Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto909.09.20219

10427-2021 (12 00 00)

Turun kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2021 alkaen

Tiivistelmä: -

Kaoplksj § 9

Vs. aluepäällikkö Klaus Rytöhonka ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 21.6.2021:

 

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet on Opetushallituksen antama määräys, jonka mukaan kunnat laativat paikallisen esiopetuksen opetussuunnitelman ja toteuttavat esiopetusta. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tehtävänä on laadukkaan ja yhtenäisen esiopetuksen yhdenvertainen toteutuminen koko maassa. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet on luettavissa osoitteessa https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/esi­opetuksen-opetussuunnitelmien-perusteet.

 

Opetushallitus määräsi 22.12.2014 esiopetuksen opetussuunnitelman perusteista. Viimeisimmästä päivityksestä esiopetussuunnitelmaan on päättänyt kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto kokouksessaan 29.5.2018 § 24. Muutokset tulivat voimaan 1.8.2018.

 

Esiopetussuunnitelmaa on päivitetty samaan aikaan kun varhaiskasvatuksessa on laadittu esiopetussuunnitelmaa kaksivuotiseen esiopetukseen, josta jaosto päätti 15.6.2021 § 43. Myös varhaiskasvatussuunnitelma päivitettiin 15.6.2021 § 42.

 

Nyt käyttöön otettava opetussuunnitelma poikkeaa aikaisemmasta joiltain osin. Suunnitelma on ajankohtainen ja tiivis versio, ja se on helppo ottaa käyttöön arkipäivän tilanteisiin.

 

Esiopetuksen arvot pohjautuvat esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden arvoperustaan sekä Turun kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden arvoihin. Pohjana on ajatus lapsuuden itsearvoisesta merkityksestä sekä siitä, että jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas. Lapsella on oikeus oppia leikkien ja iloita oppimastaan. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään opetukseen, joka toteutuu hyväksyvässä, turvallisessa, kannustavassa ja positiivisessa ilmapiirissä.

 

Turun kaupungin esiopetussuunnitelma pohjautuu esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin 2014 sekä perusopetuslain määräyksiin. Tämä suunnitelma yhdessä perusteiden kanssa ohjaa toimintaa turkulaisessa esiopetuksessa, mikä mahdollistaa sen yhdenvertaisen ja laadukkaan toteutumisen.

 

Toiminta turkulaisessa esiopetuksessa on lapsilähtöistä. Leikinomaisuus sekä toiminnallisuus pitävät yllä lapsen motivaatiota uuden oppimiseen. Toiminnassa huomioidaan lasten kiinnostuksen kohteet ja tuetaan lasten luontaista uteliaisuutta. Lasten mielenkiinnon kohteet ohjaavat projektien valintaa ja projektit ohjaavat toimintaa. Uutta tietoa omaksutaan vuorovaikutuksessa toisten lasten ja aikuisten kanssa liikkuen, leikkien, tutkien ja kokien, pienryhmätoimintaa hyödyntäen.

 

Päivitystyö valmistui kesäkuussa 2021, joten kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto ei ehtinyt käsitellä asiaa kesäkuun 2021 kokouksessa. Esiopetusta on kuitenkin aloitettu jo päivitetyn esiopetussuunnitelman mukaisesti elokuussa 2021.

 

Liite 1                                  Turun kaupungin esiopetussuunnitelma

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Turun kaupungin esiopetussuunnitelman käyttöön otettavaksi 1.8.2021 alkaen.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Mäkipään Furuholmin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKulmala Vesa
palRytöhonka Klaus


Liitteet:

Kaoplksj § 9
Liite 1:Turun kaupungin esiopetussuunnitelma