Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto2429.05.20184

6046-2018 (05 10 00)

Turun kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2018 alkaen

Tiivistelmä:

Opetushallitus antoi määräyksen 22.12.2014 esiopetuksen opetussuunnitelman perusteista (https://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/esiopetus). Opetushallituksen määräyksen mukaisesti paikalliset esiopetussuunnitelmat päivitettiin vuonna 2015 siten, että ne olivat käytössä 1.8.2016 alkaen. Opetushallitus antoi 7.12.2015 uuden määräyk-sen tasa-arvoon liittyen. Tämän määräyksen perusteella Turun esiopetussuunnitelmaa muutettiin tasa-arvosuunnitelmien osalta. Tässä nyt esitettävässä päivityksessä on ajanmukaistettu lasten oppimissuunnitelmiin liittyviä käytänteitä sekä täsmennetty tiedon siirtoon liittyviä asioita.

Kasosvpj § 24

Palvelupäällikkö Ulla Soukainen ja palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 21.5.2018:

Oppilashuoltoon liittyen Opetushallitus antoi määräyksen 24.4.2017. Tämän määräyksen perusteella Turun esiopetussuunnitelmaa ei lähdetty muuttamaan, sillä käytänteet yhteisöllisen oppilashuollon järjestämiseksi oli sovittu esiopetuksen ja perusopetuksen välillä. Lisäksi esiopetusyksiköiden käytössä on seikkaperäinen suunnitelmalomake yhteisöllisen oppilashuollon toteuttamiseksi.

Jo vuoden 2016 päivityksen aikaan tiedettiin, että lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman, henkilökohtaisen opetuksen järjestämissuunnitelman ja pedagogisten asiakirjojen tallentaminen Wilma-järjestelmään tullaan toteuttamaan lähivuosina. Kevään 2018 aikana viimeisetkin asiakirjat on saatu valmiiksi. Edellä mainitun lisäksi Turun esiopetussuunnitelman julkaisemisen jälkeen on tullut muutoksia käytänteisiin, joiden takia myös esiopetussuunnitelmaa täytyy päivittää. Tällainen on esimerkiksi nivelvaiheen prosessi, jota on yksinkertaistettu. Jo aiemmin – sivistystoimen toimialajohtajan hallinnonjärjestämispäätöksen perusteella – erityisen tuen päätösten tekeminen esikouluikäisille ja pidennetyssä oppivelvollisuudessa oleville lapsille siirtyi perusopetuksen erityispalvelupäälliköltä varhaiskasvatuksen erityispalvelupäällikölle. Tämä muutos tehtiin turku.fi-sivuilla olevaan esiopetussuunnitelmaan sekä siitä tiedotettiin turkulaisia esiopetusryhmiä.

Erinäisten muutosten ja täsmennysten takia koko Turun esiopetussuunnitelma on nyt tarkistettu ja tarvittavat muutokset kirjattu suunnitelmaan. Muutosten määrän takia on tarkoituksenmukaista hyväksyttää suunnitelma kokonaisuudessaan. Muutokset on toteutettu seuraaviin Turun kaupungin esiopetussuunnitelman kohtiin:

Johdanto: Sivulla 4 teksti muutettu ajantasaiseksi.

Luku 3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheessa: lisätty tekstiä tiedonsiirtoon liittyen.

Luku 4.1: Kuvio 2 on päivitetty.

Luku 5.1: Päivitetty taulukko 1 sekä tarkennettu tekstiä nykyisen käytännön mukaiseksi liittyen lomakkeiden täyttämiseen Wilmassa.

Luku 5.2: Päivitetty maininnat havainnointiosuudesta, koska ne liittyivät siirtymävaiheen lomakkeeseen.

Luku 5.5: Päivitetty tekstiin 1.7.2017 muutos, joka johtui toimialajohtajan päätöksestä Sivistystoimialan johtamisjärjestelmään à poistettu teksti ”Mikäli ei ole kyse pidennetystä oppivelvollisuudesta”, koska päätöksen mukaan myös nämä päätökset tekee varhaiskasvatuksen erityispalvelupäällikkö.

Liitteet: Liitteistä on poistettu vuoden 2016 päivitykseen liittyvät prosessikuvaukset, päivitetty lomakkeet ja ryhmän esiopetussuunnitelma sekä lisätty tiedonsiirtoon liittyvä lomake ja yksikön yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman pohja. Prosessikuvaus lapsen tuesta esi- ja perusopetuksen nivelvaiheessa on päivitetty ajan tasalle.

Oheismateriaali: Turun kaupungin esiopetussuunnitelma 2018

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää vahvistaa Turun kaupungin esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset käyttöön otettavaksi 1.8.2018 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedAlanko Heikki
tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHellsten Kristiina
tiedHietanen Raili
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedJalonen Timo
tiedJokila Anita
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tiedKarlsson Hanna
tiedKillström Virpi
tiedKilpinen Antero
tiedKivikorpi Maarit
tiedKjellman Liliane
tiedKonttinen Päivikki
tiedKoponen Tuulia
tiedKorhonen Tuire
tiedKoskinen Mirka
tiedKulmala Vesa
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedLuoma Anne
tiedMaine Armi
tiedMikola Johanna
tiedMänttäri Milla
tiedNikkilä Leena
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkäkari Ritva
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPyökäri Eeva
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRauhala Anne
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Maarit
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedSiipola Anne
tiedSipilä Sirpa
tiedSoukainen Ulla
tiedTakala Tuija
tiedTöykkälä Satu
tiedUhmavaara Tuija
tiedValdolin Päivi
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVuorela Anja
tiedYrttiaho Kirsti


Liitteet:

Kasosvpj § 24
Liite 1:Turun kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2018 alkaen