Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2515.02.201711

1618-2017 (510)

Kasvatus- ja opetuslautakunnan näkemys Ruusukorttelin kehityshankkeesta

Tiivistelmä:

Strateginen tilojen ohjaus on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta näkemystä Ruusukorttelin kehityshankkeeseen liittyvistä päiväkotien korvaavista ratkaisuista.

Kasopelk § 25

Toimialajohtaja Timo Jalonen 8.2.2017:

 

Sivistystoimialalla on kaksi päiväkotia Koulukadun varrella. Molemmat sijoittuvat Ruusukorttelin kehityshankkeen alueelle, josta on kaavavalmistelu käynnissä. Asemakaavanmuutos on päätöksentekoelimissä käsittelyssä kevään 2017 aikana.

 

Mikäli kaavanmuutos hyväksytään ja sen sallima kehityshanke lähtee toteutukseen, poistuvat Koulukatu 10 ja 12 päiväkodit käytöstä. TVT asunnot Oy suunnittelee Koulukadun varteen asumisrakentamista ja voi tässä yhteydessä toteuttaa yhden päiväkodin.

 

Strateginen tilojen ohjaus on yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen kanssa selvittänyt vaihtoehtoja, mihin toisen Koulukadun varrella nykyään sijaitsevan päiväkodin korvaavat tilat voitaisiin toteuttaa. Liitteenä 2 on esitetty selvitys, jossa on kuvattu nykytilaa, kaava-asiaa ja ratkaisuehdotus päivähoitopaikkojen korvaamiseksi.

 

Tehtyjen selvitysten jälkeen on päädytty ehdottamaan, että toinen päiväkoti sijoittuu uusiin tiloihin Koulukadun varrelle ja toinen osoitteeseen Sofiankatu 7. Tontilla sijaitsee nykyään Sofiankadun päiväkoti, joka olisi tarkoitus purkaa toiminnan siirryttyä Tallimäenkentän uuteen päiväkotiin. Tilalle toteutettaisiin uusi päiväkoti.

 

Aikataulullisesti Ruusukorttelin uutta rakennushanketta ei ole tarkoitus käynnistää, ennen kuin tarvittavat päiväkotien sijoitukset ja väistötilaratkaisut on tehty. Väistötilaratkaisuja tullaan jatkosuunnittelussa selvittämään tarkemmin.

 

Strateginen tilojen ohjaus –vastuualue toivoo, että kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee asiaa periaatetasolla ja esittää näkemyksensä Koulukadun päiväkotien korvaavista ratkaisuista. Tämän jälkeen ryhdytään tekemään kohdekohtaisia tarveselvityksiä ja hankesuunnitelmia.

 

Sivistystoimiala on vastustanut Ruusukorttelin kaavamuutosehdotusta seuraavin perustein:

 

- Alueella olevat kaksi päiväkotia (Koulukatu 10 ja Koulukatu 12) toimivat vähintäänkin tyydyttävissä tiloissa. Kaupungissa on toistakymmentä huonokuntoisempaa päiväkotirakennusta, jotka olisi aiheellista joko peruskorjata tai korvata uudisrakennuksella. Nyt ei ole kuin teoreettinen malli siitä, missä päivähoitoa voitaisiin toteuttaa rakennusten purun ja uudisrakentamisen välisenä aikana. Kaavamuutosehdotuksen myötä korttelista poistuu n. 60 päivähoitopaikkaa. Korvaavien hoitopaikkojen perustamisesta keskusta-alueelle ei ole annettu varmuutta.

 

- Suunniteltu päiväkodin piha jää kovin pieneksi eikä sitä ole sijoitettu kokonaan maanpinnan tasolle.

 

- Suuren 140 (168) –paikkaisen päiväkodin saatto- ja huoltoliikenne vie varsin paljon tilaa, jota ei ole huomioitu suunnittelussa riittävästi.

 

- Lumen sulattaminen sähköllä on kallista ja jää vuokralaisen maksettavaksi.

 

- TVT Oy ja Kiinteistöliikelaitos, joilla epäilemättä on merkittävä rooli kaavan toteuttamisessa, ovat osoittaneet sangen heikkoa yhteistyötä muissa päiväkotihankkeissa. Luottamus siihen, että asiat tässä tapauksessa etenisivät myönteisesti, ovat heikot.

 

- Naapuritontilla toimiva Mikaelin koulu uhkaa jäädä ikään kuin rakennusmassojen puristukseen, koska uudisrakentamista on jo tulossa koulun tontin ja Puistokadun väliselle alueelle.

 

- Myönteistä asiassa on, että päivähoitopaikkojen kokonaismäärä lisääntyisi, jos mallista saataisiin toimiva ja jos väistön aikaisiin tiloihin saataisiin toimiva ratkaisu ja muutamiin edellä kuvattuihin seikkoihin voidaan jatkosuunnittelussa kiinnittää huomiota.

 

Edellä mainituilla perusteilla varhaiskasvatuksen ei kannata olla mukana Ruusukorttelin kehityshankkeessa, ellei edellä kuvattuja näkökulmia voida ottaa paremmin huomioon mahdollisessa jatkosuunnittelussa.

 

Liite 1                                  Ruusukorttelin asemakaavanmuutoksen kaavaseloste

 

Liite 2                                  Ruusukorttelihankkeen vaikutus päiväkotiverkkoon

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää esittää näkemyksenään, että edellä olevin perustein varhaiskasvatuksen ei kannata olla mukana Ruusukorttelin kehityshankkeessa, ellei edellä kuvattuja näkökulmia voida ottaa paremmin huomioon mahdollisessa jatkosuunnittelussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta korostaa, että on epätarkoituksenmukaista ja Turun strategian vastaista, että purettaisiin kaksi hyväkuntoista ja toimivaa päiväkotia, joihin kuuluu keskusta-alueelle erityisen suuri, toimiva ja puistomainen piha. Keskusta-alueen päiväkotipaikkoja ei voida väliaikaisestikaan vähentää, koska niistä on jatkuva pula. Tämän vuoksi varhaiskasvatus ei voi olla mukana hankkeessa.

Päätös tehtiin Hartialan Koivusalon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 25
Liite 1:Ruusukorttelin asemakaavamuutoksen kaavaseloste
Liite 2:Ruusukorttelihankkeen vaikutus päiväkotiverkkoon