Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9921.06.20226

7591-2022 (12 01 02)

Selvitys Luostarivuoren koulun ruotsin kielikylpyluokkien oppilasvalinnoista

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 99

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 13.6.2022:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtaja on 9.6.2022 pyytänyt selvitystä koskien yhteydenottoja Luostarivuoren koulun ruotsin kielikylpyluokkien oppilasvalinnoista.

 

Nykyinen linjaus on tehty kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 13.12.2019 § 153. Kasvatus- ja opetuslautakunnan asiakohdan valmistelu tekstissä todetaan seuraavasti:

 

”Kielikylpyesiopetus jatkuu Kerttulin päivähoitoyksikössä kuten aiemminkin, mutta ennen perusopetuksen ensimmäiselle vuosiluokalle siirtymistä tullaan kielikylpyoppilaat testaamaan yleisiä kielellisiä valmiuksia mittaavalla testillä. Testin tarkoitus on varmistaa se, että perusopetuksen kielikylpyopetuksessa olevalla oppilaalla on riittävät valmiudet selviytyä vieraalla kielellä tapahtuvasta yhdeksän vuoden perusopetusajasta ilman opiskelua haittaavia kielellisiä vaikeuksia. Vieraalla kielellä tapahtuvaa peruskouluopiskelua voidaan pitää vaativampana kuin äidinkielellä tapahtuvaa opiskelua.

 

Testi on sama kuin Turun perusopetuksen muillekin kieliluokille oppilaita valittaessa käytetään, ja sen toteuttaa koulun ulkopuolinen riippumaton taho. Tämä käytäntö toteuttaa samalla yhdenvertaisuuden periaatetta perusopetuksen erikoisluokille hakeuduttaessa. Kielikylpyluokan maksimioppilasmäärä on 25.

 

Luostarivuoren koulun kokemuksen perusteella voidaan todeta, että kielikylpyluokalla on vuosien aikana ollut oppilaita, joiden kielelliset valmiudet eivät ole olleet riittäviä kaksikielisen opetuksen tavoitteiden kannalta. Tällöin oppilaat ovat kuormittuneet kohtuuttomasti perusopetuksen tavoitteita toteutettaessa.

 

Kielikylpyoppilaiden testaaminen tapahtuu jatkossa esiopetuksen päättövaiheessa kevätlukukauden aikana. Jatkossa on siis mahdollista, että kaikki Kerttulin kielikylpyesiopetusryhmässä olleet oppilaat eivät testin tuloksen perusteella saa paikkaa Martin yksikön kielikylpyluokalla. Samalla toteutettava testaus mahdollistaa myös muualta kuin Kerttulin kielikylpyesikoulusta tulevien uusien oppilaiden ottamisen kielikylpyryhmään, mikäli nämä peruskoulun aloittajat saavat testauksessa hyväksyttävän tuloksen ja ryhmässä on tilaa.

 

Ne Kerttulin kielikylpyesiopetuksessa olleet oppilaat, jotka eivät mahdollisesti saa hyväksyttävää tulosta yleisiä kielellisiä valmiuksia mittaavassa testissä, aloittavat koulun oman kotiosoitteensa mukaisessa lähikoulussa.

 

Muutos tulee voimaan 2021.”

 

Edellä esitetty ja vuonna 2019 päätetty asia on edelleen syytä pitää voimassa, koska myös muihin vastaaviin luokkiin, joissa opetus annetaan osittain tai kokonaan muulla kuin suomen kielellä, on testaus, koska opiskelu tällaisella luokalla on keskimääräistä vaativampaa ja oppilaalta edellytetään hyviä valmiuksia selviytyä opetuksesta. Mahdollisesti tulevat epäonnistumisen kokemukset heikentävät oppilaan itseluottamusta ja siten mielenkiintoa koulunkäyntiä kohtaan. Myös peruskoulun jälkeiset opinnot saattavat vaarantua.

 

Testauskäytäntöön siirtyminen on mahdollistanut tasa-arvoisen hakeutumisen kielikylpyryhmiin. Aiemmin ryhmään ilmoittautuminen tapahtui käytännössä varhaislapsuusvaiheessa hakeutumalla Kerttulin päivähoitoyksikköön. Tämä järjestely on koettu epätasa-arvoiseksi myöhemmin alkavaan koulunkäyntiin ja sen oppilasryhmävalintoihin liittyen.

 

Jonkin verran on esitetty palautetta myös testausjärjestelmää kohtaan. Riippumattomuuden ja korkean laadun takaamiseksi testaus on tilattu Turun yliopistolta, jolla on paras mahdollinen osaaminen tässä asiassa ja jonka palveluihin on laajasti oltu eri kouluissa tyytyväisiä useiden vuosien ajan.

 

Liite 1                                  Turun yliopiston antama selvitys

 

Valintakriteerien muuttaminen kesken prosessin rikkoo yhdenvertaisen kohtelun periaatetta, ja muutettu linjaus voitaisiin ottaa käyttöön vasta vuoden 2023 oppilasvalinnan yhteydessä.

 

Päätösprosessin lainmukaisuus on varmistettu Lounais-Suomen Aluehallintovirastolta, eikä asiassa ole ollut epäkohtia.

 

Rehtori Henri Littusta ja apulaisrehtori Juha Mäenpäätä on kuultu asiassa.

 

Erikoisluokkatoiminnan kehittäminen on osa pormestariohjelman toimeenpanoa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen ja toteaa, ettei asia aiheuta enempiä toimenpiteitä.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti merkitä selvityksen tiedokseen.

Päätös tehtiin esittelijän muuttamasta päätösehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kasopelk § 99
Liite 1:Turun yliopiston antama selvitys