Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14227.10.20226

12422-2022 (02 05 00)

Avoimen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista luopuminen 1.1.2023 alkaen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 142

Palvelupäällikkö Satu Leppänen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 6.9.2022:

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja avoimen palvelun osalta on käsitelty viimeksi kasvatus- ja opetuslautakunnassa 18.1.2017 § 3. Tuossa yhteydessä on päätetty jatkaa jo useiden vuosien käytäntöä avoimen toiminnan maksuissa:

 

-

avoin päiväkotitoiminta on ollut maksutonta,

-

leikkipuisto- ja kerhotoiminnasta on peritty kuukaudessa 27 euroa, mikäli palvelua tarjotaan enintään 15 tuntia viikossa, ja 23 euroa, mikäli palvelua tarjotaan enintään 10 tuntia viikossa,

 

 

-

 

maksua ei peritä lainkaan, mikäli lapsi on poissa koko kalenterikuukauden, ja

-

leikkipuistoiminnan ja kerhojen käyttö samanaikaisesti samalle lapselle sekä asiakasmaksulain tarkoittaman varhaiskasvatuspalvelun ja leikkipuistoiminnan ja/tai kerhojen käyttö samanaikaisesti samalle lapselle ei ole mahdollista enää 1.8.2017 lukien.

 

 

 

 

Vuoden 2017 jälkeen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin ja tulorajoihin on tehty muutoksia siten, että huoltajien asiakasmaksut ovat pienentyneet tai asiakasmaksua ei tulorajojen vuoksi muodostu ollenkaan. Valtioneuvoston vuoden 2023 talousarviossa on kirjaus siitä, että asiakasmaksut tulisivat edelleen pienenemään tulorajamuutosten johdosta. Voidaan olettaa, että nämä muutokset ovat osittain vaikuttaneet maksullisen avoimen varhaiskasvatuksen houkuttelevuuteen.

 

Kerhotoiminnan ja leikkipuistotoiminnan käyttö on ollut jatkuvassa laskussa. Tulokertymä edellä mainituista palveluista on vaihdellut vuositasolla 50 000 - 60 000 eurossa. Varhaiskasvatus on ottamassa käyttöön uuden asiakastietojärjestelmän vuoden 2023 alkupuolella. Järjestelmään ei tässä vaiheessa olla tekemässä kerhotoiminnan laskutusominaisuutta, koska järjestelmää käyttävissä kaupungeissa (Espoo, Tampere ja Oulu) nämä palvelut ovat asiakkaalle maksuttomia. Näin ollen Turun pitäisi kustantaa itse lisäominaisuudesta aiheutuvat kustannukset tai hoitaa asiakaslaskutus muulla tavalla.

 

Omalta osaltaan avoimen toiminnan maksuttomuus voisi houkutella lisää käyttäjiä kyseisiin palveluihin, joten tästäkin näkökulmasta on perusteltua luopua asiakasmaksuista avoimissa palveluissa.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 19.9.2022:

 

Edellä ehdotettu esitys on perusteltu. Lisäksi on syytä todeta, että pienten osallistumismaksujen kerääminen ei ole taloudellisesti kannattavaa korkeiden prosessikulujen vuoksi.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että leikkipuisto- ja kerhotoiminnasta ei peritä asiakasmaksua 1.1.2023 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedSvenskspråkig fostran och undervisning
tiedKariluoma Virpi
tiedKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa
tpvLeppänen Satu