Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15311.12.20192

14429-2018 (12 01 02)

Ruotsin kielikylpyluokan toiminnan laajentaminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 153

Varhaiskasvatuksen aluepäällikkö Pia Jokinen ja Luostarivuoren koulun rehtori Henri Littunen 5.12.2019:

 

Vuoden 2019 talousarvioon on kirjattu, että pitää tehdä selvitys ruotsin kielikylpytoiminnan laajentamisesta.

 

Kielikylpyopetusta ruotsin kielellä on toteutettu yhteistyössä Kerttulin päivähoitoyksikön ja Luostarivuoren koulun välillä jo vuosien ajan siten, että Kerttulin päiväkodissa ruotsinkieliseen kielikylpyesiopetukseen osallistuneet lapset ovat saaneet ilman erillistä anomusta oikeuden aloittaa perusopetuksen Luostarivuoren koulun Martin yksikössä ruotsin kielikylpyluokalla. Kaikille Kerttulin päiväkodin kielikylpyopetukseen osallistuneille on siis osoitettu paikka Martin yksikön kielikylpyluokalla.

 

Jatkossa käytäntöä tullaan muuttamaan seuraavaan tapaan:

 

Kielikylpyesiopetus jatkuu Kerttulin päivähoitoyksikössä kuten aiemminkin, mutta ennen perusopetuksen ensimmäiselle vuosiluokalle siirtymistä tullaan kielikylpyoppilaat testaamaan yleisiä kielellisiä valmiuksia mittaavalla testillä. Testin tarkoitus on varmistaa se, että perusopetuksen kielikylpyopetuksessa olevalla oppilaalla on riittävät valmiudet selviytyä vieraalla kielellä tapahtuvasta yhdeksän vuoden perusopetusajasta ilman opiskelua haittaavia kielellisiä vaikeuksia. Vieraalla kielellä tapahtuvaa peruskouluopiskelua voidaan pitää vaativampana kuin äidinkielellä tapahtuvaa opiskelua.

 

Testi on sama kuin Turun perusopetuksen muillekin kieliluokille oppilaita valittaessa käytetään, ja sen toteuttaa koulun ulkopuolinen riippumaton taho. Tämä käytäntö toteuttaa samalla yhdenvertaisuuden periaatetta perusopetuksen erikoisluokille hakeuduttaessa. Kielikylpyluokan maksimioppilasmäärä on 25.

 

Luostarivuoren koulun kokemuksen perusteella voidaan todeta, että kielikylpyluokalla on vuosien aikana ollut oppilaita, joiden kielelliset valmiudet eivät ole olleet riittäviä kaksikielisen opetuksen tavoitteiden kannalta. Tällöin oppilaat ovat kuormittuneet kohtuuttomasti perusopetuksen tavoitteita toteutettaessa.

 

Kielikylpyoppilaiden testaaminen tapahtuu jatkossa esiopetuksen päättövaiheessa kevätlukukauden aikana. Jatkossa on siis mahdollista, että kaikki Kerttulin kielikylpyesiopetusryhmässä olleet oppilaat eivät testin tuloksen perusteella saa paikkaa Martin yksikön kielikylpyluokalla. Samalla toteutettava testaus mahdollistaa myös muualta kuin Kerttulin kielikylpyesikoulusta tulevien uusien oppilaiden ottamisen kielikylpyryhmään, mikäli nämä peruskoulun aloittajat saavat testauksessa hyväksyttävän tuloksen ja ryhmässä on tilaa.

 

Ne Kerttulin kielikylpyesiopetuksessa olleet oppilaat, jotka eivät mahdollisesti saa hyväksyttävää tulosta yleisiä kielellisiä valmiuksia mittaavassa testissä, aloittavat koulun oman kotiosoitteensa mukaisessa lähikoulussa.

 

Muutos tulee voimaan 2021.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 5.12.2019:

 

Ruotsin kielikylpyluokille hyväksyttyjen määrä on ollut viime vuosien aikana poikkeuksetta alempi kuin edellä kuvattu kielikylpyluokan maksimimäärä. Siksi ei ole ollut mitään tarvetta kieliluokkatoiminnan laajentamisen.

 

Yhteenvetona on todettavissa, että:

 

-

 

kielikylpypäivähoitoon hakeudutaan jatkossa samalla tavoin kuin muuhunkin päivähoitoon,

-

 

kielikylpyluokalle hakeudutaan jatkossa testauksen kautta kuten muuhunkin erikoisluokkatoimintaan ja

-

 

 

ruotsin kielikylpytoiminnan tarjonta on kysyntää suurempi eikä toiminnan laajentamiseen ole tarvetta. Mikäli tällainen tarve tulisi, voidaan asiaa arvioida uudestaan.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedJokinen Pia
tiedLittunen Henri