Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta4825.02.20144

3400-2013 (045)

Sosiaali- ja terveyslautakunnan toiminnan ja talouden vuosiraportti 2013

Tiivistelmä: -

Sosterla § 48

Resurssijohtaja Max Lönnqvist 18.2.2013:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen hyvinvointitoimialan toimintaa, taloutta sekä henkilöstön käyttöä koskevat tiedot ovat valmistuneet vuodelta 2013. Tulosalueiden keskeiset asiat on koottu erilliselle liitteelle, johon on merkitty mm. henkilötyövuosien muutos edellisestä vuodesta, sairauspoissaolot, sijaistusprosentti jne. Lisäksi taulukossa on kootusti merkittävimmät toiminnalliset asiat sekä tulosalueen taloudellinen tulos.

Liite 1Tulosaluekohtainen tiivistelmä toiminnasta, taloudesta sekä henkilöstön käytöstä vuodelta 2013

Toimialan operatiivisen palvelutuotantosopimuksen tavoitteet ja toteutuma on kerätty erilliselle liitteelle. Toteutumat ovat pääosin tavoitteiden mukaisia, mutta joitakin asioita on syytä nostaa esille. Sosiaalityön tulosalueella on voitu lisätä ennaltaehkäiseviä palveluita mm. lastensuojelun perhetukea ja intensiivistä perhetyötä ja tulevaisuuden kannalta tämä on erittäin tärkeää. Huostaanottojen määrä oli vuonna 2013 yhteensä 65 kun vuoden 2012 toteutuma oli 64. Myös kiireellisten sijoitusten kokonaismäärä ylitti huomattavasti vuoden 2012 tason. Myönteisenä asiana todettakoon, että toimeentulotuen (kaikki tukilajit) tarve jäi noin 1M€ alle budjetoidun.

Perusterveydenhuollon terveysasemapalveluiden saatavuus ja käyntimäärät ovat olleet pääosin edellisen vuoden tasolla. Suun terveydenhuollon asiakasmäärä on ylittänyt tavoitetason merkittävästi, mutta hoitotakuun kannalta on huolestuttavaa, että käyntitavoitetta ei ole saavutettu vaikka käyntimääriä onkin voitu lisätä. Suun terveydenhuollon kokonaiskustannusten osalta on todettava, että nettomenot ovat laskeneet edellisestä vuodesta 3,4%.

Oman somaattisen erikoissairaanhoidon toiminta on ollut pääosin tavoitteiden mukaista ja mm. geriatrisen poliklinikan toiminta on vakiintumassa ja saavuttanee sille asetetut pitkän aikavälin tavoitteet. Psykiatrisen erikoissairaanhoidon vaikea lääkäritilanne on jatkunut vuoden 2013 aikana ja erityisesti aikuispsykiatrian hoitotakuu vaarantuu. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osalta palveluiden käyttö oli pääosin palvelusuunnitelman mukaista, mutta taloudellisia tavoitteita ei saavutettu ja poikkeama Turun kaupungin omaan talousarvioon nähden oli peräti 7,7M€. Sairaanhoitopiirin palveluita ja maksuosuutta vuodelta 2013 on käsitelty tarkemmin erillisessä pykälässä.

Kuntoutumispalveluiden toiminnalliset tavoitteet ovat pääosin toteutuneet ja osittain jopa ylittyneet, mutta esim. työmarkkinatuen kuntaosuuden asiakasmäärän nousu ja siitä johtuva kustannusten kasvu heikensivät taloudellista tulosta. Vammaispalveluiden asiakaspalveluiden ostot ylittivät myös budjetoidun määrärahan merkittävästi. Toisaalta kustannusylitystä kompensoi vammaisten kuljetuspalveluiden kustannusten merkittävä lasku, peräti 18%, edelliseen vuoteen nähden.

Vanhuspalveluiden toiminta toteutui tavoitteiden suuntaisesti, mutta esim. kosketuseristysyksikön perustaminen ja hengityshalvausyksikön laajentuminen aiheuttivat henkilöstön lisäystarvetta ja ylimääräisiä budjetoimattomia kustannuksia.

Koko toimialan työvoiman muutos vuoden 2013 aikana oli 58,2 henkilötyövuotta ja nousi kaikilla tulosalueilla toimialan hallintoa lukuun ottamatta. Kasvulle oli v. 2013 pääosin toiminnallisia perusteita, mutta kasvun taittamiseen tulee pyrkiä. Henkilötyövuosien kasvusta huolimatta tiliryhmä 400 (palkkamenot) osoittaa, että henkilöstömenot vuonna 2013 olivat v. 2012 tasolla.

Toimialan talouden toteutuma vuodelta 2013 osoittaa, että toimintamenot ylittivät budjetoidun yhteensä noin 13,9M€ ja toimintatulot 1,8M€ ja nettotulos oli noin 12,1M€ alijäämäinen. Toimintakulujen osalta suurin ylitys oli asiakaspalveluiden ostoissa, yhteensä 16,2M€ (joista merkittävimmät Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin osuus on noin 7,7M€, vammaisten asumispalveluiden ostot 3,2M€, lastensuojelun ja sijaishuollon ostopalvelut 6 M€). Vanhuspalveluiden asiakaspalveluiden ostoissa syntyi noin 1,5M€:n säästö. Muissa toimintamenoissa ei ollut budjetoituun nähden merkittäviä ylityksiä. Henkilöstömenojen säästö oli noin 3,9M€, muiden toimintakulujen 1M€ ja aineiden, tavaroiden ja tarvikkeiden vajaat 0,1M€. Lisäksi mainittakoon, että hyvinvointitoimialan tilinpäätös sisältää vanhoja laskusaatavien poistoja yht. lähes 1,9M€, josta kirjanpitovuotta aikaisempien osuus on noin 1,4M€. Yleensä saatavien poistojen kokonaissumma on ollut noin 0,4 – 0,6M€/vuosi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 12.6.2013 merkittävistä säästöistä ja tuloerien korotuksista osana budjettiylityksen sopeuttamistoimenpiteitä. Kesäkuussa 2013 arvioitiin, että ilman sopeuttamistoimenpiteitä talouden nettoylitys voi pahimmillaan olla peräti 19,5M€. Lautakunnalle esitetyn säästöohjelman (menojen vähennys/tulojen lisäys) nettovaikutukseksi arvioitiin tuolloin noin 9M€. Monet säästötoimenpiteet toteutuivat suunnitellusti, mutta ovat luonteeltaan sellaisia, että kustannusvaikutus siirtyi eikä poistunut. Edelleen on tarpeen valmistella sellaisia toimenpiteitä, joilla kulurakennetta lasketaan pysyvästi ja toisaalta tulojen kerääminen varmistetaan. Myös tehokkuutta ja tuottavuutta tulee parantaa siten, että kustannustaso ei nouse vaikka suoritteiden määrää voidaan korottaa.

Investointiosan 0,9M€ budjetista käytettiin runsaat 320.000€ ja kerättiin budjetoimattomia tuloja noin 67.000€, joten nettosäästöksi muodostui noin 650.000€. Säästö johtuu osittain hankkeiden viivästymisestä, mutta myös hankinnoista luopumisesta säästöohjelman toteuttamiseksi.

Liite 2Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen toteutuminen v. 2013

Liite 3Toteutumisvertailu toimielintasolla

Liite 4Tulosalueiden toteutumisvertailu

Liite 5Investointiosan toteutumisvertailu

Liite 6Toiminnallisen tavoitteiden toteutuminen (valtuustoraportti)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 20.2.2014:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta merkitsee vuoden 2013 toiminnan ja talouden vuosiraportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 48
Liite 1:Tulosaluekohtainen tiivistelmä toiminnasta, taloudesta sekä henkilöstön käytöstä vuodelta 2013
Liite 2:Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen toteutuminen v. 2013
Liite 3:Toteutumisvertailu toimielintasolla
Liite 4:Tulosalueiden toteutumisvertailu
Liite 5:Investointiosan toteutumisvertailu
Liite 6:Toiminnallisen tavoitteiden toteutuminen (valtuustoraportti)