SOPIMUS VALMISTAVAN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ MAAHANMUUTTAJAOPPILAALLE

 

 

Sopijapuolet:    TURUN KAUPUNKI (jäljempänä ylläpitäjäkunta)

      Sivistystoimiala

Käsityöläiskatu 10, Turku

 

luettelo kunnista ja yhteystiedoista yhteyshenkilöineen (jäljempänä ostajakunta)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________

 

 

Sopimusehdot:

 

 

1. Sopimuksen tavoite ja tarkoitus

 

Tällä sopimuksella vieraskuntalainen oppilas saa kielitasonsa ja oppimisvalmiuksiensa mukaista valmistavaa opetusta Turussa. Turku tarjoaa suomenkieliseen perusopetukseen valmistavaa opetusta ostajakunnille.

 

Ylläpitäjäkunta voi solmia tämän sopimuksen usean ostajakunnan kanssa.

 

Sopimus koskee perusopetuslain 5 §:ssä mainittua valmistavaa opetusta.

 

 

2. Toiminnan järjestäminen

 

Ylläpitäjäkunta järjestää tämän sopimuksen mukaista valmistavaa opetusta ostajakunnan oppilaille.

 

Ostajakunta tekee hakemuksen ylläpitäjäkunnan oppilaaksi ottamisesta monikulttuurisen opetuksen suunnittelijalle. Edellytyksenä hakemuksen hyväksymiselle on, että oppilas on oppivelvollisuusikäinen, hän tarvitsee valmistavaa opetusta / ja hän on osallistunut muissa kunnissa valmistavaan opetukseen alle 900 tai 1000 tuntia.

 

Valmistavaa opetusta annetaan ostajakunnan oppilaalle perusopetusasetuksen (825/98)

3 § mukaisesti. Perusopetuksen valmistavaa opetusta annetaan 6–10 -vuotiaille vähintään 900 tuntia ja tätä vanhemmille vähintään 1000 tuntia. Opetukseen osallistuvalla on oikeus siirtyä perusopetukseen omassa kunnassa jo ennen edellä todettujen tuntimäärien täyttymistä, jos hän pystyy seuraamaan perusopetusta. Valmistavan opetuksen opettaja sopii oppilaan kotikunnan lähikoulun rehtorin kanssa oppilaan siirtymisestä perusopetukseen.

 

900 ja 1000 tuntia ylittävältä ajalta ostajakunta tekee uuden hakemuksen ylläpitäjäkunnalle. Hakemuksen hyväksymisen edellytyksenä ovat kasvatukselliset, opetukselliset ja/tai sosiaaliset perustelut. Jatkoaika myönnetään harkinnanvaraisesti oppilaan tarpeen mukaiseksi ajaksi.

 

 

3. Hallinto ja talous

 

Ylläpitäjäkunta huolehtii tämän sopimuksen tarkoittaman valmistavan opetuksen edellyttämästä hallinnosta ja taloudesta ja laskuttaa ostajakuntaa jälkikäteen puolivuosittain.

 

 

3.1. Rahoitus ja ostajakunnalta perittävät korvaukset

 

Ylläpitäjäkunta saa jokaisesta valmistavaan opetukseen osallistuvasta oppilaasta valtionosuuden opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta laissa (1705/2009) määrätyn yksikköhinnan perusteella. Valtionosuus lasketaan vuosittain lain 72 § mukaisesti 20. syyskuuta koulutuksessa olevien oppilaiden lukumäärän perusteella.

 

Ylläpitäjäkunta ilmoittaa ostajakuntien yhteyshenkilöille vuosittain etukäteen syyskuun loppuun mennessä ostajakunnalle seuraavan budjettivuoden oppilaskohtaisen päivähinnan. Päivähinta pitää sisällään kaikki kustannukset, joita ovat henkilökunnan palkkakustannukset, muut käyttömenot, tulkkauspalvelut, kouluruokailu ja kiinteistökustannukset. Lisäksi ostajakunta on velvollinen korvaamaan ylläpitäjäkunnalle oppilasta kohti lasketut hallinnolliset kulut. Nämä hallinnolliset kulut (15 % oppilaskohtaisista kustannuksista) lisätään oppilaskohtaiseen päivähintaan..

 

Kun oppilas on aloittanut koulutuksen ennen 20. syyskuuta, ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakuntaa valmistavasta opetuksesta päivähinnan perusteella valtionosuuden ylittävien kustannusten osalta. Jos oppilas aloittaa koulutuksen 20. syyskuuta jälkeen eikä jatka seuraavan vuoden syyskuun 20:nteen saakka, ylläpitäjäkunta ei saa ko. oppilaasta lainkaan valtionosuutta. Tässä tapauksessa ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakuntaa päivähinnan mukaisesti ilman valtionosuusvähennystä. Jatkoajalla opiskelevasta oppilaasta ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakunnalta myös kaikki em. kustannukset.

 

Ostajakunta vastaa valmistavaan opetukseen hyväksytyn oppilaan koulukuljetuksen järjestämisestä ja koulukuljetuskustannuksista. Jos oppilas tarvitsee henkilökohtaisen avustajan, ostajakunta vastaa avustajan palkkakustannuksista ja sopijapuolet sopivat avustajan palkkaamisesta käytännössä.

 

 

3.2. Ostajakunnan laskuttaminen, maksuaika ja viivästyskorko

 

Ylläpitäjäkunta laskuttaa ostajakunnalta edellä tässä sopimuksessa mainitut valmistavan opetuksen järjestämisestä aiheutuneet kustannukset. Laskutus tapahtuu puolivuosittain 31.1. ja 31.7. mennessä.

 

Ostajakunnalla on laskun maksamiseksi korotonta maksuaika 30 päivää laskun lähettämisestä. Maksun viivästyessä saatavalle peritään viivästyskorkoa, joka määräytyy korkolain (20.8.1982/633) mukaisesti.

 

 

4. Terveys- ja sosiaalipalvelut sekä koulutapaturmat ja niiden korvaaminen

 

Ylläpitäjäkunnan hyvinvointitoimiala sekä ostajakunnan terveys- ja sosiaalitoimi sopivat erikseen kouluterveydenhuollon kustannuksista ja niiden laskuttamisesta tai mahdollisesti järjestettävistä sosiaalipalveluista, niiden kustannuksista ja niiden laskuttamisesta.

Koulutapaturmista tai koulumatkalla tapahtuneista tapaturmista ja niistä syntyneistä kustannuksista vastaa ostajakunta.

 

 

 

5. Sopimuksen muuttaminen

 

Mikäli sopimussuhteen aikana lainsäädännön muutoksista tai valtion toimenpiteistä aiheutuu olosuhteen muutoksia tai muut olosuhdetekijät muuttuvat sopijapuolista riippumattomista syistä, jotka vaikuttavat tämän sopimuksen soveltamiseen, tarkistetaan sopimusta olosuhteiden muutosta vastaavasti. Tällaisia muutoksia voisivat olla esimerkiksi valtion tekemät opetustoimen rahoitukseen liittyvät muutokset. Ylläpitäjäkunta muuttaa sopimusta muutoksia vastaavaksi. Sopimusta voidaan muutoin muuttaa sopijapuolten toimivaltaisten tahojen kirjallisella hyväksynnällä. Muutokset lisätään liitteeksi alkuperäiseen sopimukseen.

 

 

 

6. Sopimuksen voimassaolo ja irtisanominen

 

Tämä sopimus on voimassa _____._____.2013 lukien toistaiseksi.

 

Kukin sopijapuoli voi irtisanoa sopimuksen päättymään vuosittain kunkin vuoden heinäkuun 31. päivänä. Irtisanominen on tehtävä kirjallisella irtisanomisilmoituksella, joka on toimitettava toiselle sopijapuolelle vähintään kuusi kuukautta ennen sopimuksen päättymistä.

 

 

 

 

 

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle.

 

 

Turussa, __________________________     ______________________________________

 

 

Turun kaupunki

sivistystoimiala

 

 

___________________________________    ______________________________________