Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta17514.12.201127

14094-2011 (056)

Avustusten jakoperiaatteet vuonna 2012

Tiivistelmä: -

Liiklk § 175

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Yleistä

Turkulaiset urheiluseurat liikuttavat noin 60 000 jäsentään ja tuottavat yli miljoona liikuntasuoritetta vuosittain. Kansalaistoiminta luo pohjan turkulaiselle liikuntakulttuurille. Liikunnan seurakenttä on suurin kuntalaisia liikuttava taho ja liikuntapalveluita tuottava taho.

Liikunta-avustukset ovat yksi olennainen tapa, jolla liikuntatoimi tukee turkulaisia urheilu- ja liikuntaseuroja ja liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä. Vuosittain suorina liikunta-avustuksina jaetaan noin 1,5 milj. euroa, joka on vajaa 10 % liikuntatoimen budjetista. Avustusta saa vuosittain hieman vajaa 200 urheilu- ja liikuntaseuraa sekä noin 50 liikuntaa järjestävää yhdistystä. Liikuntajärjestöille tuki on merkittävä osa toiminnan rahoitusta.

Turun liikuntatoimen visiossa todetaan:

Turkulaiset liikkuvat ilosta ja nauttivat hyvästä olosta – Turku on hyvinvointiliikunnan ja seurayhteistyön kansainvälinen edelläkävijä

Liikuntatoimen toiminta-ajatuksessa puolestaan sanotaan:

Innostamme turkulaiset liikkumaan. Takaamme monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja rakennamme urheilumyönteistä ilmapiiriä. Liikunta antaa elämyksiä ja hyvinvointia kaupunkilaisen jokaiseen päivään.

Avustusjärjestelmä on rakennettu siten, että sillä saadaan aktivoitua turkulaisia liikkumaan, luodaan monipuolisia ja laadukkaita liikuntaolosuhteita ja liikuntapalveluja, tuetaan menestyvien urheilijoiden esikuvavaikutusta ja luodaan vetovoimaisia liikuntatapahtumia. Avustusjärjestelmä on rakentunut tukemaan liikuntatoimen strategiaa ja ohjaamaan toimintaa sen suuntaisesti. Jotta strategiassa mainitut tavoitteet saavutetaan, avustusjärjestelmässä on perinteisen toiminta-avustuksen lisäksi muutamia kohdeavustuksia.

Avustusmuodot

Liikunta-avustukset koostuvat neljästä osa-alueesta. Ensimmäinen on urheiluseurojen ja liikuntaa järjestävien yhdistysten perustoiminnan tukeminen. Toinen osa-alue on liikuntaolosuhteiden tukeminen sekä liikuntapaikkojen käytön että pienimuotoisen liikuntapaikkarakentamisen tukemisen kautta. Kolmas osa-alue on osaamisen ja seuratoiminnan laadukkuuden tukeminen. Neljännen osa-alueen muodostavat erityisavustukset.

Edellisten vuosien tapaan vuoden 2012 avustamisen pääpainopiste on seurojen perustoiminnan tukemisessa. Perustoimintaa tuetaan parhaiten liikuntasuoritteisiin perustuvalla toiminta-avustuksella sekä liikuntaolosuhteiden tukemisella. Kohdennetusti painotetaan seuratoiminnan laadun kehittämistä ja yhteistoimintamuotojen kehittämistä. 

Avustuksiin on tehty pieniä muutoksia ja tekstikorjauksia, mutta pääperiaatteet ovat säilyneet ennallaan. Oleellisimmat muutokset vuoteen 2011 verrattuna:

Liikunta-avustuksia jaetaan sekä urheilu- ja liikuntaseuroille että liikuntaa järjestäville yhdistyksille. Liikuntaa järjestäviä yhdistyksiä ovat vammaisjärjestöt, eläkeläisyhdistykset ja maahanmuuttajien yhdistykset. Kaikkien hakijoiden tulee olla rekisteröityneitä yhdistyksiä, joiden kotikunta on Turku (poikkeus: nuorten urheilijoiden stipendit). Valtaosa avustuksista kohdistuu urheilu- ja liikuntaseuroille.

Avustusten tarkemmat jakoperiaatteet esitellään liitteessä 1.

Liite 1Avustusten jakoperiaatteet 2012

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä avustusten jakoperiaatteet vuodelle 2012 liitteen 1 mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Niemisen pyynnöstä yksimielisesti.

Asian esitteli liikuntajohtajan varahenkilö, järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku.


Liitteet:

Liiklk § 175
Liite 1:Jakoperiaatteet