotetusta koulutuskorvauksesta kertova arvoseteli, joka oikeuttaa työnantajan saamaan ensimmäisen työllistämisvuoden aikana oppisopimuksella korotetun koulutuskorvauksen 500 €/kk.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, ammatillinen koulutus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tpvImmonen Hannu