Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta11109.09.20145

8848-2014 (041)

Vuoden 2015 talousarvio- ja vuosien 2015-2018 taloussuunnitelmaehdotus

Tiivistelmä: -

Liiklk § 111

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

Kaupunginvaltuusto vahvisti kokouksessaan 23.6.2014 § 111 lauta- ja johtokuntien vuosien 2015 - 2018 taloussuunnitelman suunnitteluluvut sekä muut talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelussa huomioon otettavat seikat.

Vahvistetut suunnitteluluvut:

 

Sopeuttamistarpeen edellyttämien toimenpiteiden jatkaminen

Laskennallinen sopeuttamistarve vapaa-aikatoimialalla on -1 149 860,57 euroa (osavuosikatsaus 1). Sopeuttamistarve jakaantuu lautakunnittain ja palvelualueittain seuraavasti.

Liikunta         -417 342,38 €

Nuoriso         -180 699,78 €

Kulttuuri         -551 818,41 €

Liikuntalautakunnan alkuvuoden aikana tehdyt sopeuttamistoimen 2.osavuosikatsauksen mukaan ovat pienentämässä laskennallista sopeuttamistarvetta noin – 350 000 euroon.

Uudistamisohjelman toimenpiteet

Kaupunginvaltuusto hyväksyi uudistamisohjelman toimenpide-ehdotukset noudatettaviksi asioiden jatkovalmistelussa ja täytäntöönpanoa koskevassa päätöksenteossa seuraavin vapaa-aikatoimialaa koskevin muutoksin/lisäyksin.

- Turun Pualest -lehden paperiversiosta luopuminen ja samalla tarkistetaan kaikkien painettavien julkaisujen tarpeellisuus. Yhdistetään Turku-postiin kaupunkilaisille lähetettävät toimialojen asiakaslehdet.

- Seniorikortin hintaa nostetaan vuodelle 2015 tasolle 30 € /6kk ja 2016 se nostetaan Kimmoke-rannekkeen kanssa samalle tasolle.

Uudistamisohjelman toimenpiteet näkyvät strategisessa sopimuksessa kohdassa toimialan kehittämistoimenpiteet. Toimenpiteiden toteutumista tullaan seuraamaan osavuosikatsausten yhteydessä.

Lautakuntien talousarvioehdotukset ja poikkeamat suunnitteluluvuista

Lautakuntien talousarvioehdotukset on tehty suunnittelulukuihin toimintakatteen osalta. Poikkeuksena aikaisempiin vuosiin Kulttuurilautakunnan suunnittelulukuun sisältyy Eviva-hankkeen kulut. Valtuuston kulttuurilautakunnan toimintatuloille vahvistama suunnitteluluku on 30 % suurempi kuin talousarviossa 2014 oleva 3 249 000 euroa. Vuoden 2013 tilinpäätöksessä toimintatuotot olivat 6 268 026 euroa. Kun tuosta luvusta vähennetään tuet ja avustukset 948 886 euroa ja teatterin tulot 1 900 859 euroa, jää 3 418 281 euroa. Tuota lukua voidaan pitää oikeampana lähtöarviona määriteltäessä vuoden 2015 tuloja. Esitetyt toimintatuotot ovat valtuuston päättämää suunnittelulukua 788 087 euroa  ja toimintakulut 757 323 euroa pienemmät.

Kulttuurilautakunnan osalta annettua suunnitteluluku on ylitetty sivistystoimialalta vapaa-aikatoimialalle kirjastoon siirtyneiden henkilöiden palkkakustannusten verran yhteensä 30 764 euroa. Muutosta ei ole huomioitu suunnittelulukulaskelmissa.

Palvelualueen talousarvio

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

Liikuntalautakunta on saanut tehtäväkseen vähentää toimintakatettaan kuluvaan vuoteen nähden yhdellä prosentilla. Kun lisäksi otetaan huomioon yleinen kustannustason nousu, puhumme yhteensä noin 2,5 % sopeutustarpeesta. Euroina tuo tarkoittaa runsasta 400.000 €. Vuoden 2014 aikana liikuntapalvelut on sopeuttanut vuoden 2013 alijäämäiseksi jäänyttä talouttaan jo merkittävästi lähes miljoonalla eurolla sekä nostamalla hintojaan että karsimalla palvelujaan. Seuraaville vuosille budjetin miinusmerkit tulevat olemaan vieläkin isompia. Tulevaisuudessa joudutaan siis ottamaan vakavaan harkintaan aikuisten toiminnan avustamisesta kokonaan luopuminen ja/tai taksakorotukset aikuisille.

Lautakunnan ja virkahenkilöiden kesken vuoden kuluessa järjestetyissä kolmessa seminaarissa on pyritty hakemaan sopeuttamiskeinoja, jotka mahdollisimman vähän haittaavat tai vähentävät turkulaisten liikunnan harrastamista. Tulevan vuoden taloussuunnitelmassa tätä periaatetta pyritään vaalimaan, osana Turku-strategiaa ja sen ohjelmia laaditun liikuntalautakunnan oman painopisteajattelun ohella.

Liikuntalautakunnan seminaarissa 26.8.2014 on käsitelty menoleikkauksia ja lisätulomahdollisuuksia. Vuoden 2015 talousarvioehdotukseen päästään ylläpitokuluiltaan kalliimpien liikuntapaikkojen (jääurheilu, jalkapallo, uinti) käyttöjaksoja supistamalla, laitosten energiatehokkuutta parantamalla, henkilöstöä vähentämällä, työn teettämisen tapoja tarkastelemalla, liikuntapaikkojen kulunvalvontaa ja laskutusta tehostamalla, seura-avustuksia pienentämällä sekä liikuntapaikkojen taksoja korottamalla. Lisäksi aineiden ja tarvikkeiden sekä ostopalvelujen hankinnat on vähennetty johdonmukaisesti vain aivan välttämättömimpiin kaikilla liikuntapalvelukeskuksen osastoilla.

Leikkaukset koskevat kaikkia Liikuntapalvelukeskuksen osastoja, mutta suurimmat säästöpaineet ja tulo-lisäyshaasteet, n. 280.000 €, kohdistuvat Liikuntapaikkaosastolle sen koon ollessa suurin.  Oheismateriaalissa on lueteltu tarkemmin niitä säästötoimenpiteitä, joita tehdään juuri liikuntapaikkaosastolla.

Järjestöliikuntaosastolla tehdään 93 000€ avustusleikkaukset siten, että 25 000€ kansainvälisen toiminnan matka-avustus poistuu kokonaan ja liikuntapaikkarakentamisen avustusta pienennetään 33 000€, jolloin siihen jää 52 000€ jaettavaksi. Lisäksi aikuisten toiminnan osalta joudutaan leikkaamaan toiminta-avustuksesta 35 000€.

Liikkumaan aktivointiosastolla seniorikortin hinnannostolla sekä jatkamalla jo kahden vuoden ajan tehtyjen aineiden ja tarvikkeiden sekä ostopalvelujen hankintojen vähentämistä päästään n. 100.000 € netto-menojen vähennykseen verrattuna 2014 talousarvioon.  

Liikuntalautakunnan talousarvioehdotus on tehty annettuun raamilukuun ja valtuuston uudet päätökset 25.8.2014 aiheuttivat vielä viime hetken muutoksia liikuntalautakunnan seminaarissa 26.8.2014 esillä olleihin lukuihin. Seniorikortin hinnan nostaminen vuodelle 2015 vain tasolle 30 € /6kk aiheuttaa arviolta n. 40.000 € menojen lisäsäästön etsinnän. Samaan aikaan valtuusto päätti tarkistaa kaikkien painettavien julkaisujen tarpeellisuutta, mikä liikuntalautakunnan talousarviossa tarkoittaa Turku liikkeelle –lehden jakelu-, taitto- ja painatuskulujen vähenemistä. Tällä säästöllä kompensoidaan seniorikortin tulojen alennus.

Päätösten seurauksena väistämättä kaupunkilaisten liikuntapalvelutarjonta jossain määrin kapenee ja hinnat nousevat, mutta sopeuttamistoimia on pyritty tekemään tasaisesti liikuntapalvelujen kaikilla osastoilla ja alueilla niin, että vaikutukset kohdistuisivat mahdollisimman tasaisesti kaikille käyttäjäryhmille.

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

Strateginen sopimus

Sopimusohjausmalli on kaupungin toimintamalliin perustuva johtamisjärjestelmän osa kaikilla toimialoilla ja konsernihallinnossa. Sopimusohjausmallilla pannaan täytäntöön talousarviokausittain kaupungin strategiasta ja strategisista ohjelmista johdetut ja muutoin toimialan toiminnan kannalta merkittävät tavoitteet. Strategisessa sopimuksessa on kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi menevä talousarvio ja suunnitelmaosa, joka sisältää toimialan ja lautakunnan strategiset tavoitteet, toimialat ylittävät horisontaaliset tavoitteet, määrärahat ja investoinnit. Sopimuksessa on myös kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi menevä sopimusosa, joka sisältää talousarvio- ja suunnitelmaosan tavoitteita täydentävät tavoitteet ja toimenpiteet. Jokaiselle tavoitteelle määritetään mittarit, joilla tavoitteita pystytään arvioimaan vuositasolla. Seurantaa tehdään kahdesti vuodessa: keväällä edellisen vuoden toteutuma ja syksyllä kuluvan vuoden toteutuma. Henkilöstöä koskevien laadullisten tavoitteiden toteutuminen raportoidaan Henkilöstö voimavarana –ohjelman raportoinnin yhteydessä.

Vapaa-aikatoimialalle on laadittu yksi Strateginen sopimus, josta jokainen lautakunta käsittelee ja hyväksyy oman osionsa.  Toiminnan kehittämissuunnitelmassa ja strategiset painopisteet kytkeytyvät kiinteästi Hyvinvointi ja aktiivisuus –ohjelman Aktiivinen kaupunkilainen –pääteemaan.

Operatiivinen sopimus

Operatiivinen sopimus tehdään lautakunnan ja toimialajohtajan välille. Sisältö täsmentyy syksyn aikana. Lautakunta hyväksyy sen talousarvion täytäntöön panon yhteydessä joulukuussa.

Kaupungin strategiassa Turku 2029  -  pohjoisen itämeren kiinnostavin kaupunki (kv 23.6.2014 § 110) todetaan esim. että ”Hyvinvoinnille keskeistä on aktiivinen elämäntapa, jonka edellytyksiä parannetaan.” Strategian tavoitetila on ”Suomen Turku on kiinnostava ja rohkeasti uudistuva eurooppalainen yliopisto- ja kulttuurikaupunki, jossa on hyvä elää ja onnistua yhdessä. Kaupungin strategiakokonaisuuteen sisältyy päästrategian lisäksi kaksi strategista ohjelmaa, Hyvinvointi ja aktiivisuus sekä Kilpailukyky ja kestävä kasvu. Hyvinvointi ja aktiivisuus –ohjelma, erityisesti Aktiivinen kaupunkilainen –osio, kytkeytyy kattavasti vapaa-aikatoimialan painopisteisiin. Myös moniin Yrittävä ja osaava kaupunki - osion linjauksiin esim. Turkua kehitetään merkittävänä matkailu-, kongressi- ja tapahtumakaupunkina sekä Vaikuttava ja uudistuva kaupunki  -osion linjauksiin esim. Tilojen käyttöä tehostetaan uudistamalla työtapoja on yhteys. Strategian ja ohjelmien päämäärät, linjaukset ja tavoitteet puretaan toimialan strategisessa ja operatiivisissa sopimuksissa niin, että niistä voidaan johtaa käytännön toimintaa tavoitteellisesti ja kustannus-tehokkaasti.

Erityisesti kulttuurilautakuntaa koskevia kohtia strategisessa ohjelmassa (Aktiivinen kaupunkilainen), jotka liittyvät toimialan sopimuksiin, ovat  seuraavat:

Hyvän elämän Turkua luodaan ottamalla aktiivisuus elämäntavaksi

Kulttuuri tekee hyvää

-  Kasvatetaan kulttuuripalvelujen asiakaslähtöisyyttä uusien asiakasryhmien tavoittamiseksi

-  Kirjastopalveluissa vahvistetaan tietoyhteiskunnan perustaitoja, kuten monilukutaito, lähtökohtana tiedon saatavuus

-  Museotoimintaa uudistetaan voimakkaasti kokemuksellisen perhe- ja matkailutoiminnan suuntaan

-  Museopalveluissa viranomaistoiminnan palvelutasoa ja joustavuutta lisätään ja mahdollistetaan ajallisesti kerrostuneen kaupunkikuvan kehittäminen

-  Vahvistetaan Turkua taidemusiikin dynaamisena keskittymänä ja taiteilijavierailijoiden esiintymispaikkana sekä kiinnostavana yhteistyökumppanina musiikin alalla

-  Ennakoidaan palvelutarpeiden muutoksia, muokataan uusia palvelukonsepteja ja rohkaistaan toimijoita järjestämään uudenlaisia kulttuuritapahtumia ja –ilmiöitä

-  Edistetään kulttuurin vapaan kentän toimintaedellytyksiä ja lisätään yhteistyötä

-  Peruskorjattu teatteritalo luo Turun kaupunginteatteri Oy:lle edellytykset aiempaa asiakaslähtöisemmälle ja kustannustehokkaammalle toiminnalle.

-  Kaupungin kulttuuripalvelut tarjoavat kansallisen ja kansainvälisen tason kulttuurielämyksiä kaupunkilaisille ja muualta tuleville

-  Tuotannot valmistellaan ja suunnitellaan koordinoidusti ja hyödynnetään yhteisesti kaupunkitasolla.

Erityisesti liikuntalautakuntaa koskevia kohtia strategisessa ohjelmassa (Aktiivinen kaupunkilainen), jotka liittyvät toimialan sopimuksiin ovat seuraavat:

Hyvän elämän Turkua luodaan ottamalla aktiivisuus elämäntavaksi

Liikkuminen elämäntavaksi

- Aktivoidaan terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia lisäämään liikunnan määrää lisäämällä heidän palvelutarpeidensa tuntemusta.

- Vähennetään ”dropout”- ja ”dropoff”-ilmiöitä luomalla säännöllisen liikuntaharrastuksen jättäneille tai kilpaurheilun keskeyttäneille nuorille mielekkäitä liikuntamahdollisuuksia yhteistyössä liikuntaseurojen kanssa.

- Edistetään liikuntamahdollisuuksien esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

- Kehitetään liikuntaolosuhteita, avustuksia ja kumppanuuksia kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti. 

Erityisesti nuorisolautakuntaa koskevia kohtia strategisessa ohjelmassa (Aktiivinen kaupunkilainen), jotka liittyvät toimialan sopimuksiin ovat seuraavat:

Hyvän elämän Turkua luodaan ottamalla aktiivisuus elämäntavaksi

Lasten ja nuorten kasvu tasapainoiseen elämään

- Lasten ja nuorten kasvu tasapainoiseen elämään

- Otetaan lapset ja nuoret aktiivisesti mukaan heitä koskevien asioiden suunnitteluun, valmisteluun ja toteuttamiseen.

- Tuetaan ja hyödynnetään vuorovaikutteisen demokratian keinoja yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

- Mahdollistetaan monipuolisen nuorisokulttuurin toteutuminen.

- Laajennetaan nuorisotyön painopistettä tilojen järjestämisestä nuorisotyön sisällön kehittämiseen.

- Kehitetään yhteiskäytössä olevien tilojen palveluja.

- Varmistetaan, että lapsi ja nuori saa tarvitessaan aikuisen tukea ja läsnäoloa sekä liikunnan ja kulttuurin virikkeitä.

- Toteutetaan laajaan kumppanuuteen perustuvaa aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa ja edistetään pysyvien harrastuspolkujen syntymistä.

Liite 1Strateginen sopimus

Liite 2Hankintasuunnitelma

Liite 3Henkilöstösuunnitelma

Oheismateriaali 1Palvelualue- ja yksikkökohtaiset talousarviot

Oheismateriaali 2Säästötoimenpiteet

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä ehdotuksen strategiseksi sopimukseksi sekä talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen liitteiden 1 – 3 mukaisesti.

Lisäksi liikuntalautakunta esittää, että Kupittaan jalkapallostadionin sisäisissä vuokrissa perittävää nurmikentän muutostöiden takaisinmaksuaikaa pidennetään 20 vuoteen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä


Liitteet:

Liiklk § 111
Liite 1:Strateginen sopimus
Liite 2:Hankintasuunnitelma
Liite 3:Henkilöstösuunnitelma