Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8113.09.20185

3713-2018 (02 02 02)

Osavuosikatsaus 2/2018 - Toiminnan ja talouden seuranta- ja ennustetiedot

Tiivistelmä: -

Liiklk § 81

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 27.8 2018:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2018 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Toinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.6.2018. Osavuosikatsaus sisältää toiminnan ja talouden katsauksen sekä ennusteen toiminnallisten, taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

Toisen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan strategisissa sopimuksissa vahvistettujen strategisten ja toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen ja taloudellisen tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti sekä annetaan selvitys sisäisten ja ulkoisten toimintamenojen poikkeamista. Kaupungin yhteiset henkilöstön hyvinvointi ja työelämän laatuun liittyvät tavoitteet raportoidaan Henkilöstö voimavarana – ohjelman seurannan yhteydessä.

Toimialat raportoivat lautakunnille operatiivisten sopimusten toteutumisesta strategisten sopimusten raportoinnin yhteydessä kahdesti vuodessa, 2. osavuosikatsauksen sekä tilinpäätöksen yhteydessä.

Alkuvuonna ei ole tullut vapaa-aikatoimialaa koskevia lainsäädännöstä tai muusta syystä johtuvia toimintaympäristömuutoksia, joilla olisi vaikutusta alkuvuoden toteumaan. Useamman vuoden ajan jatkunut alueiden ja väestöryhmien eriarvoistuminen ja liikkumattomuus ovat asioita, joita pyritään vapaa-aikapalveluilla vähentämään.

Kaupunginvaltuusto antoi talousarviopäätöksen yhteydessä kulttuurilautakunnalle kesäkuun 2018 loppuun mennessä selvitettäväksi, miten erikokoisten kolmannen sektorin kulttuuritoimijoiden toiminnan tukemista voidaan kehittää ja toimintaa edistää entistä paremmin. Selvitys on valmistunut ja kulttuurilautakunta käsitteli selvitystä kokouksessaan 22.8.2018.

Taloudelliset tavoitteet toteutuvat koko toimialan osalta hyväksytyn talousarvion mukaisina. Palvelualueilla on pieniä toimintakatteen poikkeamia, mutta ne eivät vaikuta toimialan kokonaistulokseen. Saadut tuet ja avustuksen ylittyvät budjetoidusta noin 0,8 milj. eurolla ja muut toimintatuotot 0,4 milj. eurolla. Budjetoimattomat tuet ja avustukset ovat pääasiassa liikunta-, museo- ja kirjastopalveluiden sekä hallinnon saamia avustuksia valtiolta. Muiden tuottojen ylitys on rahastojen tuottojen siirtoa pääasiassa museo- ja liikuntapalveluille. Tuotot käytetään tuotonjaon yhteydessä päätetyn suunnitelman mukaisiin kustannuksiin. Myös rahoitusta saaneiden hankkeiden menot näkyvät ulkoisina toimintamenoylityksinä.  Myynti-, maksu- ja vuokratuotot jäävät budjetoidusta 0,5 mil. euroa. Summa koostuu pääasiassa museon ja orkesterin myyntituottojen,  liikunnan vuokra- ja maksutuottojen ja nuorison maksutuottojen odotettua heikommista kertymistä. Ulkoisten ja sisäisten menojen poikkeamat eivät ole oleellisia. 

Valtuustoon nähden sitovien tavoitteiden osalta ainut merkittävä poikkeama on kirjaston verkkokäyntien määrä. Syy poikkeamaan on siirtyminen kirjaston verkkokäyntien ja e-aineistolainojen laskennassa yhdenmukaiseen laskentatapaan okm:n tilastoinnin kanssa. Toimialan henkilötyövuosien ennustetaan jäävän tavoitearvosta 4 henkilötyövuotta.

Tarkemmat lautakunta ja palvelualuekohtaiset toteuma- ja ennustetiedot löytyvät seuraavista liitteistä ja oheismateriaaleista.

Liite 1Vapaa-aikatoimialan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta (OVK2)

Liite 2Liikuntapalvelujen operatiivisen sopimuksen seuranta- ja ennustetiedot

Oheismateriaali 1Liikuntapalvelujen tarkempi talouden yksikkökohtainen seuranta- ja ennustetieto

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee vuoden 2/2018 osavuosikatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 81
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden seuranta (OVK2)
Liite 2:Liikuntapalvelujen operatiivisen sopimuksen seuranta- ja ennustetiedot