Ruusukorttelihankkeen vaikutus

päiväkotiverkkoon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strateginen tilojen ohjaus

6.2.2017

 

 

 

Sisällys

1   Nykytilanne / Koulukadun päiväkodit   2

2   Ruusukorttelin kehityshanke   3

3   Muutokset päiväkotiverkkoon   4

4   Tarvittavat väistötilat   5

5   Aikataulu   6

 


Nykytilanne / Koulukadun päiväkodit

 

Sivistystoimiala järjestää päiväkotitoimintaa kahdessa rakennuksessa Koulukadun varrella. Osoitteessa Koulukatu 10 sijaitsee Keskustan ruotsinkielisen päivähoitoyksikön päiväkoti ja osoitteessa Koululatu 12 Läntisen keskustan päivähoitoyksikön suomenkielinen päiväkoti.

 

 

Koulukatu 10

 

Koulukatu 10 on rakennettu 1978. Päiväkodissa on 5 ryhmää ja 91 lasta. Päiväkoti tarjoaa ruotsinkielistä päivähoitoa, erityispäivähoitoa ja esiopetusta erityisryhmässä. Laskennallisia hoitopaikkoja on 105. Erityispiirre on päiväkodin tarjoama ruotsinkielin keskitetty erityispäivähoito. Ruotsinkieliset lapset koko Turun alueelta sijoittuvat päiväkodin ryhmiin. Yksikössä toimii yksi integroitu erityisryhmä (laskennalliset paikat 28, käytännössä 15 lasta) sekä yksi pienennetty ryhmä (laskennalliset paikat 14, käytännössä 13 lasta). Koulukadun erityisryhmät tarjoavat myös esiopetusta. Tämän lisäksi Koulukadun yksikössä toimii kaksi pienten ryhmää, joissa molemmissa on 21 laskennallista paikkaa, sekä yksi yli kolmevuotiaiden ryhmä, jossa 21 paikka.

 

Päiväkodissa on tilaa 1062 m2. Rakennus on hyvin säilynyt sisältä ja ulkoa. Sisätiloissa ei ole tehty merkittäviä muutostöitä. Ikkunat ja vesikatto on uusittu vuonna 2007. Päiväkodin piha on rakennusten takana korttelin sisäpuolella. Pihan koko on noin 1 700 m2. Pihaa on uudistettu vuonna 2006, jolloin on uusittu aidat ja leikkivälineet.

 

Päiväkodin nykyinen vuokrakustannus on noin 128 000 euroa vuodessa.

 

 

 

Koulukatu 12

 

Koulukatu 12 on rakennettu 1973 ja peruskorjattu 1998. Tässä yhteydessä sisätilat ja kiinteä kalustus on uusittu kauttaaltaan. Myös julkisivut on uusittu. Päiväkodin koko on 1 635 m2.

 

Päiväkodissa on noin 122 hoitopaikkaa. Tiloissa toimii kolme alle 3-v ryhmää, 2 integroitua ryhmää ja    4 yli 3-v ryhmää. Ryhmät ovat pieniä, koska tilat ovat rajallisia.

 

Päiväkodilla on noin 2000 m2:n kokoinen piha. Pihakalusteet, leikkivälineet ja aidat on uusittu vuonna 2010. Henkilökunnan pysäköinti ja saattoliikenne tapahtuu päiväkotien välisellä kujalla. Parkkipaikalta on pääsisäänkäynti päiväkodin piha-alueelle. Koulukadun puolella ei ole pysäköintipaikkoja.

 

Päiväkodin nykyinen vuokrakustannus on noin 269 000 euroa vuodessa.

 

 

   

 

Ruusukorttelin kehityshanke

 

 

Asemakaavanmuutos laaditaan kartassa rajauksella osoitetulle alueelle, VII kaupungin-osan korttelin 32 tonteille 15, 16 ja 17. Alue sijaitsee Koulukadun, Ruusukorttelinpolun ja -kujan sekä Puistokadun rajaamalla alueella.

 

 

 

Asemakaavamuutoksella on tarkoitus Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen toiminnan lisäksi mahdollistaa alueella asuinrakentaminen sekä päiväkoti- tai pienryhmäkotitoiminta. Pysäköinti sijoitetaan kaavamuutosalueella pääosin maan alle. Kaavamuutoksen tavoitteena on tiivistää kaupunkirakennetta ja lisätä kaupunkikeskustan elinvoimaisuutta.

 

Asemakaavanmuutos on käynnistynyt TVT Asunnot Oy:n ja Kiinteistöliikelaitoksen 30.1.2012 jättämästä anomuksesta. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 18.11.2014. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 13.10.2015 luonnosvaihtoehdon 2 jatkotyöstettäväksi. Jatkotyöstetty asemakaavanmuutosehdotus kuulutettiin julkisesti nähtäville marraskuussa 2016 ja siitä pyydettiin lausunnot. Lopullinen ehdotus uudeksi asemakaavaksi saatetaan päätöksentekoon alkukeväästä 2017.

 

Asemakaavamuutoksella muutetaan kaksi kaksikerroksisten päiväkotirakennusten tonttia asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi, jolle saa sijoittaa myös päiväkoti- ja palvelutoimintaa. Kaavamuutos antaa mahdollisuuden rakentaa tonteille joko kokonaan kahdeksankerroksisen kokonaisuuden tai yhden 16-kerroksisen talon ja muut rakennukset kahdeksankerroksisina.

 

Koko kaavaprosessin ajan on korostettu, että ennen asemakaavan toteuttamista Koulukadun päiväkotien hoitopaikat tulee saada järjestettyä ja toiminnan tulee samassa määrin pysyä kunnallisena palveluna. Alueen toteuttaminen voi muutoin alkaa kaavallisen ja kiinteistöteknisen valmiuden sallimassa aikataulussa.

 

 

 

Muutokset päiväkotiverkkoon

 

 

TVT asunnot Oy:n suunnitelmissa on mukana päiväkodin sijoittaminen uuden hankkeen yhteyteen Koulukadun varteen. Piha-alueen riittävyyden näkökulmasta kaikkia tällä hetkellä olemassa olevia hoitopaikkoja ei kuitenkaan voida sijoittaa uuteen rakennukseen. Ruusukorttelihankkeen yhteydessä voidaan toteuttaa noin 140 –paikkainen päiväkoti (nykyisen suhdelukuasetuksen mukaan 168 paikkaa). Näin ollen toinen nykyisistä päiväkodeista voi jatkossakin sijaita Koulukadulla.

 

Toisen päiväkodin sijoittamiselle on selvitetty useampaa eri vaihtoehtoa. Nämä on lyhyesti kuvattu alla

 

-Vilkkilänmäki: Alueelle ollaan kaavoittamassa päiväkotirakentamisen sallivaa tonttia. Kaavaluonnoksen mukaan tontille voidaan sijoittaa kooltaan noin 1200 k-m2 päiväkoti, ja noin 1200 m2 piha-alue. Päiväkotiin mahtuisi noin viisi ryhmää. Mitoituksen lähtökohtana on diplomityön selvitys päiväkotitontin sijoittamisesta Vilkkilänmäelle. Tontin pinta-ala on 3670 m2. Tämä on yksi vaihtoehto osan Koulukadun päivähoitopaikkojen korvaamiselle. Paikkamäärä vastaisi enemmän ruotsinkielisen päiväkodin kokoa. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 14.6.2016 luonnoksen laadittavan asemakaavaehdotuksen ”Vilkkilänmäki” pohjaksi. Kaavan valmistelu on käynnissä ympäristötoimialalla.

-Puutarhakatu 41: TVT asunnot Oy tavoittelee uutta asuinrakentamista tontille ja on ilmaissut , että tässä yhteydessä voitaisiin toteuttaa uudisrakennuksen ensimmäiseen kerrokseen päiväkotitiloja. Tontille on vireillä asemakaavanmuutos, mutta se odottaa maankäyttösopimuksen laatimista naapuritontista. Puutarhakatu 41:ssä sijaitsee osittain palanut puutalo, jonka saisi jatkossa purkaa, mutta toinen tontilla sijaitseva puutalo on säästettävä.

-Mars-kortteli: Kiinteistöliikelaitos on selvittänyt Linnankadun, Sairashuoneenkadun, Eerikinkadun ja Puistokadun väliin jäävän, ns. Mars-korttelin, kehitysmahdollisuuksia päiväkotitarpeiden näkökulmasta. Aiheesta on tilattu arkkitehtisuunnitelma, mutta työ on vielä osittain kesken.

-Sofiankatu 7: Tontilla sijaitsee tällä hetkellä Sofiankadun päiväkoti, jolle ollaan rakentamassa uusia tiloja Tallimäenkentälle. Vanha rakennus on tarkoitus purkaa. Tonttia on suunniteltu kehitettäväksi kaavanmuutoksen kautta asumiskäyttöön sopivaksi, mutta tätä ei ole nyt tarkoituksenmukaista edistää, kun tontti voisi edelleen palvella päiväkotikäytössä Koulukadun päiväkodin korvaajana. Kaavallisesti tontti on valmis ja näin ollen saatavissatodennäköisesti nopeimmalla aikataululla käyttöön. Tallimäenkentän päiväkodin on määrä valmistua vuoden 2018 aikana, joten uutta päiväkotia Sofiankadulle päästäisiin rakentamaan 2019.

 

Tehtyjen vaihtoehtoselvitysten jälkeen on päädytty ehdottamaan, että loppuosa Koulukadun korvattavista hoitopaikoista sijoitetaan Sofiankadun päiväkodin nykyiselle paikalle osoitteeseen Sofiankatu 7. Vanha päiväkotirakennus puretaan, kun Tallimäen uusi päiväkoti on valmistunut ja paikalle toteutetaan elementtirakenteinen ja siirtokelpoinen uusi päiväkoti. Tila mitoitetaan 7 ryhmälle (uuden suhdelukuasetuksen mukaan 168 hoitopaikkaa).

 

 

 

Tarvittavat väistötilat

 

 

Mikäli Ruusukorttelihankkeen yhteydessä menetettävät päiväkotipaikat tullaan korvaamaan siten, että yksi päiväkoti sijoittuu Koulukadun uusiin tiloihin ja toinen Sofiankadulle toteutettavaan uudisrakennukseen, tarvitaan toiselle päiväkodille väistötilat.

 

Toinen päiväkoti voitaisiin ensin sijoittaa Sofiankadun uusiin tiloihin ja vasta tämän jälkeen aloittaa purkutyöt Koulukadulla. Purku- ja rakennustöiden ajaksi Koulukadulle lopulta sijoittuvalle päiväkodille tarvitaan hyvin todennäköisesti väistötilat.

 

Alun perin ajatuksena oli, että rakennushanke voitaisiin vaiheistaa siten, että toinen päiväkoti voi toimia kokoajan Koulukadulle, mutta tämä ei TVT Asunnot Oy:n selvityksien mukaan tule todennäköisesti olemaan mahdollista. Suunnitelmia täsmennetään vielä, mutta väistötilojen hankintaan on hyvä varautua.

Aikataulu

 

Ruusukorttelihankkeen purku- ja rakennustöitä ei aloiteta ennen, kuin päiväkotien korvaavat ja väistötilat on ratkaistu.

 

Molemmista uusista päiväkodeista laaditaan ensi vaiheessa tarveselvitykset ja hankesuunnitelmat. Tarveselvitykset tehdään omana työnä vuoden 2017 aikana ja tämän jälkeen siirrytään hankesuunnitelmien laadintaan.

 

Sofiankadun nykyisen päiväkodin purku on mahdollista vuoden 2019 keväällä, mikäli Tallimäenkentän päiväkoti valmistuu suunnitellusti vuoden 2018 aikana. Uusi päiväkoti voidaan tämän jälkeen toteuttaa ja olisi käytettävissä vuoden 2020 aikana. Tällöin toinen päiväkoti Koulukadulta voi muuttaa Sofiankadulle. Paikkoja uuteen päiväkotiin tulisi enemmän, kuin nykytilanteessa on, joten Sofiankatu voisi osittain toimia myös väistötilana toiselle päiväkodille. Samassa aikataulussa tulisi saada väistötilat myös loppuosalle päiväkotipaikkoja. Tarve olisi arvion mukaan noin 60 paikkaa.