Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta15512.09.20187

5459-2017 (420, 421)

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajasopimuksen muuttaminen

Tiivistelmä:

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajasopimusta tulee päivittää ruokapalveluiden kilpailutuksen ja aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman muuttamisen vuoksi. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään uuden sopimuksen hyväksymistä käyttöön otettavaksi 1.8.2018 alkaen.

Kasopelk § 155

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala ja talouspäällikkö Anne Takalo 1.9.2018:

 

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta laaditaan palveluntuottajien kanssa sopimus. Kasvatus- ja opetuslautakunta on 17.5.2017 § 79 hyväksynyt sopimuksen perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta. Sopimusta tulee päivittää ruokapalveluiden osalta, koska kaupungin tekemä ruokapalveluiden kilpailutus aiheuttaa muutoksia. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto on 29.5.2018 § 25 päivittänyt perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmaa, ja muutokset on kirjattava sopimukseen.

 

Muutokset ruokapalveluiden osalta

 

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta laadittavaa sopimusta on päivitettävä ruokapalveluiden käytön osalta. Muutos koskee tuottajia, jotka toimivat koulujen tiloissa tai omaehtoisesti hankkivat välipalat Turun kaupungin kanssa sopimussuhteessa olevalta ruokapalveluntuottajalta. Aikaisemmin ruokapalveluntuottaja on omatoimisesti laskuttanut aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajaa hankitusta palvelusta. Välipalojen osalta on noudatettu Turun kaupungin ja Arkea Oy:n välistä sopimusta.

 

Toteutuneen kilpailutuksen myötä aikaisempi toimintamalli ei enää ole mahdollinen, koska ateriat valmistetaan Turun kaupungin hankkimista elintarvikkeista ja ruuanvalmistuspalvelu tuotetaan Turun kaupungin tiloissa. Uudessa toimintamallissa pääperiaatteena olisi se, että koulussa toimittaessa Turun kaupunki tarjoaisi aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajalle tilat ja välipalan. Jotta palveluntuottajat eivät joutuisi eriarvoiseen asemaan, olisi perusteltua vähentää välipalojen kustannukset tuottajille maksettavasta avustuksesta ko. tuottajien osalta.

 

Avustuksesta toteutettava vähennys toteutettaisiin oheismateriaalina 1 olevan taulukon mukaisesti.

 

Sopimukseen lisättävät kohdat olisivat seuraavat:

 

Osapuolten vastuut ja velvoitteet

Tuottajan vastuut ja velvoitteet

 

jos tuottaja toimii koulun tiloissa, on välipala hankittava kyseisen koulun ruokapalveluntuottajalta, jos välipalan valmistamiseen ei ole osoitettavissa koulusta muuta soveltuvaa tilaa ruokailun järjestämiseksi,

 

Toiminta-avustus

 

Mikäli tuottaja hankkii koulussa toimiessaan tai omaehtoisesti välipalan Turun kaupungin kilpailuttamalta ruokapalveluntuottajalta, vähentää Turun kaupunki avustuksesta kulloinkin voimassa olevan euromäärän avustussummasta, jolla katetaan tuottajan palvelun piirissä olevien lasten välipalakustannukset. Euromäärä perustuu syyslukukauden osalta lasten lukumäärään tilastointipäivänä 20. syyskuuta x lukukauden toimintapäivät x voimassa oleva palvelunhinta. Kevät lukukauden osalta lasten määrä tarkistetaan 20. päivä tammikuuta.

 

Ruokapalveluista tehdyn sopimusluonnoksen mukaan uudet hinnat voivat tulla voimaan kalenterivuoden alussa, mikäli hintoihin tehdään muutoksia, tiedotetaan palveluntuottajaa viipymättä uusista hinnoista. Ruokapalveluntuottaja ei veloita välipalasta palveluntuottajaa. Ruokapalvelun tuottaja laskuttaa Turun kaupungin sivistystoimialaa palvelusta.

 

Palveluntuottajilla on ollut mahdollisuus kommentoida tekstilisäystä ajalla 31.8. - 5.9.2018. Toiveena esitettiin, että summa vähennettäisiin suoraan asiakasmaksuista kuukausittain. Näin saatu summa maksettaisiin palveluntuottajille asiakasmaksuina. Avustus pysyisi avustuksena ja palveluntuottajat maksaisivat välipaloista kuukausittain lapsiluvun mukaan, tällöin ei myöskään tarvitsisi erillistä laskutusta tms. Lisäksi nostetiin esille lasten määrään mahdollinen väheneminen lukuvuoden aikana.

 

Kommenttien johdosta sopimukseen lisättiin, että lasten lukumäärä kevään osalta tarkistetaan tammikuussa.

 

Uusi sopimus koskee nyt kilpailutettuja alueita 4 ja 5, joilla ovat seuraavat koulut:

 

Jäkärlän koulu

Kärsämäen koulu

Kärsämäen koulun Pallivahan yksikkö

Luolavuoren koulu, Piiparin yksikkö

Paattisten koulu

Turun Lyseo

Yli-Maarian koulu

Yli-Maarian koulu, Moision yksikkö

 

Cygnaeuksen koulu

Luolavuoren koulu, pääkoulu

Sirkkala Skolan

Topeliuksen koulu

Topeliuksen koulu, Juhana Herttuan koulu

Vasaramäen koulu, Lehmustie ja Syreenikuja

 

Kaikissa edellä olevissa kouluissa ei toki ole ippe-palveluntuottajien toimintaa tai palveluntuottajat toimivat omissa tiloissa.

 

Lukuvuoden 2018 - 2019 aikana liitteenä oleva sopimus otettaisiin käyttöön edellä olevissa toimipisteissä. Kilpailutuksen edetessä liitteenä oleva sopimus otettaisiin käyttöön muissa palveluntuottajien toimipisteissä.

 

Toimintasuunnitelman päivityksestä johtuvat muutokset

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston on päivittämän perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelman muutokset on merkitty sinisellä liitteeseen 1.

 

Liite 1                                  Ehdotus uudeksi sopimukseksi perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta

 

Oheismateriaali 1               Taulukko avustuksesta toteutettavasta vähennyksestä (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että

 

-

 

 

perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajien kanssa laaditaan liitteen 1 mukainen sopimus toiminnan tuottamisesta 1.8.2018 alkaen huomioiden ruokapalveluiden kilpailutuksen eteneminen ja

-

 

varhaiskasvatuksen yksityisten palvelujen palvelualuejohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan ko. sopimukset

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKulmala Vesa


Liitteet:

Kasopelk § 155
Liite 1:Ehdotus uudeksi sopimukseksi perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta