Åbo stad § Sammanträdets datum Ärende nr 1
Egentliga Finlands regionala räddningsnämnd 6 14.01.2010

15532-2009 (101)

Målnivåerna för användningen av arbetskraft, planerna för dimensionering av personal och uppföljning av användningen av arbetskraft åren 2010 - 2012

Sammandrag: -

Efrn § 6

Förvaltningschef Olavi Leppäranta 4.1.2010:

Målnivåerna för användningen av arbetskraft

Stadsstyrelsens förvaltningssektor har i sitt möte 15.12.2009 § 329 behandlat målet att minska årsverken som Åbo stad låter utföra med 200 årsverken under åren 2010–2012. Målet har satts upp i enlighet med målsättningen i avtalet fullmäktigegrupperna emellan och minskningarna ska utföras genom balanseringsåtgärder, genom ökning av produktiviteten på andra sätt och genom pensionering.

Stadsstyrelsen har i samband med beslutet om verkställande av budgeten från 7.12.2009 § 649 beslutat att den förvaltningsspecifika planen för personaldimensioneringen ska lämnas till behandling i stadsstyrelsen senast 28.2.2010.Planen för personaldimensionering är en del av definieringen av de målnivåer som ställs för användningen av arbetskraft. För att definiera målnivåerna för användningen av arbetskraft ombes förvaltningarna senast 5.2.2010 lägga fram planer för personaldimensionering för stadsstyrelsens förvaltningssektor som behandlar dem och förbereder dem för behandling i stadsstyrelsen senast 28.2.2010. För att underlätta granskningen av planen för personaldimensionering har ansvarsområdet för personal utarbetat en blankett i vilken man antecknar alla planer för effektivering av tjänster/verksamhet, planerade ökningar/inskränkningar av tjänster/verksamhet och ändringar i sättet att producera tjänsterna.

Egentliga Finlands regionala räddningsverks personalplan (planen för personaldimensionering) baseras på den servicenivå som den regionala räddningsnämnden fastställer för räddningsväsendet för en fullmäktigeperiod i taget.Det nuvarande servicenivåbeslutet gäller åren 2009–2012. I servicenivåbeslutet bestämmer man hur de funktioner i räddningsväsendets delområden som räddningslagen förutsätter (operativ räddningsverksamhet, förebyggande av olyckor och befolkningsskydd) ordnas på räddningsverkets verksamhetsområde som omfattar 28 kommuner. I servicenivåbeslutet linjeras också arrangemangen för sjuktransporter och verksamheten inom akut omhändertagande. Ansvaret för att ordna dessa funktioner ligger hos hälsovårdsmyndigheterna och de säljs på avtalsbasis till hälsoväsendena i områdets kommuner som betalar funktionerna i sin helhet.

För det regionala räddningsväsendet har en ny instruktion bekräftats. Instruktionen trädde i kraft från och med 1.1.2010. Enligt den nya instruktionen beslutar den regionala räddningsnämnden bl. a. om räddningsverkets personalplan. I det regionala räddningsväsendets verksamhetsplan för år 2010 har man antecknat både granskning av servicenivåbeslutet (mellangranskning) och uppdatering av personalplanen på grund av ändringen av instruktionen. Efter uppdateringen kan uppgifterna om planen för personaldimensionering anges via blanketten. Enligt situationen i årsskiftet 2009/2010 står räddningsväsendet under de kommande åren varken inför minskningar av årsverken via effektivering av verksamheten eller genom pensionering eller ökning av verksamheten.För det regionala räddningsväsendets del kan det dock konstateras att överföringarna mellan stationerna och balanseringen av arbetsskiftsstyrkor som genomförts under år 2009 tillsammans med planeringen av arbetsskift redan har åstadkommit minskning i vikarie- och övertidsbehovet.

Uppföljning av användningen av arbetskraft

Användningen av arbetskraft uppföljs i enlighet med stadsstyrelsens förvaltningssektors tidigare beslut.Ämbetsverken rapporterar om användningen av arbetskraft månatligen till stadsdirektören/biträdande stadsdirektören, nämnden och ansvarsområdet för personalfrågor.

Bilaga 1Uppföljning av användningen av arbetskraft åren 2010–2012

Räddningsdirektör Jari Sainio:

FörslagEgentliga Finlands regionala räddningsnämnd

 - framlägger den ovan angivna uppskattningen om ändringar i räddningsväsendets verksamhet och tjänster och ändringarnas påverkan på arbetskraften till stadsstyrelsens förvaltningssektor och

 - antecknar förfarandet för uppföljning av användningen av arbetskraft för kännedom.

BeslutBeslutsförslaget godkändes.

Sändlista

förkStadsstyrelsens förvaltningssektion


Bilagor:

Efrn § 6
Bilaga 1:Uppföljning av användningen av arbetskraft åren 2010 - 2012 (på finska)