Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige1330.01.201712

7874-2012 (613, 627)

Förslag till detaljplaneändring; "Lillheikkilävägen 37" Lillheikkilä (adressen Lillheikkilävägen 37) (7/2013)

Sammandrag:

I detaljplaneändringen möjliggörs byggande av flervåningshus i det nuvarande kvartersområdet för affärs- och kontorslokaler. Beteckningen för byggande under jord stryks för Askaisparken och hällmarksängen i Pajamäki betecknas som ett område som är viktigt för naturens mångfald. I tomtens västra kant placeras en fotgängar- och serviceförbindelse. Byggrätten (6 200 v-m2) är densamma som i gällande detaljplan.

Sfm § 13

Bilaga 1Beskrivning ”Lillheikkilävägen 37” (på finska)

Bilaga 2Statistikblankett ”Lillheikkilävägen 37” (på finska)

Bilaga 3Karta ”Lillheikkilävägen 37” (på finska)

Stadsstyrelsens förslag     

Stadsfullmäktige beslutar godkänna det 20.6.2016 daterade och 30.11.2016 på basis av utlåtanden och anmärkningar samt nämndens beslut av 13.12.2016 § 137 ändrade förslaget till detaljplaneändring för ”Lillheikkilävägen 37”.

BeslutFörslaget godkändes.

Behandling av ärendet vid sammanträdet

Beslutet fattades efter tre omröstningar.

Omröstning 1

Sandelin lämnade understödd av Kossila följande remissförslag:

”Stadsfullmäktige beslutar remittera förslaget till detaljplaneändring ”Lillheikkilävägen 37” för ny beredning så att förslaget ändras så att det motsvarar generalplanen med rättsverkningar och så att området planläggs med småhus i stället för flervåningshus.

Motiveringar:

Det handlar om en detaljplaneändring som berör en enskild tomt och som strider mot generalplanen med rättsverkningar. I generalplanen har området beteckningen AP-småhusområde och tanken är att bevara den värdefulla småhusmiljön. De föreslagna nybyggnaderna på sex våningar avviker betydligt från det omgivande egnahemshusområdet och generalplanens styrning.

Det går inte att motivera byggandet av flervåningshus mitt i ett småhusområde (markanvändning som avviker från generalplanen) och man har inte ens försökt lägga fram sådana motiveringar i beskrivningen. En lösning i enlighet med generalplanen, dvs. ett alternativ med småhus, har inte utretts eller jämförts i beredningen av planändringen. Beredningen av förslaget till detaljplaneändring har därmed inte varit ändamålsenligt.”

Då diskussionen avbrutits framställde ordförande följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" vinner, har Sandelins remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 55 fullmäktigeledamöter en fortsatt behandling av ärendet och 11 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins remissförslag, 1 fullmäktigeledamot var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Omröstning 2

Oksanen understödd av Yrttiaho föreslog att ärendet bordläggs.

Då diskussionen avbrutits meddelade ordföranden att ett förslag om bordläggning enligt 20 § i fullmäktiges arbetsordning förutsätter ett understöd av 17 fullmäktigeledamöter då ett ärende behandlas för första gången i fullmäktige. Därefter framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar "ja", om "nej" får minst 17 röster, har Oksanens förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Oksanens förslag om bordläggning, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Omröstning 3

Sandelin understödd av Oksanen föreslog att förslaget till detaljplaneändring ”Lillheikkilävägen 37” förkastas.

Efter avslutad diskussion framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder stadsstyrelsens förslag, röstar "ja", om "nej" vinner har Sandelins förslag till förkastande blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I den maskinella omröstningen understödde 57 fullmäktigeledamöter stadsstyrelsens förslag och 10 fullmäktigeledamöter understödde Sandelins förslag till förkastande, och således blev stadsstyrelsens förslag stadsfullmäktiges beslut.   

Bilaga 4Omröstningsförteckningarna (på finska)

§ 13


Bilagor:

Sfm § 13
Bilaga 1:Selostus "Vähäheikkiläntie 37"
Bilaga 2:Tilastolomake "Vähäheikkiläntie 37"
Bilaga 3:Kartta "Vähäheikkiläntie 37"
Bilaga 4:Äänestyslistat