Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta24929.11.20165

5816-2016 (065, 451)

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun ostopalvelujen kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun ostopalvelut tullaan kilpailuttamaan avoimella menettelyllä ajalle 1.3.2017 - 29.2.2020, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.3.2020 - 28.2.2021 (optio). Palveluja ostetaan sopimuskaudella noin 570 000 eurolla.

Sosterla § 249

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Hyvinvointitoimiala, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen ja hankinta- ja logistiikkakeskus, hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen 14.11.2016:

Vammaispalvelulain mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaista apua, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Henkilökohtaista apua järjestettäessä vaikeavammaisena pidetään henkilöä, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden johdosta välttämättä ja toistuvasti toisen henkilön apua suoriutuakseen mm. päivittäisistä toiminnoista eikä avun tarve johdu pääasiassa ikääntymiseen liittyvistä sairauksista ja toimintarajoitteista. Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella: 1) päivittäisissä toimissa; 2) työssä ja opiskelussa; 3) harrastuksissa; 4) yhteiskunnallisessa osallistumisessa; tai 5) sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämisessä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 31.5.2016 § 121, että vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun ostopalvelut kilpailutetaan avoimella menettelyllä.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä hyvinvointitoimialan kanssa. Markkinavuoropuhelu mahdollisten tarjoajien kanssa käytiin syyskuussa 2016.

Sopimuskausi on 1.3.2017 - 29.2.2020, minkä jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä vuodella, ajalle 1.3.2020 - 28.2.2021. Ostopalveluna henkilökohtaista apua on hankittu noin 30 asiakkaalle. Ostopalvelujen kustannukset olivat vuonna 2015 yhteensä noin 190 000 euroa.

Tarjoajien tulee ilmoittaa tarjoushinnat palvelujen tuntihintoina. Hinnat sisältävät kaikki tarjouspyynnön mukaiset palvelut. Palvelun hinnan tulee sisältää kaikki alennukset sekä kaikki hankintaan liittyvät kustannukset. Hinnan varaumia, laskutus-, toimitus- yms. lisiä tai maksuja ei hyväksytä. Palveluntuottaja ei myöskään ole oikeutettu veloittamaan korvausta ylityöstä tai matka-ajasta.

Sopimushinnat ovat kiinteät 28.2.2019 asti, jonka jälkeen Palveluntuottaja voi esittää Tilaajalle perustellusta syystä hinnan muutosta palvelun yleistä kustannuskehitystä vastaavasti. Esitykset hinnan muutoksista on esitettävä Tilaajalle kirjallisesti vähintään kolme (3) kuukautta ennen hinnanmuutoksen voimaantuloa. Hintojen tarkistamisen perusteena ovat henkilökustannusten ja yleisen kustannustason muutokset 1.1.2017 jälkeen. Henkilöstökustannusten muutosta arvioidaan Tilastokeskuksen palkansaajien Terveys- ja sosiaalipalvelujen/Terveydenhuoltopalveluiden toimialakohtaisen ansiotasoindeksin muutoksen perusteella. Muiden kustannusten muutosta arvioidaan elinkustannusindeksin muutoksen perusteella. Palvelun hinnantarkistus voidaan tehdä yhden (1) kerran sopimuskauden aikana.

Hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:ltä ja Turun kauppakamarilta.

Liite 1Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto

Vammaisneuvosto on antanut asiasta lausuntonsa 18.7.2016 § 51. Päätöksessä todetaan, että kun THL:n Opasta palveluntuottajalle henkilökohtaisesta avusta noudatetaan, tulee kilpailutuksessa huomioiduksi tarvittavat vaatimukset. Oppaassa esille tuotuja asioita on otettu huomioon kilpailutuksen kriteereitä laadittaessa. Vammaisneuvoston edustajia osallistui markkinavuoropuheluun, jonka jälkeen vammaisneuvosto käsitteli asiaa uudestaan kokouksessaan 13.10.2016 § 70. Päätöksessään vammaisneuvosto haluaa kiinnitettävän huomiota vammaispalvelun asiakkaiden valinnanvapauden sekä palvelun hyvän laadun toteutumiseen tulevaisuudessa. Valinnanvapaus voisi toteutua, jos kaupunki valitsisi yhden palveluntuottajan sijaan kolme, joista asiakas saisi itse valita. Tämä myöskin synnyttäisi laatukilpailua palveluntuottajien välillä. Tällainen valinnanvapaus ei ole ostopalveluissa mahdollista nykyisen hankintalain mukaan. Henkilökohtaisessa avussa on käytössä myös palveluseteli, jossa asiakkaiden valinnanvapaus toteutuu.

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Annetuista tarjouksista valitaan se, joka on yhteishinnaltaan halvin. Halvin tarjottu yhteenlaskettu hinta saa vertailussa enimmäispisteet 100. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 100).

Hankinnasta tehdään sopimus yhden (1) palveluntuottajan ja yhden (1) varapalvelutuottajan kanssa. Varapalveluntuottajaa käytetään mikäli valitun palveluntuottajan palvelukyky tai resurssit eivät ole tilaajan toimeksiannolle riittävät.  Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää. Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen.

Oheismateriaali 1Tarjouspyyntöasiakirjat

Esitys palveluntuottajien valinnasta tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle tammikuussa 2017.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun ostopalvelujen tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.11.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun ostopalvelujen tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAaltonen Päivi
ilmAhonen Sari
ilmKiiski Kaisa
ilmLehtonen Anita
ilmLindberg Merja
tiedLindström Fredrik
tiedVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 249
Liite 1:Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto