Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta10919.05.20152

11088-2014 (065)

Ruokapalveluiden kilpailuttaminen

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta. Ruokapalvelut vanhus- ja vammaispalveluiden asiakkaille, mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille sekä kotihoidon asiakkaille, eläkeläisille ja Turun kaupungin henkilökunnalle tullaan kilpailuttamaan avoimella menettelyllä. Sopimuskausi alkaa asteittain kolmessa osassa, kuitenkin viimeistään 1.3.2016. Palveluja ostetaan sopimuskaudella noin 24 000 000 eurolla.

Sosterla § 109

Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta.

Hankinta- ja logistiikkakeskus, hankintapäällikkö Johanna Asikainen, palvelupäällikkö Päivi Seppä ja hyvinvointitoimiala, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist 7.5.2015:

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 11.11.2014 § 277, että ruokapalvelut kilpailutetaan avoimella menettelyllä.

Kaupunginjohtajan päätöksellä 18.12.2014 § 183 ruokapalveluiden hankintaprosessista vastaa hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen (puheenjohtaja), hankintapäällikkö Johanna Asikainen (sijaistaa myös Lautiaista), palvelupäällikkö Päivi Seppä, hankinta-asiantuntija Päivi Aaltonen ja vs. lakimies Päivi Kynkäänniemi.

Hankinta- ja logistiikkakeskus on valmistellut kilpailuttamismenettelyä yhteistyössä hyvinvointitoimialan kanssa hankintapäällikkö Johanna Asikaisen johdolla. Markkinavuoropuhelu kahdeksan mahdollisen tarjoajan kanssa on käyty marraskuussa 2014.

Kilpailutuksessa tullaan hankkimaan ruokapalveluja vanhus- ja vammaispalveluiden asiakkaille, mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaille sekä kotihoidon asiakkaille, eläkeläisille ja Turun kaupungin henkilökunnalle. Hankinta on jaettu kahteen kohderyhmään: 1) Tarjouspyynnön liitteessä 1K mainituissa Turun kaupungin hyvinvointitoimialan yksiköissä tarjottavat ruokapalvelut. Yksiköt kuuluvat hyvinvointitoimialan vanhus- ja vammaispalveluihin, mielenterveys- ja päihdepalveluihin 2) Asiakkaiden koteihin toimitettavat ateriat. Tarjouksen voi jättää vain yhteen ja/tai molempiin kohderyhmiin.

Sopimuskausi alkaa asteittain kolmessa osassa, kuitenkin viimeistään 1.3.2016. Sopimuskausi on kolme (3) vuotta määräaikainen, jonka jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana noudattaen kuuden (6) kuukauden molemminpuolista irtisanomisaikaa, kuitenkin siten, että sopimuskausi on yhteensä enintään viisi (5) vuotta. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Irtisanomisilmoituksesta on käytävä ilmi, milloin sopimus päättyy irtisanomisen johdosta. Sopimus päättyy kuitenkin irtisanomista vaatimatta viimeistään, kun viisi (5) vuotta on kulunut sopimuksen alkamisesta.

Tarjoushintojen tulee olla arvonlisäverottomia hintoja aterioittain ja niiden tulee sisältää kaikki palveluntuottamisesta aiheutuvat kustannukset ja korvaukset. Hinnan varaumia, laskutus-, toimitus- yms. lisiä tai maksuja ei hyväksytä. Toimittaja ei myöskään ole oikeutettu veloittamaan korvausta ylityöstä tai matka-ajasta.

Sopimushinnat ovat kiinteitä ensimmäisen sopimusvuoden. Hinnantarkistuksen jälkeen uusien hintojen on oltava voimassa korotuspäivästä lukien vähintään yhden vuoden, ennen kuin uutta korotusta voi esittää. Hinnantarkistuksissa tulee antaa kirjallinen, perusteltu selvitys vähintään 60 päivää ennen niiden suunniteltua voimaantuloa. Tilaaja hyväksyy vain todelliset, yleistä kustannuskehitystä vastaavat hinnankorotukset. Hinnanmuutokset eivät kuitenkaan voi olla hinnanmuutosesityksen jättöhetkellä voimassa olevan Tilastokeskuksen Palvelujen tuottajahintaindeksin mukaista prosenttia (vuosimuutos) suurempia. (http://www.stat.fi/til/pthi/tie.html)

Hankinnan yritysvaikutusten arvioinnista on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:ltä ja Turun kauppakamarilta. Yritysvaikutusten arvioinnin lausuntopyynnössä kerrottiin, että kilpailutuksessa tullaan hankkimaan ruokapalveluja vanhus- ja vammaispalveluiden sekä kotihoidon ja asumis- ja päihdepalveluiden sosiaalityön asiakkaille, eläkeläisille sekä Turun kaupungin henkilökunnalle. Kaksi osatarjousmahdollisuutta riittää edistämään pk-yritysten sekä lähialueen yritysten tarjousmahdollisuuksia.

Liite 1Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto

Hankintailmoitus julkaistaan HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen julkaistaan Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Tarjouskilpailu ratkaistaan annettujen tarjousten perusteella. Annetuista tarjouksista valitaan se tai ne, jotka ovat hinnaltaan halvimmat. Vertailu ja valinta tehdään kohderyhmittäin. Kohderyhmien vertailuhinta lasketaan seuraavasti: tarjoushinta x kulutusarvio vuodessa = vertailuhinta. Halvin yhteenlaskettu vertailuhinta saa 100 pistettä. Muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x 100).

Tarjoaja voi jättää vaihtoehtoisen tarjouksen. Kokonaistarjouksen voi tehdä ilmoittamalla kohderyhmäkohtaiset alennusprosentit tarjouspyynnön hintaliitteessä. Ilmoitetut alennusprosentit astuvat voimaan, mikäli tarjoaja tulee valituksi molempiin kohderyhmiin, alennusprosentin mukaisin hinnoin.

Sopimuksella ei taata ostettavien palvelujen määrää.

Oheismateriaali 1Tarjouspyyntöasiakirjat

Esitys palveluntuottajien valinnasta tuodaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle elokuussa 2015.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä ruokapalveluiden tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 12.5.2015:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä ruokapalveluiden tarjouspyyntöasiakirjat ja oikeuttaa hyvinvointitoimialan tekemään vähäisiä teknisluonteisia tarkistuksia tarjouspyyntöasiakirjoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAaltonen Päivi
tpvAsikainen Johanna
ilmKiiski Kaisa
ilmKiviniemi Kirsi
ilmKynkäänniemi Päivi
ilmLindberg Merja
ilmLönnqvist Max
ilmNiinimäki Merja
tpvSeppä Päivi
ilmVuorinen Anne
ilmVuorinen Elisa


Liitteet:

Sosterla § 109
Liite 1:Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n lausunto