Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Stadsfullmäktige15928.09.20156

9132-2015 (011, 642, 034)

Grundande av Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab

Sammandrag: -

Sfm § 159

Bilaga 1Utkast till avtal om bolagsbildning för Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab (på finska)

Bilaga 2Utkast till bolagsordning för Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab (på finska)

Bilaga 3Utkast till köpebrev för Objekthelhet 1 "Sjukhusområdet" (på finska)

Bilaga 4Utkast till arrendeavtal för Objekthelhet 1 "Sjukhusområdet" (på finska)

Bilaga 5Utkast till hyresavtal för Objekthelhet 1 "Sjukhusområdet" (på finska)

Bilaga 6Utkast till köpebrev för Sjukhusbyggnad 5 (på finska)

Bilaga 7Utkast till arrendeavtal för Sjukhusbyggnad 5 (på finska)

Bilaga 8Utkast till hyresavtal för Sjukhusbyggnad 5 (på finska)

Bilaga 9Utkast till köpebrev för Objekthelhet 2 "Övriga centrala objekt" (på finska)

Bilaga 10Utkast till arrendeavtal för Objekthelhet 2 "Övriga centrala objekt" (på finska)

Bilaga 11Utkast till hyresavtal för Objekthelhet 2 "Övriga centrala objekt" (på finska)

Bilaga 12Utkast till köpebrev för hälsostationen i Kråkkärret (på finska)

Bilaga 13Utkast till arrendeavtal för hälsostationen i Kråkkärret (på finska)

Bilaga 14Utkast till hyresavtal för hälsostationen i Kråkkärret (på finska)

Bilaga 15Utkast till avtal om skuldebrevslån mellan Åbo stad och Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab (på finska)

Bilaga 16Utkast till avtal om konvertibelt skuldebrevslån mellan Åbo stad och Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab (på finska)

Stadsstyrelsens förslag

Stadsfullmäktige beslutar att

- Åbo stad bildar Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab (bilagorna 1 och 2).

- Åbo stad överlåter byggnaderna inom ”Objekthelhet 1. Sjukhusområdet”med de anläggningar, anslutningar och konstruktioner som hör till fastigheten till Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab enligt följande:

De objekt som ingår i objekthelheten, med undantag av Sjukhusbyggnad 5, för det gängse värdet 82.230.000 euro enligt villkoren i bilaga 3. Markområdet utarrenderas till köparen enligt villkoren i bilaga 4. Lokaliteterna i objekten, med en rumsyta på sammanlagt 45.788 m2, hyrs ut till Åbo stad enligt villkoren i bilaga 5;

- Åbo stad överlåter ”Objekthelhet 2. Övriga centrala objekt” med de anläggningar, anslutningar och konstruktioner som hör till fastigheterna till Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab enligt följande:

De objekt som ingår i objekthelhet 2, med undantag av hälsostationen i Kråkkärret, för det gängse värdet 45.675.000 euro enligt villkoren i bilaga 9. Tomterna och markområdena hyrs ut till köparen enligt villkoren i bilaga 10. Lokaliteterna i objekten, med en rumsyta på sammanlagt 34.618 m2, hyrs ut till Åbo stad enligt villkoren i bilaga 11;

 - Åbo stad överlåter Sjukhusbyggnad 5 och hälsostationen i Kråkkärretmed de anläggningar, anslutningar och konstruktioner som hör till fastigheterna till Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab på det sätt som senare fastställs.

Köpet är villkorligt så, att stadsstyrelsen ges fullmakt att besluta om eventuella åtgärder efter att social- och hälsovårdsministeriet har fattat beslut om skyldigheten att återbetala statsbidrag eller om minskning av ersättningen;

Sjukhusbyggnad 5 (byggnadsbeteckning 103454437W), för det gängse värdet 3.910.000 euro enligt villkoren i bilaga 6. Markområdet utarrenderas till köparen enligt villkoren i bilaga 7. Lokaliteter på 3.239 m2 i objektet hyrs ut till Åbo stad enligt villkoren i bilaga 8;

Hälsostationen i Kråkkärret (byggnadsbeteckning 1034472236) på tomt 853-16-7-2 i stadsdelen Kråkkärret (16) i Åbo stad för det gängse värdet 2.960.000 euro enligt villkoren i bilaga 12. Markområdet utarrenderas till köparen enligt villkoren i bilaga 13. Lokaliteter på 2.348 m2 i objektet hyrs ut till Åbo stad enligt villkoren i bilaga 14.

- Åbo stad beviljar Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab ett skuldebrevslån på högst 84.200.000 euro enligt villkoren i bilaga 15 och ett konvertibelt skuldebrevslån på 56.000.000 euro enligt villkoren i bilaga 16.

- Stadsdirektören berättigas att göra tillägg, ändringar och preciseringar i handlingarna och

 - sektordirektören vid fastighetssektorn ges fullmakt att underteckna de arrende- och hyresavtal som ingår i arrangemanget.

Beslut

Förslaget godkändes.

Behandlingen av ärendet vid sammanträdet

Yrttiaho föreslog följande remiss. Förslaget understöddes av Li Andersson.

"Stadsfullmäktige beslutar remittera ärendet till beredningen. Som underlag för beslutsfattandet presenteras med stöd av den utredning som den s.k. Pöysti-arbetsgruppen som berett reformen av social- och hälsovården har framlagt och annan tillgänglig relevant information tänkbara modeller för fastighetsarrangemangen inom de nya social- och hälsovårdsområdena och den kalkylerade sannolikheten för att modellerna genomförs.

Stadsfullmäktige bör ha möjlighet att utgående från ett öppet beslutsfattande om fastighetsförvaltningen bedöma om det är ändamålsenligt att bilda Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab samt om den presenterade aktiebolagsmodellen är motiverad med beaktande av den förväntade lagstiftningen om social- och hälsovården."

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Yrttiahos remissförslag blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 57 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Yrttiahos remissförslag, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Li Andersson föreslog att ärendet bordläggs. Förslaget understöddes av Sandelin.

Då diskussionen avbrutits, framställde ordföranden följande omröstningsförslag: De fullmäktigeledamöter som understöder fortsatt behandling av ärendet röstar ”ja”, om ”nej” vinner har Li Anderssons förslag om bordläggning blivit godkänt. Omröstningsförslaget godkändes.

I omröstningen, som utfördes maskinellt, understödde 55 fullmäktigeledamöter fortsatt behandling av ärendet och 9 fullmäktigeledamöter understödde Li Anderssons förslag om bordläggning, 1 fullmäktigeledamot röstade blankt och 2 fullmäktigeledamöter var frånvarande, och således fortsatte behandlingen av ärendet.

Efter omröstningarna om remiss och bordläggning godkände stadsfullmäktige enhälligt stadsstyrelsens förslag.

Bilaga 17Omröstningsförteckningarna (på finska)

§ 159


Bilagor:

Sfm § 159
Bilaga 1:Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n perustamissopimusluonnos
Bilaga 2:Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n yhtiöjärjestysluonnos
Bilaga 3:Kohdekokonaisuus 1 "Sairaala-alue" kauppakirjaluonnos
Bilaga 4:Kohdekokonaisuus 1 "Sairaala-alue" maanvuokrasopimusluonnos
Bilaga 5:Kohdekokonaisuus 1 "Sairaala-alue" vuokrasopimusluonnokset
Bilaga 6:Sairaalarakennus 5 kauppakirjaluonnos
Bilaga 7:Sairaalarakennus 5 maanvuokrasopimusluonnos
Bilaga 8:Sairaalarakennus 5 vuokrasopimusluonnos
Bilaga 9:Kohdekokonaisuus 2 "Muut keskeiset kohteet" kauppakirjaluonnos
Bilaga 10:Kohdekokonaisuus 2 "Muut keskeiset kohteet" maanvuokrasopimusluonnokset
Bilaga 11:Kohdekokonaisuus 2 "Muut keskeiset kohteet" vuokrasopimusluonnokset
Bilaga 12:Varissuon terveysasema kauppakirjaluonnos
Bilaga 13:Varissuon terveysasema maanvuokrasopimusluonnos
Bilaga 14:Varissuon terveysasema vuokrasopimusluonos
Bilaga 15:Turun kaupungin Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n välinen velkakirjalainasopimusluonnos
Bilaga 16:Turun kaupungin Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n välinen vaihtovelkakirjalainasopimusluonnos
Bilaga 17:Äänestyslistat