Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5829.03.201616

3214-2016 (410, 011, 015)

Toimeentulotukityön järjestäminen Turussa perustoimeentulotuen siirtyessä Kelalle 1.1.2017

Tiivistelmä:

1.1.2017 alkaen perustoimeentulotuki siirtyy Kelan maksettavaksi. Jatkossa vain harkintaa vaativa toimeentulotuki jää kunnan tehtäväksi. Lakimuutos vähentää merkittävästi kaupungin toimeentulotukitehtäviä ja henkilöstön tarvetta. Seuraavassa esitetään, että toimeentulotukitehtäviä hoidetaan edelleen 1.1.2017 lähtien keskitetysti supistetulla henkilöstöllä.

Sosterla § 58

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 21.3.2016:

Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät 1.1.2017 Kelan hoidettavaksi. Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki säilyvät kuntien järjestämisvastuulla. Asiakkaat hakevat perustoimeentulotukea suoraan Kelasta vuoden 2017 alusta. Kunnilla on oikeus tehdä perustoimeentulotuen päätöksiä 31.12.2016 saakka ja siirtymävaiheessa päätökset voivat olla voimassa 31.3.2017 saakka.

Liite 1Laki toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta 815/2015

Liite 2Laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta 816/2015

Lakimuutosten vaikutukset

Kunnan tehtäväksi jää edelleen myöntää harkintaan perustuva täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki asiakkaan niitä hakiessa. Jatkossakin toimeentulotuki säilyy viimesijaisena, hakemukseen perustuvana turvana. Kynnyksen toimeentulotuen hakemiseen oletetaan laskevan, kun perustoimeentulotuen myöntää Kela. Tällä on arvioitu olevan köyhyyttä ehkäiseviä vaikutuksia. Kela on lisäksi sitoutunut varmistamaan, että sosiaalityötä tarvitsevat asiakkaat ohjataan sosiaalityön palvelujen piiriin. Toimeentulotuen käsittelyajat säilyvät entisellään.

Osa tällä hetkellä harkintaa vaativista toimeentulotukimenoista siirtyy perustoimeentulotukimenona maksettaviksi. Toisaalta taas piilokysyntä tuo perustoimeentulotuen hakijoita lisää. On syytä olettaa, että harkintaa vaativan toimeentulotuen hakemukset lisääntyvät. Kuntaliiton arvion mukaan 26 % toimeentulotukipäätöksistä jää kuntaan. THL:n tilastojen mukaan tällä hetkellä noin 43 % perustoimeentulotukea saavista asiakaskotitalouksista saa myös täydentävää tukea. Saadun tiedon mukaan nämä hakemukset Kela tulee siirtämään kuntaan.

Toimeentulotukiasioiden käsittely ja henkilöstö, nykytila

Keskitetyn asiakasneuvonta- ja etuuskäsittely-yksikön tehtävänä on tällä hetkellä perustoimeentulotuen ja harkinnanvaraisen toimeentulotuen käsittely, maksatus, muutoksenhaut, perintä, tulostus, tuloutuksen palautus, maksusitoumusprosessit sekä asiakasneuvonta ja -ohjaus. Sosiaalityöntekijä tekee toimeentulotukipäätöksen ehkäisevästä toimeentulotuesta ja poikkeustilanteissa. Varsinkin viime vuosina on voimakkaasti kehitetty normitetun toimeentulotuen käsittelyä keskitetyssä yksikössä. Turussa tehdään vuosittain noin 74 000 toimeentulotukipäätöstä, perustoimeentulotukea saavia kotitalouksia on noin 9 600, joissa perheenjäseniä on noin 14 500. Näistä kotitalouksista noin 50 % saa myös harkintaa vaativaa toimeentulotukea.

Keskitetyn asiakasneuvonta ja etuuskäsittely-yksikön henkilöstö:

Lisäksi etuuskäsittelijän vakanssilla on työntekijöitä ulkomaalaistoimistossa (2), jälkihuollossa (1) ja asumis- ja päihdepalveluissa (2). Näissä yksiköissä etuuskäsittelijän työ poikkeaa yksiköiden erityisluonteen vuoksi keskitetystä etuuskäsittelyn työstä.

Muutoksen valmistelu

Kela – kunnat yhteistyöfoorumi on toiminut 19.8.2014 lähtien ja sen koollekutsuja on Kela. Mukana ovat olleet Kelan lisäksi Kuntaliitto, STM ja kuntaedustajat. Tavoite: Kelan tietotarve toimeentulotuen päätöksenteko- ja toimeenpanoprosessista, asiakasprosessien suunnittelu, Kela-kunta rajapinta, lain tulkinta, Kelmu eTotu-tiedonvaihto

Kuntaliiton kuntaverkosto on toiminut syyskuusta 2014 lähtien Kuntaliiton vetovastuulla. Mukana ovat Kuntaliiton asiantuntijoiden lisäksi kunnat, joista edustukselliset kuntaedustajat ovat olleet Helsinki, Espoo, Vantaa, Rauma, Seinäjoki, Rovaniemi, Turku, Jyväskylä, Eksote, Kainuun Sote). Tavoite: tiedottaminen, kuntien yhteinen lausunto 6.11.2014 kuntien tietojärjestelmätarpeista, kuntien näkemys asiakasprosessista, rajapinnat, asiakasprosessien kuvaus.

Turussa toimeentulotuen siirtoon on valmistauduttu syyskuusta 2015 käynnistetyssä työryhmätyöskentelyssä, jossa työntekijöiden edustajat ovat olleet mukana. Työryhmä on valmistellut esitystä henkilöjärjestelyistä, kartoittanut henkilöstön tarvitsemaa tukea ja ollut järjestämässä sitä yhteistyössä työterveyshuollon kanssa, kartoittanut kuntaan jääviä tehtäviä sekä selvittänyt asiakas- ja palveluohjausta jatkossa.

Toimeentulotuen siirtoa koskevaa tausta-aineistoa:

http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyoryhma-toimeentulotuen-tarvetta-voidaan-vahentaa-vahvistamalla-sosiaalityota-ja-asumistukea (Toimeentulotuen uudistamista pohtineen työryhmän loppuraportti)

www.kela.fi/perustoimeentulotuki2017

www.kela.fi/perustoimeentulotuki-2017-info

Kuntaliitto_toimeentulotuen kelasiirto

Tietojärjestelmien toimivuus muutostilanteessa

Ensimmäinen versio Kelan perustoimeentulotuen käsittelyjärjestelmästä otetaan käyttöön 1.1.2017. Tämä mahdollistaa kunnille vain tietojen katselun käyttöliittymän välityksellä ja tietojen saannin pdf-tiedostoina. Kaksisuuntaisen tiedonsiirron tarve on Kelassa tunnistettu, mutta siirron ensimmäisessä vaiheessa Kela ei annetussa aikataulussa pysty rakentamaan kaksisuuntaista tietojärjestelmää. Käytännössä tämä tarkoittaa kunnissa manuaalista tietojen siirtämistä kunnan omaan asiakastietojärjestelmään.

Kela-siirron tunnistetut riskit:

Toimeentulotukityö ja tarvittava henkilöstö 1.1.2017 alkaen

Kelalle siirtyvät toimeentulotukitehtävistä perustoimeentulotukihakemusten käsittely ja sen maksatus sekä muutoksenhaut. Perustoimeentulotukea on maksettu vuonna 2015 19,8 miljoonaa euroa.

Kuntaan jäävät toimeentulotuki- ja asiakasohjaustehtävät:

Liite 3Kuntaan jäävät tarkennetut toimeentulotukitehtävät

Kuntaan jäävät tehtävät vähenevät siinä määrin, että myös henkilöstön tarve vähenee. Henkilöstön sijoittumista muihin tehtäviin on tuettu kaupunginjohtajan toimistohenkilöstön rekrytointia lisäohjeella (kj 24 § 29.10.2015). Toimistohenkilöstöä rekrytoitaessa on 1.11.2015 alkaen ollut velvoite aina ennen mahdollista kaupungin sisäistä hakua tai ulkoista hakua selvittää hyvinvointitoimialalta, onko kaupungin palveluksessa toistaiseksi voimassa olevassa palvelussuhteessa sellaisia toimen kelpoisuusvaatimukset täyttäviä etuuskäsittelijöitä, jotka olisivat kiinnostuneita hakeutumaan täytettävänä olevaan työsuhteeseen.

Kela on ilmoittanut rekrytoivansa perustoimeentulotuen käsittelyyn tiimipäällikköjä, palveluneuvojia sekä etuuskäsittelijöitä. Rekrytoitava henkilöstömäärä on koko maassa 550-600. Henkilöstön sijoittuminen tarkentuu maaliskuussa. Ensi vaiheessa Kela hakee työntekijöitä sisäisesti ja samalla organisoi tehtäviään uudelleen. Kuntien toimeentulotuen tehtävissä työskentelevälle henkilöstölle suunnattu rekrytointi käynnistyy 1.4.2016 ja valinnat tehdään 23.6.2016 mennessä. Kelan Turun toimipisteeseen rekrytoitavien etuuskäsittelijöiden lukumäärä on vielä auki.

Arviomme mukaan jatkossa kaupungille jäävän toimeentulotukityön ja asiakasohjauksen / palveluneuvonnan hoitaminen vaatii seuraavan henkilöstön:

Näiden lisäksi etuuskäsittelijän vakanssilla jatkavat edelleen ulkomaalaistoimiston (2), jälkihuollon (1) ja asumis- ja päihdepalvelujen (2) työntekijät.

Esitämme, että henkilöstö edellä kuvattuun supistettuun yksiköön rekrytoidaan sisäisellä vakinaisessa työsuhteessa oleville etuuskäsittelijöille kohdistetulla ilmoittaumismenettelyllä, joka käynnistyy huhtikuun aikana. Yhteistoimintamenettelyä ei ole vielä tässä vaiheessa perusteltua käynnistää, koska tiedossa ei vielä tällöin ole Kelalle mahdollisesti siirtyvien tai muihin kaupungin yksikköihin hakeutuvien etuuskäsittelijöiden määrä. Yhteistoimintamenettely käynnistetään, mikäli käy ilmi, että kaupungilla on tuotannollis-taloudelliset perusteet irtisanomisiin.

Lisäksi esitämme, että Kela-siirrolle asetetaan ohjausryhmä, jossa on mukana työntekijöiden edustajat ja henkilöstöasioiden asiantuntija.

Asiakasneuvonta- ja etuuskäsittely-yksikölle, ulkomaalaistoimistolle, jälkihuollolle ja asumis- ja päihdepalveluille on pidetty 2 työpaikkakokousta, 5.11.2015 sekä 21.3.2016. Asiaa on käsitelty hyvinvointitoimialan ja perhe- ja sosiaalipalvelujen yhteistoimintaryhmissä. Hyvinvointitoimiala selvittää yhdessä konsernihallinnon kanssa prosessin etenemistä ja mahdollisten yt-neuvottelujen aloittamisesta päätetään erikseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 21.3.2016:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee selvityksen tiedokseen ja antaa toimialalle tehtäväksi jatkaa sille jäävän supistetun etuuskäsittely-yksikön valmistelua.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tpvKuronen Sirpa
tiedPalomäki Maaria
tpvVirta Minna


Liitteet:

Sosterla § 58
Liite 1:Laki toimeentulotuesta annetun lain muuttamisesta 815/2015
Liite 2:Laki kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain muuttamisesta 816/2015
Liite 3:Kuntaan jäävät tarkennetut toimeentulotukitehtävät