Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 11 | 18.01.2017 | 11 |
13229-2016 (011, 015)
Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto esteettömyyssuunnitelmaan
Tiivistelmä: -
Kasopelk § 11
Toimialajohtaja Timo Jalonen 28.12.2016:
Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmaa 2016–2017 on valmisteltu toimialojen yhteistyönä kaupunginjohtajan nimeämässä työryhmässä. Valmistelun aikana on lisäksi kuultu kaupungin eri toimijoita asiantuntijoina. Työryhmä on pyrkinyt tunnistamaan niitä keskeisiä toimijoita ja toimintoja, jotka ovat esteettömyyden toteutumisen kannalta keskeisiä. Sekä tavoitteet että toimenpiteet keskittyvät näihin.
Suunnitelman lähtökohtana on käsitys esteettömyyden monitahoisuudesta. Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä, vaan siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat. Esteettömyys ottaa huomioon ihmisten erilaisuuden eikä erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella.
Reunaehtoja esteettömyystyölle asettavat lainsäädäntö, erityisesti perustuslaki ja yhdenvertaisuuslaki, mutta myös erityislaeissa on esteettömyyttä koskevia säännöksiä. Kaupungin tasolla reunaehdot on määritelty kaupunkistrategiassa ja strategisissa ohjelmissa, lisäksi on huomioitu esteettömyysohjelmasta 2005–2012 saadut kokemukset. Toimintaympäristön muutos, muun muassa väestön ikääntyminen ja digitalisaatio, aiheuttaa haasteita esteettömyyden toteutumiselle.
Esteettömyyssuunnitelmassa määritellään tavoitteet ja toimenpiteet esteettömyyden edistämiseksi konsernihallinnon, toimialojen ja palvelukeskusten toiminnassa. Siinä painotetaan aiempaa esteettömyysohjelmaa enemmän konkreettisia toimenpiteitä. Työryhmän esitys sisältää kolme tavoitetta, joiden toteuttamiseksi on osoitettu useita toimenpiteitä, joista osasta vastaisi esteettömyysasiamies, osasta toimialat. Ensimmäisenä ja tärkeimpänä tavoitteena on selkeyttää vastuuta esteettömyysasioista. Toisena tavoitteena on lisätä esteettömyystyön suunnitelmallisuutta ja vaikuttavuutta ja kolmantena tavoitteena on lisätä esteettömyysosaamista ja -tietoisuutta.
Lausunnossa pyydetään ottamaan kantaa ennen kaikkea suunnitelmassa esitettyjen tavoitteiden ja toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuteen, toteuttamiskelpoisuuteen ja konkreettisuuteen. Tämän lisäksi lausunnossa voidaan esittää näkemyksiä suunnitelman perusteella laadittaviin esteettömyyden tasoa määrittäviin kriteereihin ja käytäntöihin.
Esteettömyystyöryhmä pyytää lauta- ja johtokunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä lausuntoa esteettömyyssuunnitelmasta 24.2.2017 mennessä.
Liite 1 Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että suunnitelma on näkökulmaltaan kattava, mutta samaan aikaan kovin yleisellä tasolla oleva. Vaikuttaa siltä, että tulee menemään vuosikymmeniä ennen kuin esimerkiksi sivistystoimialan tilat ovat sellaisia, että ne täyttävät liikkumisen kannalta esteettömyysvaatimuksia.
PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Jakelu
palJalonen Timo
Liitteet:
Kasopelk § 11
Liite 1:Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelma