Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta2310.02.20153

10219-2014 (053)

Turun seudun lihastautiyhdistys ry:n/ Avustajakeskuksen avustus

Tiivistelmä: -

Sosterla § 23

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski:

Sosiaalikeskus on ollut mukana Turun seudun lihastautiyhdistyksen ylläpitämän Avustajakeskuksen toiminnassa vuodesta 1994. Vuonna 1997 aloitettiin Raha-automaattiyhdistyksen tuella avustaja-välityskeskus -projekti, jota sosiaali- ja terveystoimi on avustanut vuosittain. Projektin myötä vakinaistunut toiminta sisältää sekä vapaaehtois- että palkallisten avustajien koulutuksen ja välittämisen liikuntavammaisille, näkövammaisille ja kehitysvammaisille henkilöille. Lisäksi Avustajakeskus tukee työnantajana toimivaa vaikeavammaista henkilöä rekrytointiin ja työsuhteeseen liittyvissä käytännön kysymyksissä.

Turun seudun lihastautiyhdistys on anonut avustusta 40.000 € vuodelle 2015 viime vuonna talousarviota suunniteltaessa. Vammaispalvelujen talousarviossa on ko. toimintaan varattu määrärahaa 35.000 €. Vuonna 2014 Avustajakeskus sai hyvinvointitoimialalta avustusta yhteensä 35.000 €.

Liite 1Avustajakeskuksen avustusanomus vuodelle 2015

Avustajakeskuksen toiminta on laajentunut vuosien myötä Vakka-Suomen ja Etelä-Satakunnan alueille sekä Salon seudulle ja Turun lähikuntiin. Avustajakeskuksen avustuskerrat ovat lisääntyneet lähes joka vuosi. Avustajakeskusta käyttäviä turkulaisia asiakkaita on ollut noin 400 ja avustajavälityksiä on ollut vuosittain noin 2700. Avustajakeskus välittää myös palkallisia avustajia (avustajapalvelu ja henkilökohtaiset avustajat) vakituisiin työsuhteisiin ja sijaisuuksiin. Avustajakeskuksen käyttäjät ovat vammais- ja kehitysvammapalvelujen ja/tai kotihoidon asiakkaita, joiden omatoimisuutta ja osallistumismahdollisuuksia on näin voitu lisätä. Vammaispalvelulain mukainen henkilökohtainen apu kuuluu kunnan erityisen järjestämisvastuun piiriin. Asiakkaat voivat kysyä avustajia Avustajakeskuksen kautta ja näin Avustajakeskuksen toiminnalla on pystytty varmentamaan lain toteutumista.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta päättää myöntää Turun seudun lihastautiyhdistys ry:lle 35.000 euron avustuksen Avustajakeskuksen toimintaan vuodelle 2015. Avustus maksetaan tililtä 22050.474100. Avustuksen saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus tarkastaa yhteisön hallinnon tilit siltä osin kuin avustuksen käytön valvonta sitä edellyttää. Avustusta saavan yhteisön on toimitettava tilinpäätös ja toimintakertomus sekä selvitys avustuksen käytöstä 30.4.2016 mennessä sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää myöntää Turun seudun lihastautiyhdistys ry:lle 35.000 euron avustuksen Avustajakeskuksen toimintaan vuodelle 2015.

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta myöntää Turun Seudun lihastautiyhdistys ry:lle 35.000 euron avustuksen Avustajakeskuksen toimintaan vuodelle 2015.

Avustuksen saamisen ehtona on, että kaupungilla on oikeus tarkastaa yhteisön hallinnon tilit siltä osin kuin avustuksen käytön valvonta sitä edellyttää. Avustusta saavan yhteisön on toimitettava tilinpäätös ja toimintakertomus sekä selvitys avustuksen käytöstä 30.4.2016 mennessä sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Jakelu

ilmTurun Seudun Lihastautiyhdistys ry
tpvAhonen Sari
tpvKiiski Kaisa
tiedLönnqvist Max


Liitteet:

Sosterla § 23
Liite 1:Avustajakeskuksen avustusanomus vuodelle 2015