Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta10404.09.20197

5090-2019 (02 08 00)

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien välipalakustannukset ja tuottajien esitys toiminta-avustuksen korottamisesta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 104

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 26.8.2019:

 

Välipalakustannukset

 

Sivistystoimialan ateriapalvelut on kilpailutettu kahdessa eri kokonaisuudessa, ja jälkimmäisen kilpailutetun sopimuksen käyttöönotto tapahtui lukuvuoden 2019 - 2020 alkaessa. Kilpailutus käsitti myös aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien välipalat, koska kouluissa toimittaessa ei käytännössä ole muuta mahdollisuutta kuin toteuttaa välipalajärjestelyt yhteistyössä ruokapalveluiden tuottajan kanssa.

 

Kilpailutuksen johdosta ruokapalvelun tuottaja laskuttaa Turun kaupungin sivistystoimialaa välipalakustannuksista. Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintakäytäntöä esitetään muutettavaksi siten, että jatkossa Turun kaupunki vastaa välipalakustannuksista niiden palveluntuottajien osalta, jotka toimivat perusopetuksen tiloissa. Vastaamalla välipalasta Turun kaupunki voi samalla varmistaa sen, että välipalat ovat tasalaatuisia ja ravitsemissuositusten mukaisia kaikissa toimipisteissä. Palveluntuottajan avustus kohdentuu näin ollen laadukkaan toiminnan järjestämisen henkilöstökustannuksiin ja toiminnassa tarvittaviin välineisiin ja palveluihin sekä henkilöstön täydennyskoulutukseen.

 

Muissa kuin perusopetuksen tiloissa toimivat palveluntuottajat järjestävät edelleen omatoimisesti välipalan ja vastaavat kustannuksista. Esityksen mukaan Turun kaupunki tarjoaa vuoden 2020 alusta heillekin mahdollisuuden järjestää välipala kuten kouluissa toimivissa yksiköissä. Välipala on palveluntuottajan noudettavissa joko läheisestä koulusta tai päiväkodista. Turun kaupunki ei vastaa mahdollisista kuljetuskustannuksista. Toimintamalli vaatii valmistelua, joten se voidaan ottaa käyttöön vasta vuoden 2020 alusta.

 

Tuottajien esitys avustussumman korottamisesta

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on 8.5.2018 § 83 päättänyt, että perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajille maksettavan toiminta-avustuksen määrä on 91 euroa kuukaudessa lapselta. Palveluntuottajat ovat lähettäneet 16.4.2019 päivätyn esityksen avustussumman korottamisesta. Avustusta on esitetty korotettavaksi kolmella eurolla kuukaudessa. Esitetty avustus on siten 94 euroa lapselta kuukaudessa.

 

Lähtökohtana on ollut, että aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajille maksettavan toiminta-avustuksen määrä tarkistetaan samassa aikataulussa kuin tarkistetaan asiakasmaksuja tai varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvoa. Tämä tapahtuu aina parillisen vuoden keväällä. Tässä yhteydessä ei ole tarvetta korottaa maksettavaa avustusta, koska esityksen mukaan Turun kaupunki jatkossa vastaa välipalakustannuksista.

 

Palvelutuotantosopimus

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 12.9.2018 § 155 aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelutuotantosopimuksesta. Sopimus tulee päivittää vastaamaan uutta toimintakäytäntöä.

 

Liite 1                                  Ehdotus uudeksi sopimukseksi aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta

 

Liite 2                                  Aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien korotusanomus

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Turun kaupunki vastaa perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan ateriakustannuksista koulujen yhteydessä toimivissa toimipisteissä 1.8.2019 alkaen. Turun kaupunki tarjoaa muissa toimipisteissä toimiville palveluntuottajille mahdollisuuden järjestää välipalat kuten kouluissa toimivissa yksiköissä 1.1.2020 lukien, kuitenkin niin, että palveluntuottaja vastaa itse mahdollisista kuljetuskustannuksista.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että tuottajien tekemä avustussumman korotusesitys ei tällä hetkellä anna aihetta toimenpiteisiin.

 

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamista koskevan sopimuksen otettavaksi käyttöön 1.8.2019 lukien ja valtuuttaa varhaiskasvatuksen palvelualuejohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKulmala Vesa


Liitteet:

Kasopelk § 104
Liite 1:Ehdotus uudeksi sopimukseksi aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta
Liite 2:Aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien korotusanomus