Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta8811.05.20168
Kasvatus- ja opetuslautakunta9715.06.20164
Kasvatus- ja opetuslautakunta13219.10.20164

10674-2016 (642)

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 88

Tilacontroller Minna Juselius, rehtori Tuomas Nousiainen, apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila 3.5.2016:

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 26.10.2015 (§ 180) Puolalan koulun Kauppiaskadun yksikön peruskorjausta koskevan hankesuunnitelman. Hankesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä ei vielä ollut esitystä väistötilasta, vaan todettiin, että ”Väistötilaratkaisu saatetaan päätettäväksi erikseen, peruskorjauksen käynnistämisen aikatauluun nähden riittävän aikaisessa vaiheessa, tilavuokrauksen toimivaltarajojen puitteissa.”

 

Sivistystoimialan edustajat yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen ja konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus –vastuualueen kanssa ovat kartoittaneet väistötilamahdollisuuksia. Neuvotteluja käytiin myös Turun yliopiston kanssa, mutta lopulta sopiva ratkaisu löytyi Turun kaupungin omista tiloista. Väistötilaksi esitetään Sepänkatu 2 kiinteistöä, joka tällä hetkellä palvelee Turun normaalikoulun lukion väistötilana ja vuoden 2017 TSYK:n lukion väistötilana.

 

Sepänkadun tiloihin voidaan sijoittaa vuoden 2018 alusta noin 440 Puolalan koulun oppilasta. Loput noin 130 oppilasta sijoitettaisiin Topeliuksen koulun tiloihin (5-6 luokkahuonetta).

 

Sepänkadulle voidaan sijoittaa

-19 perusopetustilaa

-englannin luokka

-tekstiilityön luokka

-teknisen työn luokka

-kahden erityisopettajan tilat

-S2-opetuksen tilat

-opettajainhuone

-työhuoneita (rehtorit, koulusihteeri, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja ja koululääkäri)

 

Liikuntatiloja Sepänkadun tiloissa ei ole. Puolalan koulussa on tällä hetkellä 58 viikkotuntia liikuntaa. Liikunnan opetuksen soveltuvia paikkoja Sepänkadun lähialueella ovat mm. Urheilupuisto, Samppalinnan palloiluhalli, Kupittaan urheiluhalli ja Kupittaan jäähalli. Lisäksi voidaan kartoittaa lähellä olevien koulujen liikuntatilojen mahdollista käyttöä. Pienten oppilaiden kanssa pitkät siirtymiset eivät kuitenkaan ole mahdollisia.

 

Pienten (1–3 luokat) oppilaiden ruokailu tulisi järjestää Sepänkadulla, jossa vaihtoehtoina voisivat olla joko luokkaruokailu tai yhden ison tilan käyttäminen ruokailutilana, tai myös näiden kahden yhdistelmä. Isommat oppilaat (4-6 luokat) voivat mahdollisesti ruokailla lähikiinteistöissä. Tarkemmin ruokailujärjestelyt suunnitellaan yhdessä Hankinta- ja logistiikkakeskuksen palvelupäällikön ja Arkean edustajan kanssa.

 

Puolalan koulun 1. ja 2. luokkien oppilailla on ollut mahdollisuus osallistua aamupäiväkerhoon Kauppiaskadun iltapäiväkerhossa sekä iltapäiväkerhoon joko Kauppiaskadun iltapäiväkerhossa tai Vimman iltapäiväkerhossa. Aamupäiväkerhossa on ollut vuosittain noin 10–20 lasta ja molemmissa iltapäiväkerhoissa 30–45 lasta. Lisäksi saksan kieliluokkien 1.–2.-luokkalaiset ovat osallistuneet saksalaisen seurakunnan järjestämään iltapäiväkerhoon (Kaskenkatu). Yhteensä iltapäivätoiminnan piirissä on noin 100 lasta. Syyslukukaudella iltapäiväkerhoon osallistuvien lasten määrä on ollut yleensä kevätlukukautta suurempi. Väistötiloissa oleminen saattaa kuitenkin lisätä iltapäivätoiminnan tarvetta.

 

Topeliuksen kouluun väistöön sijoittuville oppilaille varataan mahdollisuus iltapäivätoimintaan siellä. Sepänkadun läheisyyteen taas järjestetään tilaa kahdelle iltapäiväkerhoryhmälle sekä yhdelle aamupäiväkerhoryhmälle. Saksan kieliluokkien oppilaat voivat edelleen osallistua saksalaisen iltapäiväkerhon toimintaan Sepänkadulta käsin.

Sepänkadun sisäpiha toimii oppilaiden ulkoilupihana. Lisäksi sisäpihalle sijoitetaan wc-kontti, jotta saadaan koulun käyttöön riittävä määrä wc-tiloja.

 

Sivistystoimiala ei maksa vuokraa Puolalan koulun Kauppiaskadun tiloista peruskorjauksen aikana. Sepänkadun väistötilasta aiheutuva vuokrakustannus on 19 091,28 €/kk ja 229 095,36 €/vuosi (neliövuokra on 7,54 €/m2). Hoitovuokra sisältää tilojen lämmittämisen, käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon sekä jätehuollon. Toimiala vastaa itse sähkön, veden ja jäteveden kustannuksista.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä esitetyt väistötilaratkaisut.

PäätösAsia pantiin pöydälle Koivusalon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasopelk § 97

Pöydältä Kasopelk 11.5.2016 § 88

Toimialajohtaja Timo Jalonen 12.5.2016:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta halusi saada lisäselvityksiä seuraavista asioista:

 

1.Lautakunta toivoi saavansa kartan oppilaiden koulumatkoista, koti - tuleva väistötila, tämä selvittäisi heille miten pitkät tai vaikeakulkuiset matkat mahdollisesti olisivat.

 

Oheismateriaali 1                A-luokat = lähikoululuokat oman oppilasalueen oppilaille

Oheismateriaali 2                B-luokat=englannin kieliluokat

Oheismateriaali 3               C-luokat= saksan kieliluokat

Oheismateriaali 4               D-luokat=suomalais-venäläiset luokat

Oheismateriaali 5               E-luokat=musiikkiluokat

 

Kuten oheismaterialaista käy ilmi, Puolalan koulun 1-6-luokkien oppilaat tulevat eri puolilta kaupunkia. Tämä koskee myös A-luokilla olevia oppilaita, jotka periaatteessa ovat lähikoululuokkia. Mainituilla luokilla oppilaat tulevat kuitenkin suhteellisesti eniten oppilasalueen omasta koulusta ja nämä oppilaat on tarkoitus sijoittaa Topeliuksen kouluun.

 

2.Joukkoliikenteen mahdollisuudet ja olisiko mahdollisuus poiketa tarvittaessa kuljetusperiaatteista.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt koulukuljetusten yleisistä periaatteista. Perusopetuslain 32§:n mukaan oppilaalla on oikeus maksuttomaan koulukuljetukseen, mikäli koulumatkan pituus ylittää 5 km tai sen kokonaiskesto ylittää 2,5 h (yli 13-vuotiailla 3 h). Matkaetuus voidaan myöntää myös koulumatkan vaarallisuuden perusteella tai asiantuntijalausunnon perusteella, jos koulumatka on todettu oppilaan kehitystasoon tai terveydentilaan nähden liian vaikeaksi tai rasittavaksi.

 

Koulukuljetukset järjestetään ensisijaisesti julkisella joukkoliikenteellä. Erityistapauksissa myös tilauskuljetukset ovat mahdollisia. Sekä julkisen joukkoliikenteen käyttöön oikeuttavaa koululaiskorttia että tilauskuljetuksia haetaan samalla koulukuljetushakemuksella. Sivistystoimialan palvelualuejohtajat tekevät päätökset koulukuljetuksista.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta voi luonnollisesti poiketa omasta päätöksestään, mutta ei voi poiketa kuntalaisten yhdenvertaisesta kohtelusta. Muissa myöhemmin esille tulevissa tapauksissa tulee lähtökohtaisesti toimia samalla tavalla. Erilaisiin väistötilaratkaisuihin joudutaan turvautumaan jatkossakin.

 

Joukkoliikenteen reittejä on vaikea järjestää Luostarikadun ja Sepänkadun kulmaukseen. Järjestely edellyttäisi uutta tilapäistä bussipysäkkiä ja erityistä koululaisvuoroa.

 

3.Lisäselvitystä mahdollista liikuntatiloista, esille nousi Sepänkadulla mahdollisesti oleva sirkuskoulu, onko sellainen ja missä tiloissa. Onko muita tiloja?

 

Taideakatemian sirkuskoulu toimii Sepänkatu 1:n tiloissa. Se on heidän omassa käytössä (taideakatemia) päivällä ja sirkuskoulun käytössä iltaisin. Läheisyydessä on mm. Samppalinnan palloiluhalli. Tilaratkaisut helpottuvat merkittävästi syksystä 2018 kun Syvälahden koulu valmistuu. Lukiossa on merkittävästi vähemmän liikuntaa kuin peruskoulussa. Myös Urheilupuiston ympäristöä voi käyttää ja samoin Kupittaan monipuoliset liikuntamahdollisuudet ovat helpommin tavoitettavissa.

 

4.Vaikeuttaako teatterin peruskorjaus koulumatkoja – Läntinen Rantakatu ja sen mahdollinen vaarallisuus.

 

Teatterin peruskorjaus valmistuu syksyllä 2017. Siten teatterin peruskorjaus ei haittaa koulumatkoja. Aivan Aurajoen kivimuurilla kulkeminen on vaarallista. Aurajoen ylittäminen esim. Aurasillan tai Teatterisillan luona ei ole. Oppilaat eivät kulkisi kouluun Aurajoen suuntaisesti, joka vähentää riskiä.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä esitetyt väistötilaratkaisut.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasopelk § 132

Apulaisrehtori Kaisu Metsä-Tokila 26.9.2016:

 

Aiempien kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyjen jälkeen uutena tilavaihtoehtona on esitetty Aninkaisten koulutalon käyttöä väistötilana. Aninkaisten koulutalo toimisi väistötilana Topeliuksen koulun sijaan, ja pääasiallinen väistötila sijaitsisi edelleen Sepänkadun kiinteistössä. Koska oppilaiden sijoittaminen peruskorjauksen ajaksi kolmeen eri väistötilaan on arjen koulutyön kannalta huono vaihtoehto, tulisi Sepänkadun väistötilojen rinnalle ottaa käyttöön joko Topeliuksen koulun tilat tai Aninkaisten koulutalon tilat.

 

Valittavaan väistötilaan tulisi koulutyön järkevän toteutumisen kannalta sijoittaa joko:

 

1.Lähikoululuokat 6 opetusryhmää (1a, 2a, 3a, 4a, 5a ja 6a), yhteensä noin 150 oppilasta tai

2.Alkuopetusluokat 7 opetusryhmää (1a, 2a, 1b, 2b, 1c, 2c, 1-2d), yhteensä noin 175 oppilasta

 

Topeliuksen koulu:

 

Käytettävissä olevat tilat

 

Topeliuksen koulun oma oppilasmäärä on kasvanut ja jotkut vuosiluokat muuttuvat kaksisarjaiseksi. Näin oman koulun toimintaan tarvitaan aiempaa enemmän tilaa. Kouluun on mahdollista sijoittaa 5-7 opetusryhmää.

 

Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta

 

Iltapäiväkerholla on tällä hetkellä käytössä yksi luokkahuone. Puolalan koulun oppilaita varten tarvittaisiin vähintään yksi lisätila, mikäli Topeliukseen sijoitettaisiin lähikoululuokat. Mikäli sinne sijoitettaisiin muita alkuopetusluokkia, iltapäiväkerhoa varten tarvittaisiin useampi lisätila. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ainut tila ylimääräiselle iltapäiväkerholle olisi ruokala.

 

Ruokailu

 

Tällä hetkellä Topeliuksen koulun oppilaat syövät kahdessa vuorossa ja esiopetus yhdessä vuorossa. Jos ruokailijoita tulee yli 100 lisää, niin erittäin tiukalla ja hyvin suunnitellulla aikataululla voi onnistua.

 

Välitunnit

 

Pihalla on tällä hetkellä n. 200 oppilasta. Välituntipiha ei ole suuri, ja se tulee olemaan erittäin ahdas, elleivät koulut toimi eri aikatauluilla (esim. 15 min ero).

 

Käsityön opetus (tilat)

 

Käsityön opetustilat ovat jo tällä hetkellä tiiviissä käytössä, joten ko. tilojen luovuttaminen osittainkin Puolalan koulun tarpeisiin voi olla erittäin haastavaa.

 

Liikunnan opetus (tilat)

 

Liikunnan opetustilat ovat jo tällä hetkellä tiiviissä käytössä, joten ko. tilojen luovuttaminen osittainkin Puolalan koulun tarpeisiin voi olla erittäin haastavaa.

 

Koulumatkat

 

Puolalan koululla ja Topeliuksen koululla on yhteinen oppilasalue, Lonttisista Ruissaloon. Oppilaita Puolalan koulussa on koko tältä alueelta ja erikoisluokilla lisäksi ympäri Turkua sekä jonkin verran lähikunnista. Oman oppilasalueen oppilaista niillä, jotka tulevat Lonttisten suunnasta, koulumatka muodostuu suhteellisen pitkäksi (3,5 km). Joukkoliikenteen linja 1 linja-autoasema-Kappatori-Satama palvelee hyvin kulkemista. Bussilla muualta Turusta tai lähikunnista tulevilla oppilailla tulee vaihtoehdoksi bussimatka (linjat 1 ja 12) + kävelymatka Kauppatorilta Topeliuksen kouluun (2,5 km) tai bussin vaihtaminen Kauppatorilla (linjat 1 ja 12). Jalkaisin kulkeville oppilaille vaarallisimpia kohtia ovat vilkasliikenteisten Koulukadun ja Puistokadun ylitykset, mutta molemmissa paikoissa on liikennevaloilla ohjatut risteykset.

 

Aninkaisten koulutalo:

 

Käytettävissä olevat tilat

 

Aninkaisten koulutalosta voidaan saada käyttöön 6. kerroksen luokkatilat sekä joitakin tiloja 3., 4. ja 5. kerroksesta. Kouluun voidaan sijoittaa 7 opetusryhmää. Vaihtoehtoina olisivat seuraavat:

 

Kaikki alkuopetusluokat, 7 opetusryhmää (lähikoulu 1 ja 2, englanti 1 ja 2, saksa 1 ja 2 sekä venäjä 1-2)

Lähikoululuokat 1-6, 6 opetusryhmää

Musiikkiluokat 3-6, 4 opetusryhmää (tässä vaihtoehdossa Sepänkadun tilat käyvät ahtaaksi/riittämättömäksi)

 

Aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta

 

3. kerroksen suuret luokkatilat voitaisiin ottaa iltapäiväkerhon käyttöön. Mahdollisesti tiloja voitaisiin käyttää osittain välituntitoimintaan. Saksankielisen iltapäiväkerhon tiloja ja Kauppiaskadun iltapäiväkerhon tiloja olisi ehkä mahdollista käyttää, mikäli oppilaat saatettaisiin iltapäiväkerhoon.

 

Ruokailu

 

Ruokailu tapahtuu Aninkaisten koulutalon ruokasalissa, johon ruokailu on mahdollista järjestää aikaistamalla ruokailuaikatauluja sekä ottamalla käyttöön lisähenkilökuntaa.

 

Välitunnit

 

Välituntipihaa Aninkaisten koulutalossa ei ole vaan oppilaat joutuisivat käyttämään koulutalon takana olevaa pihatietä. Pihatietä käytetään huoltoajoihin, joten tila ei ole turvallinen. Huoltoajon ohjaamista toisella tavalla voidaan tutkia, mutta varmuutta sen siirtämisestä muualle ei ole. Joka tapauksessa jalankulku ja pyöräily kadulla pitäisi edelleen sallia. Vaikka huoltoajo saataisiin siirrettyä, on ulkoalue silti hyvin kapea ja ahdas, joten varsinaista leikki-/juoksutilaa siellä ei ole.

 

Käsityön opetus (tilat)

 

Tekstiilityöhön tarvittavat tilat saadaan järjestettyä, tekniselle työlle ei ole tiloja.

 

Liikunnan opetus

 

Opetukseen on mahdollista käyttää ainakin osittain Aninkaisten koulutalon liikuntatiloja. Parkin kenttä on myös lähellä.

 

Koulumatkat

 

Bussilla kulkevat lapset pääsevät kävelemään torilta Aninkaisten koulutaloon suhteellisen helposti. Niille oppilaille, jotka tulevat oppilasalueen Topeliuksen koulun päästä, koulumatka on suhteellisen pitkä, noin 3 km. Maariankadun ja Aninkaistenkadun risteys on erittäin vilkas ja valo-ohjauksesta huolimatta sangen vaarallinen. Autolla lapsensa kouluun saattaville huoltajille ei myöskään oikein löydy tilaa, johon he voisivat turvallisesti lapsensa jättää.

 

Lisäksi

 

Pienten oppilaiden (1.-2. luokat) kulkeminen päivittäin useita kertoja rakennuksen 6. kerrokseen saattaa olla raskasta.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 3.10.2016:

 

Yhteenvetona

 

Koulutyön järjestämisen kannalta Sepänkadun tilat soveltuisivat parhaiten vuosiluokkien 3-6 käyttöön. Mikäli sinne sijoittuisivat kaikki 3-6 luokat, opetustiloja olisi riittävästi. Myös ruokailu (osittain viereisessä rakennuksessa) onnistuisi isompien oppilaiden kanssa. Käsityön opetustilat saadaan järjestettyä. Iltapäivätoimintaa ei tarvita. Liikuntatiloja ei ole, mutta isompien oppilaiden kanssa kulkeminen kauemmaksi olisi mahdollista.

Puolalan koulun 1-2 luokat voisivat toimia Topeliuksen koulussa. Kouluun voidaan järjestää riittävästi tilaa, mikäli valmistavan opetuksen oppilaat siirretään muualle ja esiopetus siirtyy ainakin väliaikaisesti Tallimäen päiväkotiin. Topeliuksen koulussa on samanikäisiä oppilaita ja koulu on tavoitettavissa liikuttaessa jalan tai bussilla (linjat 1 ja 12).

Aninkaisten vaihtoehtoa puoltavat hyvä koulutilat, mutta sitä vastaan puhuvat tosiasiassa kokonaan puuttuva välituntipiha sekä huomattavasti vanhemmista oppilaista muodostuva toimintaympäristö.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että koulun peruskorjauksen ajaksi Puolalan koulun 1.-2.-luokkien oppilaat sijoitetaan Topeliuksen kouluun ja 3.-6.-luokkien oppilaat Sepänkadulla olevaan koulurakennukseen, jonka edellinen väistötilakäyttäjä on Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Rehtori Kaisu Metsä-Tokila oli kokouksessa selostamassa asiaa.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, perusopetus
tiedJuselius Minna
tiedMetsä-Tokila Kaisu
tiedNousiainen Tuomas