Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta18130.10.20135

1224-2011 (015, 654, 021)

Lausunto Kupittaan Palloiluhalli -hankkeesta

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunta on 6.2.2013 § 12 antanut lausuntonsa sivistystoimialan sitoutumisesta Kupittaan Palloiluhalli €hankkeeseen ja siitä hankesuunnitelmassa alustavasti esitettyihin vuokrakustannuksiin. Lautakunnalta on nyt pyydetty uutta lausuntoa lokakuun loppuun mennessä. Lautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi 9.10.2013 § 175. Kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta lautakunnan lausunnoksi esitetään sivistystoimialalla uudelleen valmisteltu ehdotus.

Kasopelk § 181

Toimialajohtaja Timo Jalonen 10.10.2013:

 

Konsernihallinnon talous- ja strategiaryhmä pyysi tammikuussa 2013 sivistystoimialan lukio- ja ammattiopetuslautakunnalta lausuntoa Kupittaan palloiluhalli –hankkeesta. Lausunto pyydettiin sivistystoimialan sitoutumisesta palloiluhallihankkeeseen ja siitä hankesuunnitelmassa alustavasti esitettyihin vuokrakustannuksiin. Konsernihallinnon talous- ja strategiaryhmän tarkoituksena oli laatia pyydettyjen lausuntojen pohjalta kaupunginhallitukselle esitys kohteen vuokrakustannusten jakamisesta.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta antoi asiasta lausuntonsa 6.2.2013 § 12. Lausunnon yhteenvetona voitiin todeta, että

 

-syksyllä 2011 peruskouluille ja lukiolle suunnatun käyttötarvekyselyn tulokset osoittavat, että oppilaitoksilla on tarvetta ajanmukaisten uusien palloiluhallitilojen käyttöön

-todelliseen käyttöön vaikuttaa hallin sijainnin lisäksi käyttöä koskevat järjestelyt (mm. päivittäiset ja viikottaiset käyttöajat) sekä vuokrakustannukset

-ammatti-instituutilla ei ole urheiluakatemiakäytön lisäksi muuta erityistä tarvetta palloiluhallin tilojen käytölle

-sivistystoimiala ei sitoudu mihinkään hallin käyttöä koskevaan kokonaistuntimäärään, oppilaitokset voivat omien määrärahojensa puitteissa vuokrata hallitiloista käyttötunteja

-vuokrakustannusten tulee olla kohtuulliset, jotta oppilaitoksilla on edellytykset tilojen käyttämiseen.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnalta on pyydetty uutta lausuntoa palloiluhallihankkeesta lokakuun loppuun mennessä. Peruslähtökohdat ovat pysyneet entisellään, eli palloiluhalliin on tulossa kolme kenttää, mikä käytännössä tarkoittaa, että hallia voi käyttää kolme ryhmää samanaikaisesti. Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemen mukaan tilojen vuokra saattaisi olla 1,3 miljoonaa euroa vuodessa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli uutta lausuntoa koskevaa asiaa 9.10.2013 § 175 ja palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. Ko. kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta on todettavissa seuraavaa:

 

Runsaat kaksi vuotta sitten rehtoreille tehty kysely ei enää ole validi. Kysely tehtiin tilanteessa, joka perustui toimialan ja oppilaitosten näkökulmasta ilmaisiin tiloihin ja kolmeen eri sijoitusvaihtoehtoon eri puolilla kaupunkia.

 

Suunnitellun palloiluhankkeen läheisyydessä sijaitsevat Luostarivuoren, Vasaramäen ja Puropellon koulut sekä St Olofsskolan. Lukioista alueella toimii Katedralskolan ja Kerttulin lukio. Kaikissa em. oppilaitoksissa liikunta on eräänä painopistealueena ja nämä oppilaitokset ovat mukana mm. Urheiluakatemian toiminnassa. Neljässä suuressa peruskoulussa on käytännössä liikuntaa koko ajan, jolloin neljän peruskoulun ja kahden lukion liikuntatunnit laskennallisesti hyvin täyttäisi palloiluhallin käytön. Syvälahden koulun perustaminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että liikunnan opetus Luostarivuoren koulussa vähenee oleellisesti syksystä 2016 alkaen. Huomattavaa on, että sivistystoimiala yksin rahoittaa mm. Syvälahden uuden koulun liikuntatilojen käytön, jonka käyttökustannus on vuodessa noin 190.000 euroa, vaikka tilan käytöstä koulujen osuus tulee olemaan alle puolet.

 

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelma lähtee siitä, että liikunnan opetuksessa pyritään tutustumaan monipuolisesti eri liikuntalajeihin. Tämä tarkoittaa sitä, että sellaiset lajit kuten mm. jalkapallo, pesäpallo, uinti, jääkiekko ja luistelu tulee järjestää muualla. Siksi on erittäin epätodennäköistä, että kaikki kolme kenttää olisi päivittäin edellä mainittujen koulujen käytössä.

 

Perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa on 187 koulupäivää, joista esim. lukukauden päättymis- ja alkamispäivät ovat muita kuin työjärjestysten mukaisia. Palloiluhallin teoreettinen käyttö voisi olla (6h/pv) 1120 tuntia lukuvuoden aikana.

 

Mikäli sivistystoimialan osuus käyttökuluista olisi esimerkiksi 300.000 euroa vuodessa, tarkoittaisi tämä noin 1600 euron käyttökustannuksia jokaista koulupäivää kohtaan. Kun liikuntaa opetetaan käytännössä aina noin kahden tunnin jaksoissa, on yhden liikunnanopetustuokion hinta noin 535 euroa, jos koko palloiluhalli on käytössä. Yhden kentän vuokra yhden opetustuokion aikana saattaa olla 180 euroa.

 

Palloiluhallin käyttökustannus on sivistystoimialalle kohtuullisen korkea. Tämä korostuu erityisesti siksi, että menot tulevat kohdistumaan pääsääntöisesti kuuteen eri oppilaitokseen. Sivistystoimialan ja vapaa-aikatoimialan (aiemmin opetustoimi ja liikuntatoimi) käytäntönä on ollut, etteivät kaupunkiorganisaation osat laskuta toisiltaan liikuntatilojen käytöstä. Sivistystoimiala on luovuttanut liikuntatilat vapaa-aikatoimialan käyttöön arki-iltaisin klo 16.00 jälkeen ja viikonloppuisin. Tämä tarkoittaa, että itse asiassa vapaa-aikatoimiala voi käyttää tiloja yhtä paljon kuin sivistystoimialakin.

 

Sivistystoimiala toteaa, että:

 

-Peruskoulun alakoulujen ja ammatillisen koulutuksen osalta tilatarve on satunnainen. Muiden kuin edellä lueteltujen peruskoulujen osalta tulisi järjestää vielä erilliset kuljetukset palloiluhalliin.

-Oppilaitosten määrä alueella on vähenemässä. Saarilla asuvat Luostarivuoren koulun oppilaat ovat siirtymässä 2016 Syvälahden kouluun ja Vasaramäen koulun oppilaat 2020-luvun alussa mahdollisesti Skanssiin. Sivistystoimialan oppilaitoksissa on pääsääntöisesti hyvät ja riittävät perusliikuntatilat.

-Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmat edellyttävät eri liikunta-muotojen harrastamista, joten toiminta ei voi rajoittua pelkästään sisäpalloilulajeihin.

-Palloiluhallin osalta sivistystoimiala ja vapaa-aikatoimiala noudattaisivat edelleenkin vastavuoroista maksuttomuuden periaatetta.

 

Oheismateriaali 1               Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 6.2.2013 § 12

 

Oheismateriaali 2               Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 9.10.2013 § 175

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa edellä olevan lausuntonaan palloiluhallin tulevasta käytöstä.

 

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä