Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7512.05.202110

5805-2021 (02 05 00, 05 10 00)

Kaksivuotisen esiopetuksen ja viisivuotiaiden osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen vaikutukset varhaiskasvatuksen palvelusetelijärjestelmään

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on ollut mukana viisivuotiaiden lasten osittain maksuttomassa varhaiskasvatuskokeilussa kolmen vuoden ajan vuodesta 2018. Kokeilu päättyy 31.7.2021. Turussa alkaa opetus- ja kulttuuriministeriön kokeilu kaksivuotisesta esiopetuksesta. Kokeilu alkaa elokuussa 2021 ja päättyy 2024 toukokuun loppuun. Kokeilulaki mahdollistaisi sen, että palvelun osittainen maksuttomuus koskisi vain kokeilun koeryhmään kuuluvia. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että osittain maksutonta varhaiskasvatusta jatkettaisiin viisivuotiaiden lasten osalta myös palveluseteliä käyttävien lasten osalta ja samalla tehtäisiin muutoksia myös kuusivuotiaiden palveluihin. Edelleen esitetään tämän johdosta tehtäviä muutoksia varhaiskasvatuksen sääntökirjaan.

Kasopelk § 75

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja palvelupäällikkö Satu Leppänen sekä aluepäällikkö Pia Jokinen 27.4.2021:

 

Turun kaupunki on ollut mukana viisivuotiaiden lasten osittain maksuttomassa varhaiskasvatuskokeilussa kolmen vuoden ajan elokuusta 2018 alkaen. Kokeilu päättyy 31.7.2021. Turussa alkaa opetus- ja kulttuuriministeriön kokeilu kaksivuotisesta esiopetuksesta. Kokeilu alkaa elokuussa 2021 ja päättyy 2024 toukokuun loppuun. Asiaa on esitelty kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 21.4.2021 iltakouluasiana. Esiopetus on aina perusopetuslain mukaisena toimintana maksutonta. Kokeilulaki mahdollistaisi sen, että palvelun osittainen maksuttomuus koskisi vain kokeilun koeryhmään kuuluvia. On kutenkin perusteltua kohdella kuntalaisia tasaveroisesti. Mikäli kasvatus- ja opetuslautakunta päättää jatkaa osittain maksutointa varhaiskasvatusta viisivuotiaille lapsille, tulee päättää varhaiskasvatuksen sääntökirjoihin tehtävistä muutoksista. Samalla tulee päättää, että jo aikaisemmin sääntökirjassa olleet kirjaukset esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen koskevat myös kaksivuotista esiopetuskokeilua.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 23.5.2018 § 102 kokeiluun liittyen palvelusetelin arvosta viisivuotiaiden lasten osittain maksuttomassa varhaiskasvatuksessa. Tasasuuruisen palvelusetetelin arvo määriteltiin seuraavasti: Kokoaikainen varhaiskasvatus on keskimäärin noin 9 tuntia päivässä eli 45 tuntia viikossa. Näin ollen 20 tuntia kokonaistuntimäärästä on vajaat 45 prosenttia. Tasasuuruiseksi palvelusetelin arvoksi 5-vuotiaiden lasten maksuttoman 20 tunnin osalta esitetään 45 prosenttia yli 35 tunnin varhaiskasvatuksen setelin arvosta. Nykyisillä palvelusetelin arvoilla tämä olisi päiväkodeissa 387 euroa kuukaudessa ja ryhmäperhepäivähoidossa 516 ja perhepäivähoidossa 383 euroa kuukaudessa. Viisivuotiaiden osittain maksuttoman varhaiskasvatuskokeilun aikana käytössä ollut palveluntarve enintään 10 tuntia keskimäärin viikossa poistettaisiin käytöstä.

 

Sovittaessa maksullisen osuuden tuntimäärästä tulee palveluntuottajan huomioida huoltajan todellinen tarve lapsensa varhaiskasvatukseen siten, että huomioidaan sekä maksullinen että maksuton osuus laskettaessa tuntimääriä, lisäksi tulee huomioida palveluntuottajan aukioloajat. Esimerkiksi 20 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta ja keskimäärin enintään 27,5 tuntia viikossa mahdollistaa 47,5 tuntia viikossa. Seuraavaksi laajin enintään 35 tuntia viikossa mahdollistaa jo 55 tuntia viikossa varhaiskasvatusta eli 11 tuntia päivässä.

 

Sääntökirjoihin tehtävät muutokset

 

Päiväkotien sääntökirja sekä ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirja

Voimassa oleva kirjaus

Esitettävä muutos

Suurimman arvon hyväksyminen ja hinnantarkistus

Suurimman arvon hyväksyminen ja hinnantarkistus

 

 

-

Lisäksi erikseen päätetään

 

-

5-vuotaiden osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen tasasuuruinen palvelusetelin arvo ja mahdolliset täydentävän varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-vuotiaiden osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen tasasuuruinen palvelusetelin arvo on 45 prosenttia yli 35 tunnin varhaiskasvatuksen setelin arvosta. Tasasuuruista palveluseteliä voidaan maksaa 1.8. alkaen sinä vuonna, kun lapsi täyttää viisi vuotta ja jatkuu sen vuoden heinäkuun loppuun, kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Samaan aikaan ei voida täydentävän varhaiskasvatuksen osalta käyttää vähintään keskimäärin 35 tuntia viikossa palveluntarvetta lukuun ottamatta vuorohoitoa.

 

Päiväkotien sääntökirja

Asiakkaan omavastuuosuus

Asiakkaan omavastuuosuus

 

 

Esiopetuksen loma-aikojen omavastuu

Syys-, joulu- ja talvilomasta johtuva katkos esiopetuksessa ei vaikuta omavastuuosuuteen, ts. omavastuuosuutta ei koroteta loman ajaksi.

 

 

Esiopetuksen loma-aikojen omavastuu

Syys-, joulu- ja talvilomasta johtuva katkos esiopetuksessa ei vaikuta omavastuuosuuteen, ts. omavastuuosuutta ei koroteta loman ajaksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omavastuutta ei myöskään korota esiopetuksen päättyminen ennen perusopetukseen siirtymistä. Kaupunki maksaa maksuttoman varhaiskasvatuksen tasasuuruisen palvelusetelin arvon kyseiseltä ajalta palveluntuottajalle.

Loma-ajoista

Loma-ajoista

 

 

Mikäli lapsi tarvitsee elokuussa ennen esiopetuksen alkua varhaiskasvatusta enemmän kuin esiopetuksen alettua, peritään siitä kyseisen varatun ajan mukainen omavastuuosuus.

Mikäli lapsi tarvitsee elokuussa ennen esiopetuksen alkua varhaiskasvatusta enemmän kuin esiopetuksen alettua, peritään siitä sama omavastuu kuin esiopetuksen aikana. Kaupunki maksaa maksuttoman varhaiskasvatuksen tasasuuruisen palvelusetelin arvon kyseiseltä ajalta palveluntuottajalle.

 

Mikäli palveluseteliä jo aikaisemmin käyttänyt lapsi aloittaa esiopetuksen ja lapsi ei tarvitse elokuussa ennen esiopetuksen alkua varhaiskasvatusta, tulee palvelusopimus esiopetuksen täydentävästä varhaiskasvatuksesta tehdä alkamaan elokuun ensimmäisestä päivästä. Asiakkaan omavastuuosuus peritään esiopetuksen täydentävän varhaiskasvatuksen maksuna. Kaupunki maksaa edellä mainitulta ajalta esiopetuksen täydentävän varhaiskasvatuksen arvon.

 

 

 

 

 

 

 

 

Esiopetusta Turun kaupunki on järjestänyt palvelusetelituottajilta lapsikohtaisille maksusitoumuksilla. Esiopetusjärjestelyistä on päättänyt varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto. Kaksivuotisen esiopetuskokeilun koeryhmään kuuluvista tulee tehdä vastaava maksusitoumus kokeilun ajaksi. Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt maksettavasta korvauksesta 1.4.2021 § 54. Korvauksen suuruutta on tarkistettu samoin periaattein kuin palvelusetelin arvoa. Lukuvuonna 2021 - 2022 korvauksen suuruus on sama kuin lukuvuonna 2020 - 2021 eli 481 euroa kuukaudessa lapsesta.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää palvelusetelillä järjestetyn varhaiskasvatuksen osalta, että

 

-

osittain maksuton varhaiskasvatus (neljä tuntia päivässä) koskee 5-vuotiaiden ikäluokkaa,

 

-

kaksivuotisen esiopetuksen kokeilussa mukana olevien 5-vuotiaiden lasten maksuton varhaiskasvatus (neljä tuntia päivässä) toteutuu esiopetuspäivän aikana,

 

 

-

osittainen maksuttomuus on voimassa koko toimintakauden ajan 1.8. - 31.7.

 

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että

 

-

sääntökirjoihin tehdään valmistelutekstin taulukossa esitetyt muutokset, jotka tulevat voimaan 1.8.2021 alkaen,

 

-

kaksivuotisen esiopetuksen tuottamisesta maksetaan kokeiluaikana palveluntuottajalle vastaava korvaus kuin yksivuotisen esiopetuksen tuottamisesta.

 

 

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää valtuuttaa varhaiskasvatuksesta vastaavan palvelualuejohtajan laatimaan maksusitoumukset kaksivuotisen esiopetuksen koeryhmiin (2016 ja 2017 syntyneet) kuuluville lapsille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, sivistystoimialan talouden toimialapalvelu
tpvSivistystoimiala, varhaiskasvatus
tiedSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvJokinen Pia
tiedKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa
tpvLeppänen Satu