Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7612.05.202111

5804-2021 (02 05 00, 05 10 00)

Viisivuotiaiden osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen jatkaminen ja kuntalisän korottaminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on ollut mukana viisivuotiaiden lasten osittain maksuttomassa varhaiskasvatuskokeilussa kolmen vuoden ajan vuodesta 2018. Kokeilu päättyy 31.7.2021. Kokeilun aikana yksityisen hoidon tuen kuntalisää on maksettu korotetusti ko. ikäryhmän osalta. Mikäli kasvatus- ja opetuslautakunta päättää järjestää viisivuotiaiden lasten osittain maksutonta varhaiskasvatusta, esitetään kasvatus- ja opetuslautakunnalle, että yksityisen hoidon tuen kuntalisää voitaisiin korottaa 1.8.2021 alkaen viisivuotiaiden lasten osalta.

Kasopelk § 76

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 30.4.2021:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään 12.5.2021, että Turun kaupunki jatkaisi viisivuotiaiden lasten osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen järjestämistä kokeiluajan jälkeen 1.8.2021 alkaen. Kokeilun aikana 1.8.2018 -31.7.2021 kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt kokouksessaan 21.3.2018 § 53, että palveluntuottajalle maksetaan korotettua yksityisen hoidon tuen kuntalisää 45 prosenttia suurimmasta kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta, mikä on ollut 130 euroa kuukaudessa viisivuotiasta lapsesta.

 

Mikäli kasvatus- ja opetuslautakunta päättää järjestää osittain maksutonta varhaiskasvatusta viisivuotiaille lapsille 1.8.2021 alkaen, on perusteltua jatkaa korotetun yksityisen hoidon tuen kuntalisän maksamista viisivuotiaista lapsista.

 

Yksityisen hoidon tukea ja kuntalisää voidaan käyttää myös silloin kun perhe palkkaa kotiin hoitajan. Tällöin perhe hyödyntää yksityisen hoidon tukea ja sen kuntalisää, kun perhe itse toimii työnantajana. Varsinaista asiakasmaksua ei tällöin jää perheelle maksettavaksi. Lisäkorvausta ei ole perusteltua maksaa silloin kun perhe toimii työnantajana.

 

Kuntalisän erillisen korotuksen kustannusvaikutus on noin 23 000 euroa vuodessa, koska korotettua lisää on maksettu kokeilun aikana keskimäärin 15 lapsesta kuukaudessa.

 

Koska erillistä kuntalisää ei voida maksaa Kelan toimesta, tulee tuottajan laskuttaa Turun kaupunkia. Yksityisen hoidon tuki kuntalisineen on verotettavaa tuloa päivähoidon tuottajalle. Tuottajan tulee kuulua kauppa- ja ennakkoperintärekisteriin. Erillistä kuntalisää voidaan maksaa vain Kelan päätöksen mukaiselta ajalta.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että yksityisen hoidon tuen kuntalisää voidaan korottaa 1.8.2021 alkaen viisivuotiaiden lasten osalta. Korotuksen suuruus on suurimmasta kunnallisesta varhaiskasvatuksen asiakasmaksusta 45 prosenttia.

 

Erillistä kuntalisää voidaan maksaa tuotetun palvelun osalta Kelan päätöksen mukaiselta ajalta kauppa- ja ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle palveluntuottajalle. Maksaminen alkaa 1.8. alkaen sinä vuonna, kun lapsi täyttää viisi vuotta ja jatkuu sen vuoden heinäkuun loppuun, kun lapsi täyttää kuusi vuotta.

 

Lisäkorvauksen maksaminen edellyttää sitä, että Turun kaupunki päättää järjestää osittain maksutonta varhaiskasvatusta viisivuotiaille turkulaisille lapsille.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, sivistystoimialan talouden toimialapalvelu
tpvSivistystoimiala, varhaiskasvatus
tiedSvenskspråkig fostran och undervisning
tiedKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa