Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta9404.04.20181

11258-2014 (011)

Turun hyvinvointitoimialan osallistuminen Helsingin diakonissalaitoksen hallinnoimaan hankkeeseen nuorten psykososiaalisen tuen kehittämiseksi

Tiivistelmä:

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö hakee yhdessä Turun hyvinvointitoimialan kanssa valtionavustusta sosiaali- ja terveysministeriöstä nuorten psykososiaalisen tuen kehittämiseksi Arki haltuun -hankehaussa, joka on osa hallituksen nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan -kärkihanketta. Tavoitteena on vähentää koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrää. Hankesuunnitelma liittyy Turun Vamoksen toimintaan. Tässä esitetään hankesuunnitelman ja osarahoituksen hyväksymistä.

Sosterla § 94

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen 3.4.2018:

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kutsui Me-säätiön ja Ohjaamojen kanssa sata 16-29-vuotiasta nuorta kehittämään psykososiaalisia palveluita osana nuorisotakuuta. Kehittämistyössä korostui etenkin tarve psykososiaalisen tuen palveluihin, jotka tukevat nuorten elämän perushallintaa. Jo aiemmin kärkihankkeen tavoitteita on lähdetty edistämään nuorten elämänhallintaa, opintopolkujen rakentumista ja työllistymistä, sekä syventämällä yhteistyötä nuorten tukemisessa. Nyt kokeiluhankkeissa on tarkoitus koota ja käynnistää kuntakohtaiset ja alueelliset ohjelmat osaksi Arki haltuun –tukipaketin toimeenpanemiseksi.  

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö hallinnoi nyt meneillään olevaa Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan kärkihanketta STM/4832/2016 valtakunnallisena vastuutoimijana, joka yhteistyössä yhteistyöalueiden (Helsinki, Espoo, Turku, Kuopio, Oulu, Päijät-Häme ja Rovaniemi) kanssa rakentaa räätälöityjä toimintakonsepteja kunkin alueen erityistarpeiden mukaisesti. Kärkihankkeessa on hyödynnetty Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos -työotetta, joka on saanut viime vuosina runsaasti näkyvyyttä kustannustehokkaana tapana tavoittaa ja tukea koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jääneitä nuoria. Hankkeessa kehitetään ja toteutetaan integraatiomalleja, joissa julkinen ja kolmas sektori toteuttavat matalan kynnyksen palveluita yhdessä. Nyt haettavassa hankkeessa Arki haltuun tukipaketti integroidaan Vamos Mindset-toimintamalliin, jossa tukipaketin keskeiset elementit ovat jo sisällytettynä.

Hankkeen välittömänä kohderyhmänä ovat 16–29-vuotiaat Turun alueen nuoret, jotka eivät ole kiinnittyneet opiskeluun tai työelämään. Vamoksen kohderyhmän jaottelussa hankkeen piiriin ohjautuvat nuoret, joiden kyvykkyydet tai voimavarat eivät vielä mahdollista siirtymistä avoimille työmarkkinoille tai koulutukseen.

Hankkeen välitön tavoite on rakentaa ja vakiinnuttaa yhteistoimintamallia koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten toiminta- ja työkyvyn sekä osallistumismahdollisuuksien vahvistamiseksi Turun alueella. Hankkeessa siis kehitetään Vamoksen toimintaa ja sille uusia työvälineitä. Turun Ohjaamo ja hanke tekevät yhteistyötä. Mukana toteutuksessa ovat nuorisopalvelut, oppilashuolto ja koulu- sekä opiskelijahuolto.

Helsingin diakonissalaitos on ilmoittanut olevansa tarvitessa valmis keskustelemaan yhteistyöstä myös mahdollisesti muiden alueelta tulevien hanketoimijoiden kanssa.

Liite 1Hankehakemus

Liite 2Hankkeen menot ja rahoitus

Hankkeen kokonaisbudjetti on 197 250 € ja siihen haetaan 80 % valtionavustusta. Turun hyvinvointitoimialan rahoitusosuus koko suunnitellulta hankeajalta 5/2018-12/2019 on yhteensä 39 450 €, josta 13 159 € vuodelle 2018 ja 26 300 € vuodelle 2019. Määräraha osoitetaan perhe- ja sosiaalipalvelujen talousarviosta.

Vs. toimialajohtaja Max Lönnqvist:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä Turun hyvinvointitoimialan osallistumisen Helsingin diakonissalaitoksen hallinnoimaan hankkeeseen nuorten psykososiaalisen tuen kehittämiseksi sekä hankkeen maksuosuuden 39 450 € ajalle 5/2018-12/2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmHelsingin Diakonissalaitos
tpvKuronen Sirpa


Liitteet:

Sosterla § 94
Liite 1:Hankehakemus
Liite 2:Hankkeen menot ja rahoitus