Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta2901.03.20234

10372-2021 (02 02 00)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2022 talouden ja toiminnan vuosiraportti

Tiivistelmä: -

Hyteedla § 29

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 20.2.2023:

Kuntalain 115 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2022 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen 1.1.–31.12.2022. Tilinpäätöksen raportointiin sisältyy kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet sekä sopeuttamisohjelman seuranta.

Vuotta 2022 hallitsi edelleen maailmanlaajuinen Covid-19-pandemia. Pandemian hoidossa korostuivat rokotukset, hoitoyksiköissä olleiden epidemioiden hoito sekä rajavalvonta 30.6.2022 asti. Valtio korvasi edelleen kuntien ja kaupunkien koronamenoja tilastoituihin suoritteisiin perustuen, mutta alensi korvaustasoa merkittävästi.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa vuoden 2022 suurimpana haasteena voidaan kuitenkin pitää henkilöstön saatavuutta niin terveydenhuollon kuin sosiaalihuollon tehtäviin. Palvelukokonaisuudessa on jouduttu turvautumaan henkilöstön vuokrauspalveluihin. Henkilöstön saatavuusongelma on näkynyt myös palveluntuottajilla, mikä on tarkoittanut sitä, että monien palvelujen saatavuudessa on ollut haasteita. Hinnan korotuspaineet ovat olleet huomattavia. Työmarkkinatilanne oli vuoden aikana haastava; sopimusneuvottelut olivat pitkät ja haastoivat työyhteisöjä ja henkilökuntaa.

Vuonna 2022 puhjennut Ukrainan sota ja sen seurauksena eri raaka-aineiden ja energian hinnan nousu haastoivat myös palvelukokonaisuuden taloutta. Syksyn aikana varauduttiin myös energiapulaan päivittämällä ja täydentämällä varautumissuunnitelmaa eri kohderyhmiä ja tilanteita varten.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa on osallistuttu aktiivisesti hyvinvointialuevalmisteluun vuoden 2022 aikana. Valmisteluun osallistuminen on tarkoittanut sitä, että osin sama henkilökunta on tehnyt virkatyötään niin hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa kuin valmisteluorganisaatiossa.

Pormestariohjelma Hyvinvoinnin edistäminen ja palveluiden kehittäminen - Hyvinvoiva Turku

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuudella oli vuodelle 2022 kaksi strategista tavoitetta; painopisteen siirtäminen ehkäisevään työhön ja lisätä korjaavien palveluiden vaikuttavuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta. Strategisille tavoitteille on asetettu useita mittareita. Niiden perusteella voidaan todeta, että tavoitteissa on osin onnistuttu, mutta osa tavoitteista on edelleen jäänyt saavuttamatta. Syinä siihen, ettei kaikilta osin ole tavoitteita saavutettu, ovat Covid-19 seurauksen syntynyt hoito- ja palveluvelan määrä sekä henkilöstön saatavuusongelmat.

Haasteista huolimatta palvelurakennetta on kehitetty koko ajan tavoitteiden mukaisesti. Erityisen huomion kohteena ovat olleet terveysasemien hoitoon pääsy, lastensuojelu, päihde- ja mielenterveyspalvelut sekä vanhuspalveluissa asumispalvelurakenteen keventäminen. Kehitystyötä on tehty kiinteässä yhteistyössä hyvinvointialueen valmistelutyön kanssa.

Keskeiset talouteen vaikuttaneet tekijät ja poikkeamat talousarviosta

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuudessa Covid-19-pandemian hoidosta kirjattiin menoja 12,8 M€. Lisäksi lokakuussa päätettiin koronapotilaiden hoitoon osallistuvien hoitajille takautuvasti maksettavista korvauksista, jonka kustannusvaikutuksen arvioidaan olevan n. 1,2 M€. Valtio korvasi alkuvuoden tilastoihin ja loppuvuoden arvioonsa perustuen koronakustannuksia Turulle 14,2 M€.

Lisäksi valtio korvasi ilmoitettujen menojen mukaisesti pandemiasta aiheutuvia rajavalvontaan liittyviä kustannuksia 0,6 M€.

Covid-19 (sisältäen rajavalvonnan) suurimpana menoeränä olivat palvelujen ostot 9,6 M€ (vuonna 2021 17 M€), mikä piti sisällään mm. Covid-19 laboratoriotestauksen, työvoimavuokrauksen, korotetun siivouksen tason ja tehostetun palveluasumisen lisäpaikkojen oston. Henkilöstökustannuksista syntyi n. 3,0 M€ ja suojatarvikehankinnoista syntyi n. 0,3 M€ kustannukset.

Kolmannessa ​ osavuosikatsauksessa lokakuussa todettiin jo huomattava poikkeama talousarviosta, jolloin esitettiin lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden käyttötalouden tuloerän korotusta 8,2 M€, menoerän korottamista 39,8 M€, eli nettomääräisesti 31,6 M€, jonka Kv hyväksyi kokouksessaan 14.11.2022.

Vuoden 2022 tilinpäätös nettona ylittää alkuperäisen talousarvion 37,8 M€ (5,5 %) ja ylittää määrärahamuutoksin huomioidun talousarvion nettomääräisesti 6,0 M€ (-0,8 %).

Investointimenot

Investointimenoihin oli varattu vuodelle 2022 0,5 M€, mutta investointiprojekteja ei vuonna 2022 aloitettu. Välttämättömät hankinnat toteutettiin

Liite 1​​Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen

Liite 2​​Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden tp 2022 tiliryhmittäin

Liite 3​​Talouden seurantaraportti tp 2022 menot-tulot-netto

Liite 4​​Toimialaraportti 2022

Vt. Integraatiojohtaja Minna Sartes:

Ehdotus​​Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää merkitä toiminnan ja talouden vuosiraportit tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa esitteli muutosjohtaja Riitta Liuksa.​


Liitteet:

Hyteedla § 29
Liite 1:Talousarvion toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen
Liite 2:Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden tp 2022 tiliryhmittäin
Liite 3:Talouden seurantaraportti TP 2022 menot-tulot-netto
Liite 4:Toimialaraportti_2022