Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3616.04.20198

4807-2019 (02 05 00)

Liikuntapalvelukeskuksen hinnaston tarkennuksia ja muutoksia

Tiivistelmä: -

Liiklk § 36

Liikuntapaikkapäällikkö Oskari Nummi, asiakaspalveluesimies Annakaisa Ahtiainen:

Liikuntapalvelukeskuksen hinnastoon ja sen periaatteisiin tulee tehdä tarkennuksia ja muutoksia. Liikuntapaikkojen voimassa oleva hinnasto ei tue parhaalla mahdollisella tavalla tilojen tehokkainta käyttöä. Lisäksi vuoronvaraustoimintojen ja asiakaspalvelun käytännön arjessa on ilmennyt erilaisia esimerkkitapauksia, joiden perusteella on tärkeä tarkentaa olemassa olevia periaatteita käytännön vuoronvaraustyön selkeyttämiseksi sekä asiakkaiden oikeudenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun takaamiseksi.

Voimassa oleva hinnasto tuottaa tulkinnallisia epäselvyyksiä mm. tapahtumahinnoitteluun liittyen. Tällä hetkellä termi ”pääsymaksullisuus” luo tulkinnallisia haasteita vuoronvaraustoiminnassa: tarkoitetaanko tällä tapahtumaan tulevien katsojien pääsymaksuja vai tapahtumaan osallistuvien urheilijoiden kilpailutoimintaan osallistumisen pääsymaksua esim. kausittaisen lisenssin muodossa. Vuoronvarauskäytäntöjen selkeyttämiseksi ja asiakkaiden tasavertaisen kohtelun mahdollistamiseksi esitämme, että Kupittaan urheiluhallin ja Paavo Nurmen stadionin sekä Kupittaan palloiluhallin tilavuokrahinnasto päivitetään ja termi ”pääsymaksullisuus” poistetaan ja korvataan esitetyn mukaisesti.

Käytetyimmillä liikuntapaikoilla tapahtumavaraukset saattavat venyä ko. liikuntapaikan käyttöaikojen ulkopuolisille ajoille, jolloin liikuntapaikkojen työntekijät joutuvat tekemään tapahtumien vuoksi usein töitä normaalien työaikojensa ulkopuolella. Tämä tuo lisäkustannuksia liikuntapalveluille. Esitämme liitteen 1 mukaisesti, että liikuntapaikkojen käyttöaikojen ulkopuoliset varaukset huomioidaan myös tilavuokrien osalta.

Myös ottelu- ja tapahtumavaraukset vaativat paljon ylimääräistä työaikaa. Tapahtumat pyritään aina järjestämään kustannustehokkaasti ja perityt tilahinnat kattavat vain osittain tapahtumatöistä syntyvät kustannukset. Esim. Kupittaan palloiluhallissa järjestettävät ottelut ja tapahtumat vaativat paljon työtä mm. katsomoiden siirtämisiin liittyen. Yhteensä Kupittaan palloiluhallissa on kymmenen (10) siirrettävää katsomolohkoa: molemmissa päädyissä kaksi katsomolohkoa eli yhteensä neljä sekä molemmilla pitkillä sivuilla kolme eli yhteensä kuusi katsomolohkoa. Maksimikatsojakapasiteetti on 2/3 kentän otteluissa n. 1700 ja 3/3 kentän eli koko hallin otteluissa n. 2800 katsojaa. Lisäksi ylätasanteella on paikkoja n. 60–100 katsojalle. Yhden katsomolohkon avaaminen vie kahdelta henkilöltä aikaa n. 20 minuuttia. Näin ollen jos tapahtuman katsojamäärät ovat vähäiset, ei ole järkevää avata kaikkia mahdollisia katsomolohkoja. Esitämme, että Kupittaan palloiluhalliin määritellään kenttävarauksiin sisältyvät katsomolohkot sekä lisäkatsomotöistä veloitettavat kustannukset.

Turun kaupungin ulkoliikuntatiloista ainoastaan palloilukentillä on tällä hetkellä käyttötuntien mukainen tilavuokrahinta. Esim. rantalentopallokentillä ei ole tilavuokraa. Myös Turun kaupungin uimarannoilla järjestetään erilaisia tapahtumia, joihin saattaa osallistua useita satoja ihmisiä tapahtumasta riippuen. Uimarantojen tapahtumakäytölle ei kuitenkaan ole määritelty hintaa. Urheilupuiston Välikenttä puolestaan peruskorjattiin, jonka jälkeen välikentän laatutaso nousi merkittävästi aiemmasta. Välikenttä on käytettävissä samalla tavoin kuin Paavo Nurmen stadionin suorituspaikat: sitä ei voi varata harjoituskäyttöön. Välikenttä ei kuitenkaan ole aiemmin ollut erillisvaraustoiminnan piirissä: sen on voinut varata ainoastaan yhdessä Paavo Nurmen stadionin kanssa esim. lämmittelykentäksi tai tapahtumaan liittyväksi oheisharjoittelukentäksi. Kentällä ei ole ollut tilavuokraa. Esitämme, että Urheilupuiston Välikenttä otetaan vuoronvaraustoiminnan piiriin tapahtumiin liittyen sekä Urheilupuiston rantalentopallokentille, Urheilupuiston Välikentälle sekä Turun kaupungin uimarannoille otetaan käyttöön tilavuokra.

Myös yksilöliikunnan ja ohjatun liikunnan alennusryhmien tulkinnassa on ilmennyt useita käytännön haasteita mm. Liikut-reseptin alennusoikeuksiin liittyen. Esitämme yksilöliikunnan ja ohjatun liikunnan hinnaston periaatteiden päivityksiä liitteen 1 mukaisesti.

Tilavuokriin liittyvissä hinnaston periaatteissa on nostettu esiin muutamissa kohdissa turkulaisuus. Käytännössä tilavuokrahinnastossa määrittävänä tekijänä on tällä hetkellä ainoastaan käyttäjien ikä: alle 20-vuotiaiden vuorot ovat maksuttomia (pl. Kupittaan palloiluhallin ja Impivaaran uimahallin tapahtumat sekä ostojääaika jäähalleissa) ja yli 20-vuotiaiden käyttäjien vuoroilla on voimassa olevat tilakohtaiset hinnat. Turkulaisuuden määrittely aiheuttaa käytännön ongelmatilanteita vuoroja varattaessa: tulkitaanko esim. vuoron hinta vuoron varaajan kotipaikkakunnan vai esim. urheiluseuran kotipaikkakunnan mukaan.

Ensisijaisesti tarjoamme tilojamme turkulaisille liikuntakäyttäjille. Ei-turkulaiset käyttäjät saavat käyttöönsä liikuntatiloja vasta sen jälkeen kun kaikilla vuoroja aikataulujen puitteissa hakeneilla turkulaisilla käyttäjäryhmillä on olemassa olevat tilavaraukset. Turun ulkopuoliset käyttäjät siis täyttävät tyhjäksi jääneitä harjoitusaikoja. Emme kuitenkaan halua kohdella eriarvoisesti asiakkaitamme kunkin kotipaikkakunnan mukaan. Liikunnan nimissä haluamme edistää kaikkien yksilöiden ja ryhmien hyvinvointia mahdollistamalla heille liikuntaolosuhteet tasavertaisin ja oikeudenmukaisin hinnoin. Emme koe kaikille yhtenäisten, periaatteidemme mukaisten tilavuokrien olevan keneltäkään pois – päinvastoin: tavoitteemme on aktivoida ihmisiä liikkumaan ja samalla saada liikuntatilamme tehokkaaseen käyttöön. Edellä mainittuihin syihin ja käytännön vuoronvaraustoimintaan perustuen esitämme maksuryhmien periaatteiden päivityksiä liitteen 1 mukaisesti.

Esitettävät muutokset

1.    Kupittaan urheiluhalli ja Paavo Nurmen stadion

-       Tilavuokra 90€/h sisältää maksuryhmään 2 kuuluvat kertaluontoiset liikuntatapahtumat, jotka varataan yksittäisinä vuoroina tai alle kaksi kuukautta yhtäjaksoisesti kestävinä viikoittain toistuvina vuoroina.

-       Tilavuokra 45€/h sisältää maksuryhmään 2 kuuluvat säännölliset ja viikoittain toistuvat liikuntatapahtumat, jotka varataan jatkuvina vakiovuoroina vähintään kahden (2) kuukauden ajaksi.

2.    Kupittaan palloiluhalli

-       Hinnaston sarake ”pääsymaksuttomat tapahtumat” poistetaan hinnastosta ja otsikko ”pääsymaksulliset tapahtumat” korvataan otsikolla ”ottelut ja tapahtumat”.

-       Hintoihin ei tule euromääräisiä muutoksia.

-       Jos harjoitusvuorolla pelataan ns. harjoitusotteluita, jotka eivät vaadi tapahtumatöitä (esim. lattiamateriaali/katsomotöitä), tilavuokra on harjoituskäytön mukainen.

3.    Kupittaan palloiluhallin tilavuokra pitää sisällään 2/3 kentän ja koko hallin (= 3/3 kenttää) tapahtumissa aina toisen pitkän sivun katsomot (yhteensä 2-3 katsomolohkoa eli n. 600–900 istumapaikkaa). Yhden kentän (1/3) tapahtumissa katsomolohkon avaus ei sisälly hintaan. Lisäpalveluna toteutettavista päätykatsomolohkojen ja toisen pitkänsivun katsomolohkojen töistä peritään erillinen lisäveloitus 50 € / katsomo / tapahtuma. Näin ollen maksimivaikutus tilavuokraan koko areenan (3/3 kenttää) tapahtumassa olisi +350 euroa / tapahtuma (kolme sivukatsomolohkoa + yhteensä neljä päätykatsomolohkoa).

Kustannusesimerkki: salibandyliigan sarjaottelu, joka pelataan 2/3 kentällä:

Tilavuokra viiden tunnin mukaan: 5 h x 108 €/h = 540 €

Erillisenä palveluna lisäkatsomoiden avaus toisen pitkän sivun osalta:

kaksi sivukatsomoa 2 x 50 € = 100 €

Yhteishinta 640 €

4.    Urheilupuiston rantalentopallokentille numerot 2–5 otetaan käyttöön tilavuokra 4€/h/ kenttä, joka on käytössä kaikilla maksuryhmän 2 mukaisilla varatuilla vuoroilla. Urheilupuiston rantalentopallokenttä numero 1 eli ns. alakenttä säilyy edelleen maksuttomana. Samoin muut Turun kaupungin liikuntapalveluiden vuoronvarauksen piirissä olevat rantalentopallokentät säilyvät maksuttomina.

5.    Turun kaupungin uimarannoilla järjestettäville tapahtumille, joissa osallistujina on yli 20-vuotiaita, otetaan käyttöön päiväkohtainen käyttömaksu 50€/päivä. Käyttömaksu pitää sisällään rannan käytön kyseiseen tapahtumaan liittyen maksuryhmän 2 mukaisin periaattein.

6.    Urheilupuiston Välikenttä otetaan myös varaustoiminnan piiriin niin, että sinne voi tehdä erillisiä/yksittäisiä tapahtumavarauksia ilman, että Paavo Nurmen stadion on varattu samanaikaisesti. Tähän tapahtumaluonteiseen käyttötarkoitukseen tulee ottaa käyttöön tilavuokra maksuryhmälle 2. Tilavuokra on 25€/tunti. Sama hintataso on tällä hetkellä käytössä myös muilla keinonurmikentillä.

Liite 1Hinnaston periaatteet

Liite 2Liikuntapaikkojen hinnasto

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä sekä liitteissä 1 ja 2 esitetyt muutokset. Muutokset astuvat voimaan 1.5.2019 alkaen.

                   

PäätösAsia päätettiin Lahden ehdotuksesta Jakobssonin kannattamana yksimielisesti palauttaa uudelleen valmisteltavaksi.

Palautuksen aikana asiaa tulee valmistella yhdessä seuraparlamentin kanssa ja siten, että muutokset tulevat voimaan 1.1.2020.

Jakelu

tpvNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 36
Liite 1:Hinnaston periaatteet
Liite 2:Liikuntapaikkojen hinnasto