Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15007.10.20204

1540-2018 (10 03 02, 02 02 02, 11 05 02)

Selvitys Mars-korttelin päiväkotihankkeesta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 150

Toimialajohtaja Timo Jalonen 1.10.2020:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta pyysi kokouksessaan 23.9.2020 selvitystä Mars-korttelin päiväkotihankkeen etenemisestä.

 

Mars-korttelin päiväkodista valmistui tarveselvitys syyskuussa 2018. Tarveselvitys oli kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyssä 3.10.2018. Tarveselvityksen mukaan kustannusarvio oli 9,9 miljoonaa euroa. Tarveselvityksen pohjalta laadittiin hankesuunnitelma, jonka mukaan päivitetty kustannusarvio olisi 10,9 miljoonaa euroa. Suunnitelma sisälsi 241-paikkaisen päiväkodin, jossa on 10 ryhmää, joista kaksi ryhmää on ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville lapsille, kolme ryhmää on ilta- ja viikonloppuhoitoa tarvitseville lapsille, 4 ryhmää 1-6 -vuotiaille lapsille ja yksi kerhoryhmä / avoin päiväkotiryhmä.

 

Talousarvion valmistelun yhteydessä kaupunginjohtaja pyysi vaihtoehtoisia ratkaisuja päivähoitopaikkojen turvaamiseksi alueella vedoten perustellusti hankkeen korkeaan hintaan. Tilapalvelukeskus etsi vaihtoehtoisia paikkoja Wäinö Aaltosen museon, Samppalinnan tuulimyllyn ja Urheilupuiston alueelta, mutta erilaiset rakennuspaikat osoittautuivat kohteiksi, joiden maan pinta oli paikoin niin jyrkkä, että paikat päiväkodille ja sen tarvitsemalle piha-alueelle olivat epäsopivia. Näiden vaihtoehtoisten sijaintien kustannukset eivät näyttäytyneet myöskään merkittävästi alempina kuin alkuperäinen Mars-korttelin päiväkodin kustannusarvio.

 

Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen kysynnän kasvu on hidastunut. Myöskään ns. Ruusukorttelin kaavan mahdollistamien rakennusten toteutumisesta ei ole olemassa tarkkaa arvioita (Koulukadun päiväkotien purku). Lisäksi TVT käynnisti uuden päiväkotikohteen Sofiankadulla ja voi aloittaa vielä kaksi päiväkotikohdetta alueen välittömässä läheisyydessä Puutarhakadulla ja Akselintiellä, mikäli kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto niin 12.10.2020 päättäisi. On tässä tilanteessa perusteltua todeta, ettei kovin monen kohteen rakentaminen samalle alueelle ole juuri nyt ajankohtaista.

 

Lisäksi on syytä todeta, että ko. korttelin alueella on jo päiväkoti vastikään korjatussa rakennuksessa, ja edelleen on todettava, ettei Mars-korttelin rakennuksia olisi saatu mitenkään valmiiksi niin, että asiasta olisi ollut apua syksyn 2020 hankalaan tilanteeseen.

 

Mars-korttelin päiväkotihanketta ei ole viety eteenpäin, mutta hanketta ei myöskään ole hylätty. Mikäli hankeen edistämistä jatketaan, tulee kohteesta laadittu hankesuunnitelma tarkastaa ja päivittää väestöennusteet huomioiden.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Oksasen Schaumanin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palJalonen Timo