Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kasvatus- ja opetuslautakunta | 151 | 16.11.2016 | 11 |
10674-2016 (642, 021)
Oikaisuvaatimus kasvatus- ja opetuslautakunnan päätökseen 19.10.2016 § 132 "Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt"
Tiivistelmä:
Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 19.10.2016 § 132 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaisista väistötilajärjestelyistä. Päätöksestä on tehty oikaisuvaatimus, jossa vaaditaan päätöksen kumoamista ja palauttamista uuteen valmisteluun lähikouluperiaatteen toteuttamiseksi remontin aikana. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä.
Kasopelk § 151
Toimialajohtaja Timo Jalonen 8.11.2016:
Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 19.10.2016 § 132, että Puolalan koulun peruskorjauksen ajaksi koulun 1.-2.-luokkien oppilaat sijoitetaan Topeliuksen kouluun ja 3.-6.-luokkien oppilaat Sepänkadulla olevaan koulurakennukseen, jonka edellinen väistötilakäyttäjä on Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio. Asiasta on tehty oikaisuvaatimus, jossa vaaditaan kasvatus- ja opetuslautakuntaa kumoamaan päätöksensä ja palauttamaan asian uuteen valmisteluun.
Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan lautakunnan päätös on puutteellisesti valmisteltu, päätös ei perustu oikeaan ja riittävään selvitykseen ja on lainvastainen. Vastauksena on todettavissa seuraavaa:
Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan kaupunki on laiminlyönyt selvittää tavat järjestää Puolalan koulua lähikouluna käyvien oppilaitten opetus perusopetuslain 6 §:n 1 momentin mukaisesti.
Todellisuudessa valmistelussa käytiin läpi kaikki keskusta-alueen peruskoulujen, lukioiden ja Turun ammatti-instituutin tilat. Päätökseen sisältyvien kohteiden lisäksi vapaita tiloja löytyi Turun ammatti-instituutista. Turun ammatti-instituutin kiinteistöä ei ole kuitenkaan suunniteltu peruskouluikäisille oppilaille, ja siksi mm. koulun pihaan liittyvien ongelmien vuoksi tämä vaihtoehto hylättiin. Keskustan lisäksi selvitettiin myös kaikki muut vaihtoehdot eri puolilla kaupunkia, mutta toteuttamiskelpoisia ratkaisuja ei löytynyt.
Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan Puolalan vuosiluokkien 1-6 lähiluokkien opetus tulisi remontin aikana järjestää Puolalan yläkoulun, Puolalanmäen lukion, Cygnaeuksen koulun tai Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion tiloissa. Kyseiset koulutilat on käyty läpi, eikä vapaita luokkatiloja ole.
Puolalan yläkoulun ja Puolalanmäen lukion kiinteistöt remontoitiin vuosina 2010-2013. Lukion Aurakadun kiinteistön osalta korjaustyöt jatkuivat vuoden 2016 kevääseen. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan Puolalanmäen lukio käytti väistötiloinaan Puolalan yläkoulun tiloja. Näin ei ollut. Yläkoulun ja lukion peruskorjauksen aikana opetusta annettiin erittäin puutteellisissa tiloissa peruskorjauksessa olevissa kiinteistössä, keskustan entisessä elokuvateatterissa, yksityiseltä kuvataidekoululta vuokratuissa tiloissa sekä Turun ammatti-instituutin tiloissa. Ruokailuun käytettiin läheisen kirkon tiloja sekä Yliopistonkadulla sijaitsevaa kaupungin hallintohenkilöstön ravintolaa. Lisäksi Puolalanmäen lukion kursseja sijoitettiin myöhäiseen iltapäivään ja kevätlukukaudella abiturienttien lähdettyä pois Puolalanmäen lukio käytti myös Turun Suomalaisen Yhteiskoulun tiloja. Järjestelyt olivat monimutkaisia. Turun Suomalaisen Yhteiskoulun kiinteistö ei ole kaupungin omistuksessa.
Puolalanmäen lukion ja Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio ovat pitkään toimineet puutteellisissa tiloissa. Kumpikin oppilaitos tarvitsee omat asianmukaiset tilansa. Erityisen haasteen lukiokoulutukselle asettaa sähköiset ylioppilaskirjoitukset ja niihin valmistautuminen. Lukiokäyttöön suunnitellut ja rakennetut tilat eivät myöskään sellaisenaan sovellu alakoulun luokanopetukseen.
Oikaisuvaatimuksen tekijä esittää myös, että Puolalan yläkoulun oppilaita voitaisiin sijoittaa Topeliuksen kouluun. Ratkaisu ei ole toteuttamiskelpoinen. Aineopetusjärjestelmässä olevasta yläkoulusta voidaan sijoittaa oppilaita vain sellaisiin tiloihin, joihin oppilaat ja opettajat ehtivät siirtyä välitunnin aikana. Topeliuksen koulussa ei ole myöskään vapaita yläkoulun tarvitsemia aineopetustiloja. Liikunnan, kotitalouden, teknisen työn ja tekstiilityön tiloja on kutakin vain yksi. Fysiikan ja kemian tiloihin ei voida sijoittaa uusia ryhmiä.
Oikaisuvaatimuksen tekijä näkee päätetyn väistötilaratkaisun ongelmana vaarallisen koulumatkan. Keskusta-alueella on tietysti paljon liikennettä ja lukuisia tienylityksiä. Kaikkialla on kuitenkin jalkakäytävät ja suojatiet ja kaikki isoimmat risteykset ovat valo-ohjattuja. Julkinen liikenne toimii hyvin. Poliisi arvioi koulumatkojen liikenneturvallisuutta. Poliisin mukaan koko keskusta-alue on sellainen, jota voidaan pitää riittävän turvallisena.
Väistötiloja kartoitettaessa on koulumatkan lisäksi otettu huomioon se, miten hyvin käyttöön otettavissa väistötiloissa voidaan toteuttaa opetussuunnitelman mukaista opetusta. Alkuopetusluokat eli vuosiluokat 1-2 muodostavat pedagogisen kokonaisuuden, jossa opettajat ja oppilaat tekevät yhteistyötä ja tukevat oppilaiden oppimista luokkarajat ylittäen. Yhteistyötä toteutetaan runsaasti myös linjarajat (lähikoululuokat, englannin kieliluokat, saksan kieliluokat ja suomalais-venäläiset luokat) ylittäen. Tästä syystä on perusteltua sijoittaa kaikki alkuopetusluokat samaan väistötilaan. Topeliuksen koulu on suunniteltu perusopetuksen tarpeisiin. Sen tilat ja ympäristö soveltuvat Sepänkadun rakennusta paremmin pienimpien oppilaiden työskentelyyn.
Kasvatus- ja opetuslautakunnan 19.10.2016 päättämät peruskorjauksen edellyttämät tilapäiset koulutilat on järjestetty perusopetuslain 6 §:n 1 momentin mukaisesti. Etäisyys Kauppiaskadun koulurakennuksesta Topeliuksen kouluun on 2,4 kilometriä (Fonecta reittipalvelu) ja Sepänkadulle tätä vähemmän. On lisäksi huomattava, että Puolalan koulu ja Topeliuksen koulu ovat samalla ensisijaisella oppilaaksiottoalueella. Lainsäätäjä ei ole myöskään määritellyt tarkkaa kilometrimäärää, jonka sisäpuolella lähikouluperiaate toteutuu. Jos perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen (perusopetuslaki 32 § 1 momentti). Puolalan koulun väistötilojen kohdalla tämä etäisyys ei ylity.
Yhteenvetona on todettavissa, että Turun kaupunki on riittävästi selvittänyt vaihtoehtoisia väistötilaratkaisuja sekä noudattanut lainsäädäntöä. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 19.10.2016 § 132 ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen ei ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole minkään lain vastainen. Päätöstä ei myöskään voida pitää epätarkoituksenmukaisena. Näin ollen oikaisuvaatimus tulee hylätä.
Liite 1 Oikaisuvaatimus 2.11.2016
Oheismateriaali 1 Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 19.10.2016 § 132
Ehdotus Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen. Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että lautakunnan päätös 19.10.2016 § 132 voidaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
aoKouki Sami
tpvSivistystoimiala, perusopetus
Liitteet:
Kasopelk § 151
Liite 1:Oikaisuvaatimus 2.11.2016