Päivystyksen alatyöryhmä 3.9.2014

Psykiatrian päivystyksen järjestämisessä T2-yhteispäivystyksen yhteyteen pysytään aikataulussa siten, että psykiatrialta irrotettava henkilökunta aloittaa Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen tiloissa 1.1.2015 alkaen. Tutustumis-, loppusuunnittelu- ja perehtymisjakson jälkeen varsinainen toiminta alkaa 19.1.2015.

Mielenterveys- ja päihdetyön päivystyksen henkilökunta on jatkossa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatrian tulosalueen henkilökuntaa. Virka-aikana toimivan psykiatrian alan lääkärin vakanssipohjasta tulee 0,5 Turun ja 0,5 VSSHP:n psykiatriasta. Virkanimikkeeksi esitetään apulaisylilääkäriä, jotta riittävän kokenut, akuuttilääketieteen osaaja tehtävään löytyisi. Kymmenestä sairaanhoitajan vakanssista, jotka tarvitaan kahden hoitajan jatkuvaan työpanokseen, tulee viisi Turun ja viisi VSSHP:n psykiatriasta. Kaikki sairaanhoitajat saavat samaa (TVA V-taso) palkkaa, tehtävänään päivystyksen mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoito. Lomaoikeudet ja muut vastaavat etuudet siirtyvät työntekijän mukana. Heidän lähiesimiehekseen siirtyy VSSHP:n psykiatriasta lisäksi apulaisosastonhoitaja. Apulaisosastonhoitaja vastaa myös mielenterveys- ja päihdetyön päivystyksen kliinisestä hoitotyöstä ja koordinoi potilaiden hoitoprosesseja Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen neljän tiimipäällikön kanssa.

Potilaat ja käytettävät tietojärjestelmät kuuluvat Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselle. Teknisesti on useita mahdollisuuksia tasata toiminnan tuotto psykiatrian tulosalueen työpanosta vastaavaksi. Päivystyksen alatyöryhmä esittää, että psykiatrian palkkakustannukset kompensoidaan mahdollisimman selkeästi, rahansiirtona Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitokselta psykiatrian tulosalueelle. Psykiatrian konsultaatioilla on jo olemassa oma laskutus. Laskutuskäytäntöjen yksityiskohdat, kuten tilavuokra, tietojärjestelmien kulut tai osastonsihteerin työpanos tarkentuvat myöhemmin. Psykiatrian tulosalueella on budjetoitu tilojen sisustukseen.

Turun psykiatriassa on 28.9.2014 henkilökunnalle tiedotettu muutossuunnitelmista. Henkilöstökysely alustavasta halukkuudesta päivystysyksikköön on juuri suoritettu. Turulla on jo suunnitelmat siitä, mistä irrotettavat vakanssit saadaan. Psykiatrian tulosalueella sairaanhoitopiirissä tiedotetaan asiasta TPD-kokouksissa pikaisesti, ja kartoitetaan tehtävään halukkaat työntekijät. Halikon tutkimuspoliklinikan lopettaessa toimintansa saadaan vapautuvia vakansseja päivystykseen. Turun psykiatriassa siirtyvät vakanssit lakkautetaan, ja työntekijät siirtyvät psykiatrian tulosalueen perustettaville uusille vakansseille, mikä on huomioitu psykiatrian tulosalueen budjetoinnissa. Fuusiota vievät lääkäreiden osalta alatyöryhmästä eteenpäin Jyrki Heikkilä ja Hasse Karlsson. Hoitohenkilökunnan osalta asiaa hoitavat Maria Oksanen-Mäkelä ja Sirpa Vuorinen. Tarvittaessa konsultoidaan neuvottelupäällikkö Saana Leppää, sovellusasiantuntija Hanna Jääskeläistä ja muita asiantuntijoita.

Uuden toiminnan perehdytysvaiheeseen nimettiin ohjausryhmä, johon psykiatriasta kuuluvat Teija Nummelin, Maria Oksanen-Mäkelä, tarpeen mukaan Jyrki Heikkilä, Tero Taiminen, Sirpa Vuorinen ja tuleva apulaisylilääkäri. Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta ohjausryhmään kuuluvat toisiin tehtäviin siirtyvän Jarmo Lehtosen tilalle valittava ylilääkäri ja tiimipäällikkö. Yhteispäivystyksen potilaista noin kahdeksan potilasta vuorokaudessa on ”selkeitä” mielenterveys- ja päihdepotilaita, mutta vuosittaisista 95 000 käynnistä löytyy 55 000 tapauksessa mielenterveys- tai päihdeongelman sivudiagnoosi. Uuden toiminnan alkuun ja uuteen yhteistyökumppanuuteen liittyy myös yleensä ennakkoluuloja ja pelkoja. Näin toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen yhtenä työryhmänä, ilman perustason ja erikoissairaanhoidon raja-aitoja on syytä uhrata aikaa. Todettiin, että kolmea etupäivystäjää tukeva takapäivystäjäkin tarvitsee perehdytystä niissä toimipisteissä, jotka eivät aiemmin ole tuttuja. Teija Nummelin ja Tero Taiminen valmistelevat takapäivystäjän yhtenäisiä vakanssi- ja korvauskäytänteitä Hasse Karlssonille eteenpäin vietäväksi.