Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14410.09.20144

8806-2014 (041)

Sivistystoimialan vuoden 2015 talousarvioehdotus ja vuosien 2015 - 2018 taloussuunnitelmaehdotus sekä ehdotus strategiseksi sopimukseksi 2015 - 2018

Tiivistelmä:

Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi ja kaupunginhallitukselle esitettäväksi lautakunnan talousarvioehdotus vuodelle 2015 ja taloussuunnitelma vuosille 2015 - 2018 sekä sivistystoimialan strateginen sopimus 2015 - 2018

Kasopelk § 144

Talouspäällikkö Anne Takalo 4.9.2014:

 

Kaupunginvaltuuston asettamat suunnitteluluvut vuodelle 2015

 

Kaupunginvaltuuston kokouksessaan 23.6.2014 § 111 hyväksymiin lauta- ja johtokuntien vuosien 2015–2018 taloussuunnitelman suunnittelulukuihin tuli muutoksia valtuuston kokouksessa 25.8.2014 § 123, jossa käsiteltiin uudistamisohjelman tavoitteita. Päätökseksi sivistystoimialan osalta tuli, että säästötavoitteita täsmennetään alaspäin vuoden 2015 talousarvion yhteydessä siten, että tavoitellaan ohjelukuun nähden 1 miljoonan euron kevennystä. Vastaava summa etsitään säästöinä kaupunkitasoisesti. Lautakunnan talousarvioesitykseen liitetään selvitys vaihtoehtoisesta toimenpiteiden kohdentamisesta suunnittelukaudelle, jolloin toimialalle voidaan kh:n käsittelyvaiheessa osoittaa lisäresursseja.

 

Sivistystoimialan uudet suunnitteluluvut 2015 – 2018:

 

 

Strateginen sopimus 2015–2018

 

Kaupunginhallituksen ja lautakunnan välille laaditaan strateginen sopimus, jossa määritetään keinot kaupunkistrategian ja siihen kuuluvien ohjelmien tavoitteiden saavuttamiseksi toimialoilla.

 

Talousarvion laadintaohjeiden mukaan strategisissa ohjelmissa aikajänne on neljästä kahdeksaan vuotta ja niissä tehdään linjaukset keinoista, joilla kaupunkistrategian päämääriä toteutetaan. Linjaukset puretaan toimialojen strategisissa ja operatiivisissa sopimuksissa tavoitteiksi, mittareiksi ja käytännön toimenpiteiksi, joista osa voidaan toteuttaa kärkihankkeina.

 

Liite 1                                  Sivistystoimialan strategisen sopimuksen luonnos 2015–2018

 

Talousarvioehdotus 2015 ja talousarviosuunnitelma 2015–2018

 

Laadittaessa talousarviota nykyisen toiminnan pohjalta sopeutustavoitetta toimialalle tuli n. 6,7 milj. €. Ohjeluvun kevennyksen myötä sopeuttamistavoite pieneni yhden miljoonan verran. Tulosalueet ovat laatineet sopeutuskeinot näiden tavoitteiden saavuttamiseksi noudattaen uudistamisohjelmien 1 ja 2 päätöksiä sekä talousarvion valmisteluohjetta.

 

Liite 2                                  Lautakunta TAE 2015 (materiaali jaetaan kokouksessa)

Liite 3                                  Toimialan talousarvioesitys 2015 – 2018 sekä tulosalueittaiset talousarviot 2015

Liite 4                                  Henkilöstöselvitys

Liite 5                                  Hankintasuunnitelma

 

Oheismateriaalina ovat myös luonnokset operatiivisiksi sopimuksiksi. Ne hyväksytään vasta sen jälkeen kun kaupunginvaltuusto on 17.11.2014 hyväksynyt kaupungin talousarvion vuodelle 2015. Operatiiviset sopimusluonnokset tuodaan kuitenkin tässä vaiheessa tiedoksi lautakunnalle, koska ne sisältävät erittäin runsaasti hyödyllistä tietoa talousarvioesityksen pohjaksi.

 

Oheismateriaali 1               Yhteisen hallinnon operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 2               Varhaiskasvatuksen operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 3               Perusopetuksen operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 4               Lukiokoulutuksen operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 5               Ammatillisen koulutuksen operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 6               Aikuiskoulutuksen operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 7               Ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen operatiivinen sopimus (luonnos)

Oheismateriaali 8               Talousarvion valmisteluohje

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä liitteinä 3–5 olevan talousarvioehdotuksen vuodelle 2015 sekä ehdotuksen taloussuunnitelmaksi vuosille 2015–2018 kaupunginhallitukselle esitettäväksi.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan liitteenä 1 olevan sivistystoimialan strategisen sopimuksen 2015–2018 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti hyväksyä liitteinä 3 – 5 olevan talousarvioehdotuksen vuodelle 2015 sekä ehdotuksen taloussuunnitelmaksi vuosille 2015 – 2018 kaupunginhallitukselle esitettäväksi muutettuina seuraavasti:

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti lisätä valtuuston 25.8.2014 tekemän uudistamisohjelmapäätöksen mukaisen huojennuksen sivistystoimialan vuoden 2015 talousarvioesitykseen perusopetuksen tulosalueen ja ruotsinkielisen tulosalueen perusopetuksen toimintamenojen kehykseen henkilöstökuluihin kohtaan Palkat ja palkkiot. Lautakunta päätti huojentaa säästötavoitetta 325.000 euron suuruudella, mikä ei ole valtuuston päätöksen mukaisesti talousarvioesityksessä vielä tullut huomioitua.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päätti hyväksyä osaltaan liitteenä 1 olevan sivistystoimialan strategisen sopimuksen 2015 – 2018 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

Edelleen kasvatus- ja opetuslautakunta totesi, että hallituksen budjettiriihessä päätettiin perusopetukseen 50 miljoonan euron lisämäärärahasta vuodelle 2015. Tämä rahoitus pitää sisällään mm. seuraavat asiat:

-       15 miljoonaa euroa koulupudokkaiden tukemiseen ja perusopetuksen kehittämiseen

-       15 miljoonaa euroa yleissivistävän koulutuksen laadun kehittämiseen ja luokkakokojen pienentämiseen, joka on lisäystä kehysriihessä 2014 päätettyyn summaan

-       10 miljoonaa euroa perusopetuksen parantamiseen, mm. digitaalisten materiaalien kehittämiseen ja käyttöönottoon

-       10 miljoonaa euroa kouluavustajien palkkaamiseen

-       3 miljoonaa euroa kielikylpykoulutukseen.

Näiden avustusten hakukriteerit tiedetään vasta marraskuussa 2014, joten TAE:n päätökset koskien ryhmäkokojen kasvattamista ja koulunkäyntiavustajien vähentämistä tulee uudelleen arvioida ennen valtuuston budjettikäsittelyä.

Päätöksenteko

Yrttiaho teki Oksasen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

"Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä liitteinä 3 – 5 olevan talousarvioehdotuksen vuodelle 2015 sekä ehdotuksen taloussuunnitelmaksi vuosille 2015 – 2018 kaupunginhallitukselle esitettäväksi siten muutettuina, että lautakunnalle esitetyt leikkaukset voidaan välttää (mm. opetusryhmiä ei kasvateta, henkilökuntaa ei vähennetä ja kunnallisia päiväkoteja ei lakkauteta). Lisäksi lautakunta päättää esittää, ettei lasten päivähoidon yksityistämistä lisätä, vaan oman tuotannon ja yksityisen tuotannon suhde pidetään vuoden 2014 talousarvion (75/25) tasolla.

Lautakunta esittää edelleen, että menolisäykset katetaan perusopetuksen erityisvaltionosuuksilla (tasa-arvoraha, opetusryhmien pienentämisraha) ja toimintakatetta kasvattamalla. Lisäksi lautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kiinteistöliikelaitoksen perimiä sisäisiä vuokria kohtuullistetaan sivistystoimialan osalta.

Lautakunta toteaa, että sen on talousarvioesityksessään huomioitava mm. lainsäädännöstä johtuvat toiminnalliset tavoitteet ja esitettävä niiden mukaiset määrärahat kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kuntalain 65 § 2 momentin mukaan ”talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Talousarvio ja -suunnitelma on laadittava siten, että edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan.” Mikäli valtuuston suunnittelulukua noudatetaan ja leikkaukset toteutetaan, eivät lakisääteiset palvelut ja siten kuntalaisten perusoikeudet toteudu.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää hyväksyä osaltaan liitteenä 1 olevan sivistystoimialan strategisen sopimuksen 2015 – 2018 edellä kirjatuin muutoksin ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi."

Koivusalo teki Liukkosen kannattamana seuraavan muutosehdotuksen:

"Varhaiskasvatus:

Kaupunginvaltuusto on linjannut 25.8.2014 palvelusetelin käytön laajentamisesta seuraavaa:

Selvitetään, mistä oman toiminnan hintaero verrattuna Kuusikko-kaupunkeihin johtuu ja tavoitteena oman toiminnan hinnan saaminen vähintään keskimääräiselle Kuusikko-kaupunkien tasolle. Sen perusteella tehdään päätökset kustannusten pienentämiseksi talousarvion 2015 yhteydessä.

Näin ollen ei voida lautakunnan talousarvioesityksessä hyväksyä esitetyn kaltaista laajentamista palvelusetelin käytössä. Tämän vuoksi siirretään 2,7 miljoonaa euroa yksityisen päivähoidon avustuksesta (rivi 470) julkiseen päivähoitoon (rivi 474) ja poistetaan strategisesta sopimuksesta kohta: ”Päivähoitoyksiköiden ja toimipisteiden lakkauttamisen johdosta varhaiskasvatuksesta poistuu määräaikaisia palkkaamislupia 1.8.2015 alkaen. Vähennyksen kokonais htv 40.” s. 24"

Schauman teki Liukkosen kannattamana päätökseen sisällytetyn perusopetuksen tulosalueen ja ruotsinkielisen tulosalueen perusopetuksen säästötavoitteen 325.000 euron suuruista huojentamista koskevan muutosehdotuksen.

Päätös asiassa tehtiin kolmen äänestyksen jälkeen.

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin Koivusalon Liukkosen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta ja esittelijän ehdotuksesta. Päätös asiassa tehtiin äänin 6 – 7. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Koivusalon ehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho, Oksanen, Liukkonen, Heinonen, Koivusalo ja Ratilainen. Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Schauman, Laaksonen, Niinivirta, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala.

Toisessa äänestyksessä äänestettiin Schaumanin Liukkosen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta ja esittelijän ehdotuksesta. Päätös asiassa tehtiin äänin 9 – 4. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Schaumanin ehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho, Oksanen, Liukkonen, Heinonen, Koivusalo, Schauman, Laaksonen, Ratilainen ja Niinivirta. Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala.

Kolmannessa äänestyksessä äänestettiin Yrttiahon Oksasen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta ja esittelijän Schaumanin ehdotuksen mukaisesti muutetusta ehdotuksesta. Päätös asiassa tehtiin äänin 3 – 10. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Yrttiahon ehdotuksen puolesta äänestivät Yrttiaho, Oksanen ja Niinivirta. Esittelijän Schaumanin ehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen puolesta äänestivät Liukkonen, Heinonen, Koivusalo, Schauman, Laaksonen, Ratilainen, Rantanen, Rusi, Raho ja Hartiala.

Koivusalo teki ehdotuksen päätökseen lisätystä, perusopetuksen 50 miljoonan euron lisämäärärahaa vuodelle 2015 koskevasta kasvatus- ja opetuslautakunnan kannanotosta. Päätös lisäysehdotuksen hyväksymisestä tehtiin yksimielisesti.

Esittelijä ilmoitti pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä perustellen sitä seuraavasti: ”Päätös on kaupunginvaltuuston päätöksen vastainen.”

 

Liite 6Sivistystoimialan strategisen sopimuksen luonnos 2015 – 2018 kasvatus- ja opetuslautakunnan muutoksin 10.9.2014

Liite 7Toimialan talousarvioesitys 2015 – 2018 sekä tulosalueittaiset talousarviot 2015 kasvatus- ja opetuslautakunnan muutoksin 10.9.2014



Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kasopelk § 144
Liite 1:Sivistystoimialan strategisen sopimuksen luonnos 2015 - 2018
Liite 2:Lautakunta TAE 2015
Liite 3:Toimialan talousarvioesitys 2015 - 2018 sekä tulosalueittaiset talousarviot 2015
Liite 4:Henkilöstöselvitys
Liite 5:Hankintasuunnitelma
Liite 6:Sivistystoimialan strategisen sopimuksen luonnos 2015 ¿ 2018 kasvatus- ja opetuslautakunnan muutoksin 10.9.2014
Liite 7:Toimialan talousarvioesitys 2015 ¿ 2018 sekä tulosalueittaiset talousarviot 2015 kasvatus- ja opetuslautakunnan muutoksin 10.9.2014