Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta25928.10.20145

94-2014 (015)

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystyksen aloittaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 259

Erikoissairaanhoidon tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon tulosyksikköjohtaja Jyrki Heikkilä 19.9.2014:

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 16.9.2014 § 228 hyväksyä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisiä tiloja ja organisaatioiden mahdollista yhdistämistä selvittävän työryhmän väliraportin, ja päätti siinä yhteydessä mm., että

Tarkennettu päivystystyöryhmän esitys on liitteenä. Työryhmä on suunnitellut uuden yksikön käynnistämisen sairaanhoitopiirin ja Turun yhteistyössä siten, että kummatkin yksiköt osoittavat tähän 5-6 vakanssia. Tällä saadaan aikaan yksikkö, missä 2 psykiatrian erikoissairaanhoitajaa on työvuorossa koko ajan. Virka-aikana työryhmässä on oma erikoislääkäri, päivystysaikana sairaanhoitopiirin psykiatrian päivystäjä.

Esityksen toiminnalliset perustelut

Suunniteltaessa Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen (EPLL) tiloja todettiin selvä tarve mielenterveys- ja päihdepotilaisiin erikoistuneeseen yksikköön. Tätä yksikköä varten rakennettiin myös tilat uuteen T2-sairaalaan. EPLL ei kuitenkaan ole kyennyt järjestämään tiloihin suunniteltua toimintaa, ja tilat ovat jääneet joidenkin Tyksin ei-päivystyksellisten toimintojen käyttöön. Tilanne on mielenterveys- ja päihdepotilaiden osalta ollut huono, eikä yhteispäivystyksessä ole EPLL:n oman arvionkaan mukaan ollut riittävää ammattitaitoa ja edellytyksiä mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystykselliseen arvioon, seurantaan ja hoitoon. Vuoden 2015 alusta Tyksin tilaratkaisut mahdollistavat nyt tilojen käytön alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä (ns. päivystysasetus) tulee todennäköisesti voimaan 1.1.2015, ja asettaa päivystykselle uusia edellytyksiä (ks. alla).

Epätyydyttävä tilanne on näkynyt Turun päihdepalveluissa ja psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa epätarkoituksenmukaisena potilaiden siirtelynä yksiköstä toiseen, potilaiden palaamisena toistuvasti päivystykseen ja hoidon ajoittain vakavina puutteina. Koska potilaita ei erikoistuneen yksikön puuttuessa ole voitu riittävästi tutkia ja seurata päivystyksessä, on seurauksena ollut mm. valtakunnalliseen tasoon verrattuna poikkeuksellisen runsas lähetteiden määrä tahdonvastaiseen hoitoon psykiatrian osastoille. Osin tästä johtuen Turussa on tarvittu myös poikkeuksellisen suuri määrä psykiatrian osastopaikkoja.

Muualla Suomessa (mm. Oulu, Tampere, Pori) tällaisesta toiminnasta on saatu hyviä kokemuksia, kun potilaan hakeutumista moniin eri palveluihin on voitu välttää ja raskaan laitoshoidon tarve on vähentynyt.

Yllä kuvattu STM:n uusi päivystysasetus tulee edellyttämään mm., että  

Omana toimintana tällaisen yksikön järjestäminen Turkuun tulisi paljon kalliimmaksi, koska väestöpohja ei mahdollista riittävää käyntimäärää, eikä tarkoitukseen sopivia turvallisia ja toiminnallisia tiloja ole vapaana. Omana toimintana järjestettävä yksikkö ei myöskään tulisi täyttämään päivystysasetuksen vaatimuksia. Myöskään nykyinen keskitetyn päivystyksen toiminta ei täytä kaikkia asetuksen edellytyksiä päihdepotilaiden ja psykiatrian erikoisalan osalta, joten toiminnallisia muutoksia tulee joka tapauksessa tehdä.

Esityksen taloudelliset perustelut

Päivystysyksikön perustaminen voidaan toteuttaa nykyisellä henkilöstömäärällä. Käytännössä Turun kaupungin osuus toteutetaan siten, että viiden sairaanhoitajan ja yhden erikoistuvan lääkärin vakanssit lopetetaan, ja vakansseilla mahdollisesti oleva, siirtymään halukkaaksi ilmoittautunut pätevä henkilökunta siirtyy Sairaanhoitopiirin psykiatrian palvelukseen liikkeenluovutuksen periaatteita noudattaen. Henkilöstökustannusten säästö on Turulle yhteensä n. 0,3 M€. Oman henkilöstön siirtymisellä päivystykseen varmistetaan päivystyksessä myös Turun palvelurakenteen ja hoitoketjujen tuntemus, ja tiedonkulku kahden eri potilastietojärjestelmän välillä.

Yllä kuvatut toiminnalliset puutteet ovat aiheuttaneet tehottomuutta, päällekkäistä toimintaa sekä runsasta ja kallista laitoshoidon käyttöä. Uuden erikoistuneen yksikön myötä hoitoketjujen on tarkoitus tehostua huomattavasti. Merkittävin resurssisäästö tästä aiheutuu psykiatrisen osastohoidon vähentymisenä. Lautakunnassa 16.9.14 esitellyssä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisiä tiloja ja organisaatioiden mahdollista yhdistämistä selvittävän työryhmän väliraportissa todettu vuodepaikkamäärän vähentäminen 131 paikasta 84 paikkaan ja siitä aiheutuva säästö on mahdollista vain, mikäli samalla toteutetaan päivystyksen uudistus.

Yksikön perustaminen aiheuttaa Turulle lisäkustannuksia lähinnä liittyen yksikön tilojen kustannuksiin. Kysymyksessä on uusi toiminto, joten vertailukustannuksia toiminnan järjestämisestä sairaanhoitopiirissä ja meillä ei ole. Käyntityyppi tulee vastaamaan EPLL:n nopean hoitolinjan hoitoa. Laskutus vaihtelee toimintatavan mukaan, sairaanhoitajan vastaanottokäynti on 52 € ja nopean linjan lääkärikäynti 134 €. Turun psykiatrian virka-aikana toimivan akuuttipkl:n käyntihinta oli vuonna 2013 181,90 €. Psykiatrian päivystysosastojen vuorokausihinta oli v. 2013 348,80 – 459,00 €.

Liite 1Esitys mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystyksen uudesta toimintamallista 1.1.2015

Ehdotamme, että lautakunta hyväksyy päivystysyksikön toteuttamisen 2.1.2015 alkaen, ja että liikkeenluovutuksena toimintaan siirtyy 6 vakanssia.

Psykiatrian työpaikkakokouksissa on käsitelty asiaa 20.3.2014 ja 28.8.2014.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee asiaa 4.11.2014.

Asia tullaan käsittelemään hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 23.10.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä tiedoksi Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian yhteisen mielenterveys- ja päihdepotilaiden päivystysyksikön toteuttamisen valmistelutilanteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmHeikkilä Jyrki
ilmVirtanen Hilkka


Liitteet:

Sosterla § 259
Liite 1:Esitys mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystyksen uudesta toimintamallista 1.1.2015