Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4727.03.20139

8091-2008 (5121, 044)

Valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajaoppilaille koskevan sopimuksen tarkistaminen

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 47

 

Palvelujohtaja Vesa Kulmala:

 

Turun kaupungilla on sopimus valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajaoppilaille seuraavien kuntien kanssa: Rusko, Kaarina, Paimio, Naantali, Raisio, Parainen, Mynämäki, Lieto ja Nousiainen

 

Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta päätti kokouksessaan 11.12.2012 §:ssä 179 aloittaa neuvottelut sopimuskumppaneiden kanssa maahanmuuttajien valmistavaa opetusta koskevien sopimusten uusimiseksi ja irtisanoi maahanmuuttajien valmistavaa opetusta koskevat sopimukset. Edelleen se päätti, että kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi valmistellaan lähikuntien kanssa tehtävien maahanmuuttajien valmistavaa opetusta koskeva uusi monenvälinen sopimus, lisäksi se päätti, että sopimuksessa tulee huomioida ne Turun kaupungille tulevat kustannukset joita valtionosuus ei kata.

 

Irtisanotun sopimuksen voimassaolo päättyy 31.7.2013. Oheismateriaalina 1 on irtisanottu sopimus.

 

Oheismateriaali 1               Vuonna 2010 päätetty sopimus

 

Sopimuksen muuttamisesta on neuvoteltu kuntien kanssa 10.1.2013. Neuvottelussa oli mukana seuraavien kuntien edustus: Parainen, Nousiainen, Naantali, Mynämäki ja Aura.

 

Uutta sopimusta (Liite 1) on valmistelut yhteistyössä kuntien, Turun sivistystoimialan ja konsernihallinnon hallintoryhmän lakiasioiden edustajan kanssa.

 

Liite 1                                  Sopimus valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajille

 

Oppilaskohtainen maahanmuuttajien valmistavan opetuksen rahoitus hoidetaan Opetus ja kulttuuriministeriön päätöksin yksikköhintarahoituksena. Ylläpitäjäkunta saa jokaisesta valmistavaan opetukseen osallistuvasta oppilaasta valtionosuuden opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta laissa (1705/2009) määrätyn yksikköhinnan perusteella. Valtionosuus lasketaan vuosittain lain 72 § mukaisesti 20. syyskuuta koulutuksessa olevien oppilaiden lukumäärän perusteella.

 

Sopimuksessa on myös huomioitu ne kustannukset, joita valtionosuus ei kata seuraavasti: Jos oppilas aloittaa koulutuksen 20. syyskuuta jälkeen eikä jatka seuraavan vuoden syyskuun 20:nteen saakka, ylläpitäjäkunta ei saa ko. oppilaasta lainkaan valtionosuutta. Tässä tapauksessa ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakuntaa päivähinnan mukaisesti ilman valtionosuusvähennystä. Jatkoajalla opiskelevasta oppilaasta ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakunnalta myös kaikki em. kustannukset.

 

Uusi sopimus koskisi 1.8.2013 jälkeen valmistavassa opetuksessa aloittavia maahanmuuttajaoppilaita tai jatkoajalla aloittavia oppilaita. Tällä hetkellä sopimuksen mukaisessa opetuksessa olevien osalta noudatettaisiin oheismateriaali 1 mukaista sopimusta opetuksen loppuun asti.

 

Kukin kunta päättää omalta osaltaan hyväksyykö se uuden sopimuksen tai järjestääkö se opetuksen muilla ratkaisuilla. Kunnilta toivotaan kannanottoa sopimukseen 13.5.2013 mennessä, jotta tarvittavat opetusjärjestelyt voidaan tehdä lukuvuotta 2013 - 2014 varten.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättä,

 

-että sopimus valmistavan opetuksen järjestämistä maahanmuuttajaoppilaille Turussa hyväksytään käyttöönotettavaksi 1.8.2013 lukien,

 

-että sopimus koskee oppilaita, jotka aloittavat tai heille myönnetään jatkoaika ko. opetuksessa 1.8.2013 jälkeen ja

 

-että kunnilta pyydetään kannanottoa sopimukseen tekemisestä 13.5.2013 mennessä.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti,

- että sopimus valmistavan opetuksen järjestämistä maahanmuuttajaoppilaille Turussa hyväksytään liitteen 2 mukaisena käyttöönotettavaksi 1.8.2013 lukien,

- että sopimus koskee oppilaita, jotka aloittavat tai heille myönnetään jatkoaika ko. opetuksessa 1.8.2013 jälkeen ja

-että kunnilta pyydetään kannanottoa sopimukseen tekemisestä 13.5.2013 mennessä.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli palvelujohtaja Vesa Kulmala.

Liite 2                                  Sopimus valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajille (kasvatus- ja opetuslautakunnan muutoksin 27.3.2013)

Jakelu

tpvJanhonen Anu-Mari
tpvKulmala Vesa
tpvRinne Outi
tiedTakalo Anne


Liitteet:

Kasopelk § 47
Liite 1:Sopimus valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajille
Liite 2:Sopimus valmistavan opetuksen järjestämisestä maahanmuuttajille, Kasvatus- ja opetuslautakunnan muutokset 27.3.2013