Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta1106.02.201311

1165-2013 (46, 033)

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen (TALK) loppuraportti ja lopullinen valtionosuusselvitys

Tiivistelmä:

Turussa toteutettiin valtion pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman 2008-2011 mukaisena tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishanke (TALK) sosiaalityön tulosalueella ajalla 2009-2011. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoitteena oli puolittaa pitkäaikaisasunnottomuus vuoteen 2011 mennessä ja tehostaa asunnottomuuden ennaltaehkäisyä. Kuusikkokuntien lisäksi Lahti, Kuopio, Joensuu ja Jyväskylä allekirjoittivat valtion kanssa aiesopimuksen. Turku sitoutui aiesopimuksessaan pitkäaikaisasunnottomuusohjelmaan kahdella tavalla: selvittämään pitkäaikaisasunnottomuuden tilanteen Turussa ja suunnittelemaan tarpeelliset toimet pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämiseksi sekä kehittämään asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn tähtäävää asumisneuvojatoimintaa.

Sosterla § 11

Vs. tulosaluejohtaja Merja Niinimäki 16.1.2013:

Tuetun asumisen lisäämis- ja kehittämishankkeen (TALK) kohderyhmänä olivat 18-vuotta täyttäneet Turussa päihdehuollon ympärivuorokautisissa hoitokodeissa asuvat asiakkaat, jotka palvelutarpeensa perusteella voivat asua huomattavasti kevyemmällä tuella tukiasunnossa, joka on mahdollista muuttaa pysyväksi omaksi vuokra-asunnoksi asumisen onnistumisen perusteella. Hankkeella parannettiin vailla vakinaista asuntoa olevien turkulaisten asemaa, palveluiden saatavuutta ja oikeaa kohdentumista sekä asiakaslähtöisten asumisratkaisujen löytymistä.

Hankkeen odotetut vaikutukset olivat:

  1. Pitkäaikaisasunnottomuuden puolittuminen
  2. Syrjäytymisen vähentyminen, yhteisöllisyyden ja elämänhallinnan lisääntyminen
  3. Eheä yksilöllinen asumispolku
  4. Resurssien kohdentaminen ennaltaehkäisevään työhön
  5. Päihdeongelmien haittojen vähentäminen

Odotetuista vaikutuksista toteutuivat sekä ohjaajien työssään tekemien havaintojen että asukashaastatteluiden ja yhteistyökumppanien haastatteluiden perusteella kaikki muut paitsi kohta 1. Valtakunnallisen vuosittaisen asunnottomuuskartoituksen tulosten perusteella pitkäaikaisasunnottomuuden väheneminen oli kuitenkin Turussa nähtävissä hankkeen päätösvuonna 2011.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi TALK-hankkeelle valtionavustusta 50 % henkilöstömenoista. Koko hankekaudella Turku sai valtionavustusta yhteensä 119 504,87 euroa. Hankesuunnitelmaa muutettiin hankekaudella kahteen otteeseen sekä henkilöstön määrään että asuntojen käyttöön ottoon liittyen. Hankkeen päättyessä päihdehuollon tukiasuntojen määrä oli 60 ja ohjaajia oli palkattuna 5. N. 10 % asukkaista on jo siirtynyt itsenäiseen asumiseen. Hankkeessa kehitettyä asuttamisen toimintamallia ollaan juurruttamassa kaikkeen päihdehuollon tukiasumiseen.

Hankkeessa on kehitetty toimiva asuttamisen malli, jossa myös puuttuminen häiriötilanteisiin on mallinnettu. Tukipalveluverkostoja on hanketyön avulla pystytty vahvistamaan ja luomaan jäsentyneitä toimintakäytänteitä eri tilanteisiin. Pitkäaikaisasunnottomuutta ei hankkeen avulla voitu puolittaa, mutta siirtyminen ympärivuorokautisesta asumispalvelusta kevyempään tuettuun asumiseen muutti päihdehuollon asumispalveluiden rakennetta tuntuvasti.

Hankkeen juurruttamisvaiheessa tuetun asumisen ohjaajat (5) vakinaistettiin ja he jatkavat työskentelyään hajasijoitettujen tukiasuntojen asukkaiden kanssa kotipesänään Sirkkalan päiväkeskus.

Liite 1TALK-loppuraportti liitteineen

Liite 2Lopullinen valtionosuusselvitys liitteineen

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä tiedokseen TALK-loppuraportin ja lopullisen valtionosuusselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 11
Liite 1:TALK-loppuraportti liitteineen
Liite 2:Lopullinen valtionosuusselvitys liitteineen