Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5301.04.20151

1224-2011 (015, 654, 021)

Lausunto tarkistetusta Palloiluhallin hankesuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 53

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Nora Hilden:

 

Turun kaupunginhallitus päätti 3.3.2014 kokouksessaan palloiluhallin hankinnan käynnistämisen valmistelusta. Kaupunginhallitus päätti käynnistää asemakaavanmuutoksen palloiluhallin toteuttamiseksi Triviumin Grammatiikka tontille 853-21-2-31 osoitteessa Lemminkäisenkatu 32 a. Päätöksessä todetaan, että kaavoituksen yhteydessä tutkitaan ja ratkaistaan palloiluhallin kokoon, tontin käytettävyyteen ja pysäköintiin liittyvät kysymykset.

 

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että palloiluhallin hankesuunnitelman tarkistaminen ja kilpailuttaminen valmistellaan siten, että tarjouspyynnöt voidaan lähettää heti hankkeen mahdollistavan asemakaavan saatua lainvoiman ja, että kilpailutuksen käynnistäminen tuodaan erikseen kaupunginhallituksen päätettäväksi.

 

Konsernihallinnon Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue yhdessä Kiinteistöliikelaitoksen ja Vapaa-aikatoimialan liikuntapalvelukeskuksen kanssa on valmistellut kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti 21.10.2011 valmistuneen palloiluhallin hankesuunnitelman tarkistamista. Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää nyt lausuntoja tarkistetusta hankesuunnitelmasta.

 

21.10.2011 valmistunut hankesuunnitelma toimi julkisen hankintailmoituksen pohjana, jolla haettiin palloiluhallin toteutusta ja sijoituspaikkaa Kupittaan urheilupuiston ympäristöstä. Hankintamenettelyn mahdollistava päätös kumottiin kaupunginhallituksen päätöksellä 3.3.2014 ja samassa kokouksessa päätettiin uudesta palloiluhallin hankinnan valmistelusta.

 

Kaupunginhallituksen 3.3.2014 päätöksen mukaisesti hankesuunnitelman päivityksen kanssa samanaikaisesti käynnistettiin asemakaavamuutoksen laatiminen palloiluhallin toteuttamiseksi Triviumin Grammatiikka tontille (853-21-2-31) osoitteessa Lemminkäisenkatu 32a. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on muodostaa palloiluhallin ja toimitilojen mahdollistava kaavanmuutos. Lemminkäisenkatu 32a:n tontti on tällä hetkellä kaupungin omistuksessa ja hallinnassa, mutta se tullaan myymään vuokrahankkeen kilpailutuksen yhteydessä tarjouskilpailuasiakirjoissa myöhemmin esitettävien ehtojen mukaisesti.

 

Palloiluhallin mitoitus

 

Kaupunginhallituksen 3.3.2014 käsittelyn mukaisesti hankesuunnitelman tarkistuksessa palloiluhallin katsomopaikkojen määrää vähennettiin aiemmasta 2500:sta noin 2000:n. Hankesuunnitelmassa esitetään, että muunneltavuus katsomoissa toteutetaan esimerkiksi siirtokatsomoin, jolloin katsomotilaa ei rakenneta tyhjilleen. Harjoituskäytössä siirtokatsomot ovat reunoilla ja lattiatila vapautuu urheilukäyttöön. Suurtapahtumissa katsomot avataan ja käytössä on vain yksi otteluareena.

 

Aiemmassa, 21.10.2011 valmistuneessa hankesuunnitelmassa hallitilan vapaaksi korkeudeksi määriteltiin 12,5 m. Hankkeelle asetettiin kaupunginhallituksen 3.3.2014 käsittelyn mukaisesti kustannussäästötavoitteita, jonka saavuttamiskeinoksi hankesuunnitelmassa tarkastellaan vaihtoehtoa, jossa hallin vapaasta korkeudesta vähennetään 3,5 metriä. Tilaohjelmassa mainittu 12,5 metrin korkeusmääritys tulee lentopallon kansainvälisten arvokisojen olosuhdevaatimuksista. Lentopallon kansainvälisiä arvokisoja on mahdollista järjestää myös Turkuhallissa.

 

Hankesuunnitelmassa määritellään, että kentän koon tulee olla tapahtumakäytössä 28 m x 48 m. Harjoituskäytössä tilan tulee olla muunneltavissa kolmeksi täysimittaiseksi harjoituskentäksi (vähintään 66 x 42 m).

 

Hallissa tulee olla tarvittavat oheistilat lipunmyyntiin, varastointiin, kahviotoimintaan, toimistokäyttöön, lehdistölle ja oheisharjoitteluun. Lisäksi sosiaalitilojen tulee olla asianmukaiset.

 

Turun ammattikorkeakoulun tiloja suunnitellaan yhdistettävän Kupittaan alueelle niin sanotun Kampus-hankkeen yhteydessä. Ammattikorkeakoulun tavoitteena on tiivis tilamitoitus, joten liikuntapalvelukeskus voi vuokrata koulutusohjelmien päiväaikaan opetuskäyttöön tarvitsemat liikuntatilat palloiluhallista ammattikorkeakoululle.

 

Hankkeen toteutus ja kustannukset

 

Hanke toteutetaan kaupunginhallituksen 3.3.2014 päätöksen mukaisesti vuokrahankkeena siten, että tarjouspyynnöt voidaan lähettää hankkeen mahdollistavan asemakaavan saatua lainvoiman.

 

Laaditun asemakaavanmuutosehdotuksen mukaisesti Lemminkäisenkatu 32 a:n tontille on määritelty rakennusoikeus erikseen urheilutoiminnalle ja erikseen toimisto- ja liikerakentamiselle. Urheilutoiminnan kerrosala on 10 000 k-m2. Liike- ja toimistorakentamisen kerrosala on 4500 k-m2. Autopaikkoja on järjestettävä tontille 90–150 kohteen laajuudesta riippuen.

 

Palloiluhallin, jonka vapaa korkeus on 12,5 metriä, rakennuskustannukset 3/2015 kustannustasossa ovat laaditun tavoitehintalaskelman mukaan yhteensä noin 18,6 M€ (alv 0 %).

 

Näistä kustannuksista noin 5,4 M€ euroa kohdistuu palloiluhallin asemakaavamuutosehdotuksen mukaiseen 150 pysäköintipaikan sijoitukseen rakennuksen maantasakerroksessa. Pysäköintitilat eivät tule Turun kaupungin vuokraukseen. Ilman autopaikkakustannuksia hankkeen rakennuskustannukset ovat noin 13,2 M€.

 

Vastaavasti palloiluhallin, jonka vapaa korkeus on 9 metriä, rakennuskustannukset 3/2015 kustannustasossa ovat laaditun tavoitehintalaskelman mukaan yhteensä noin 18,2 M€ (alv 0 %). Ilman autopaikkakustannuksia hankkeen rakennuskustannukset ovat 12,8 M€. Palloiluhalli, jonka vapaa korkeus on 9 metriä, on noin 0,4 M€ edullisempi.

 

Palloiluhallihanke toteutetaan vuokrahankkeena, joten lopulliset, käyttäjälle kohdistuvat vuokrakustannukset määräytyvät saatujen tarjousten perusteella. Kiinteistöliikelaitoksen tilaamiin kustannusarvioihin perustuen on kuitenkin esitettävissä sisäisen vuokranmääritysmenetelmän mukaiset arviot siitä, millainen käyttäjän vuokrataso tulisi olemaan, mikäli edellä mainitut rakennuskustannukset toteutuisivat. Vuokra-arvio on bruttovuokra, eli sisältää kohteen ylläpitokustannukset, pois lukien siivouksesta sekä sähkön ja veden kulutuksesta tulevat kustannukset.

 

Arvion mukaan 12,5 metriä korkean palloiluhallin vuokrataso on noin 1,37–1,83 M€. Matalamman, 9 metriä korkean hallivaihtoehdon vuokrakustannus olisi vuodessa noin 40 000 euroa alhaisempi. Vuokran sijoittuminen tähän vaihteluväliin riippuu liike- ja toimistorakentamisen rakennusoikeuden hyödyntämisestä sekä arvioihin pysäköintipaikkainvestoinnin laajuudesta ja itsensä rahoittavuudesta.

 

Hankkeen toteuttamisen eteneminen on suunniteltu niin, että tarkistetun hankesuunnitelman hyväksynnän jälkeen tuodaan päätöksentekoon vuokrahankkeen kilpailuttamisen tarjouspyyntöasiakirjat toukokuussa 2015. Tarjouspyynnön julkaisun jälkeen tarjouskilpailu päättyisi syyskuun lopussa, selonotto tarjouksista ja päätös voittajasta loka-/marraskuussa 2015. Hankkeelle on tarkoitus hakea valtionosuutta vuoden 2015 loppuun mennessä.

 

Palloiluhalli ei korvaa olemassa olevia tiloja tai palveluita, joten halli lisää käyttäjän kustannuksia. Turun korkeakoulujen kanssa on neuvoteltu mahdollisuudesta siirtää tai alivuokrata liikuntapalvelukeskukselle vuokratut Caribia hallin tilat korkeakoulujen liikunta käyttöön palloiluhallin valmistuttua. Kaupungilla on määräaikainen vuokrasopimus Caribiaan vuoteen 2024 asti. Neuvotteluihin palataan korkeakoulujen esityksestä kesällä 2015.

 

Tulevan palloiluhallin tulee olla miehitetty, joka tarkoittaa henkilövuosina, että työntekijöiden määrä on 3–4 htv. Henkilöstön kustannus on noin 105 000–140 000 euroa/vuosi. Liikuntapaikkatyöntekijän vuosikustannus on noin 35 000 €/v.

 

Henkilökunnan tulee olla liikuntatoimen henkilöstöä. Liikuntatoimella ei ole tällä hetkellä vapaana olevia täyttämättä olevia liikuntapaikkatyöntekijän vakansseja. Ei ole myöskään ennustettavissa, että henkilöstötarvetta voidaan toteuttaa sisäisin siirroin.

 

Käyttäjätoimiala varaa irtaimistoon ja toiminnan kojeisiin ja laitteisiin omaan talousarvioonsa tarvittavat määrärahat, noin 400 000 €.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue pyytää liikuntalautakunnalta, Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalta, kasvatus- ja opetuslautakunnalta sekä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukselta lausuntoa palloiluhallin tarkistetusta hankesuunnitelmasta. Lausuntoja pyydetään 9.4.2015 mennessä.

 

Lausumisajan umpeuduttua Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa hankesuunnitelman hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon. Mikäli toimielin ei anna lausuntoa määräaikaan mennessä, Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue olettaa, ettei sillä ole huomautettavaa hankesuunnitelmaan.

 

Liite 1                                  Palloiluhalli, tarkistettu hankesuunnitelma liitteineen

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 1.4.2015:

 

Oheismateriaali 1                Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 30.10.2013 § 181

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää todeta Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle, että lautakunta on antanut asiasta lausunnon 30.10.2013 § 181. Tilanne ei tämän jälkeen ole siinä määrin muuttunut, että tuolloin annettua lausuntoa olisi tarpeen muuttaa. Ko. lausunto on edelleen voimassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta totesi, että annetun aikataulun puitteissa lautakunnan jäsenillä ei ollut mahdollisuutta tutustua asiaan, koska asia toimitettiin lautakunnan jäsenille alle viisi tuntia ennen kokousta, jossa lausunto oli annettava. Vastaisuudessa olisi hyvää hallintotapaa noudattaen aikataulu laadittava siten, että lautakuntien jäsenillä olisi mahdollisuus tutustua asiaan ennen päätöksentekoa.

Päätös tehtiin Hartialan Liukkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Oksanen Yrttiahon kannattamana teki pöydällepanoehdotuksen. Pöydällepanoehdotus hylättiin äänin 9 - 3. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Liukkonen, Heinonen, Schauman, Laaksonen, Gardberg, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala. Pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho, Oksanen ja Niinivirta.

Koivusalo oli poissa kokouksesta.

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi oli kokouksessa selostamassa asiaa .

Jakelu

lausKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kasopelk § 53
Liite 1:Palloiluhalli, tarkistettu hankesuunnitelma liitteineen