Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 128 17.11.2010 6

12684-2010 (032)

Liikuntapaikka- ja palvelumaksujen yleiset periaatteet

Tiivistelmä: -

Liiklk § 128

Hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

Liikuntapaikkojen vuorojaon ohella toinen erittäin merkittävä kaupunkilaisten liikunnan harrastusta ohjaava strateginen asiakirja on liikuntapaikka- ja -palvelumaksujen yleiset periaatteet.

Liikuntatoimen pitkän aikavälin toimintaperiaatteena on ollut liikuntapaikkojen taksojen tarkistaminen kerran valtuustokaudessa, yleensä lautakunnan toimikauden puolivälissä. Liikuntalautakunta päätti isommasta hinnastomuutoksesta edellisen kerran 13.12.2006 § 260. Liikuntalautakunta on tehnyt pienempiä muutoksia hinnastoon ja sen periaatteisiin seuraavilla päätöksillä:

- 18.01.2007 § 14

- 14.02.2007 § 50

- 15.12.2009 § 217

- 16.03.2010 § 39

- 24.08.2010 § 99

Uuden hinnaston valmistelu tehdään kahdessa vaiheessa. Tarkoitus on, että liikuntalautakunta hyväksyy ensin ne periaatteet, joiden mukaan uutta hinnastoa lähdetään valmistelemaan. Uusi hinnasto valmistellaan liikuntalautakunnalle päätettäväksi seuraavaan kokoukseen. Periaatteet tulevat voimaan tuon päätöksen mukaisesti. Valmistelun yksi lähtökohta on ollut hinnaston selkeyttäminen. Esityksessä on pyritty täsmentämään myös joitakin käsitteitä. Aikaisemmin liikuntapaikkavarauksissa on puhuttu asiakasryhmistä, vaikka sama asiakas on voinut kuulua eri asiakasryhmiin. Sama seura on aiemmin kuulunut alle 20-vuotiaiden osalta asiakasryhmään 1 ja 20 vuotta täyttäneiden osalta asiakasryhmään 2. Uusissa periaatteissa puhutaan maksuryhmistä. Maksuryhmä määräytyy liikuntavuoron käyttäjien perusteella. Uusien periaatteiden mukaan käyttö jaotellaan kolmeen eri maksuryhmään aikaisemman neljän asiakasryhmän sijasta.

Vanhojen periaatteiden suurin ongelma on ollut epäselvä raja asiakasryhmän 3 ja 2 välillä. Näiden asiakasryhmien osalta on liikuntalautakunnassa tehty eniten erillisiä maksualennuspäätöksiä. Uusissa periaatteissa esitetään asiakasryhmien 2 ja 3 yhdistämistä maksuryhmäksi 2.

Asiakasryhmässä 3 hinnat ovat olleet selvästi korkeammat (subv. 50 %), mutta varatut tuntimäärät selvästi pienemmät kuin asiakasryhmässä 2 (subv. 80%). Asiakasryhmästä 3 on saatu vuositasolla noin 100 000 € tulot. Jos em. liikuntavuoroista peritään maksuryhmän 2 mukainen hinta, tuloa saadaan 40 000 €. Katettavaksi jää 60 000 €.  Sama tulo saavutetaan noin 11 % hinnankorotuksella maksuryhmässä 2. Asiakasryhmien 2 ja 3 yhdistämisen aiheuttaman 60 000€ vajeen lisäksi liikuntatoimen v. 2011 talousarvion tasapaino edellyttää kustannustason nousuun 2006-2010 perustuvia suuruusluokaltaan 5-10 % hinnantarkistuksia vuoden 2011 kuluessa. Hinnankorotusten erilaisilla painotuksilla voidaan vaikuttaa siihen, että korotus maksuryhmässä 2 saadaan hieman alle 10 prosenttiin. Ratkaisu tarkoittaa hinnan korotuksia esim. uimahalli- ja kuntosalimaksuihin sekä +65 korttiin.

Voimassa olevassa hinnastossa asiakasryhmään 3 kuuluvat pääasiassa lajiliittojen järjestämät tapahtumat ja työpaikkaliikunta. Liikuntatoimen strategiatyössä korostettiin työantajan merkitystä liikuntaan kannustajana. Kaupungin strategiassa suuret sekä kansalliset että kansainväliset tapahtumat on merkitty tärkeiksi sekä kaupungin tunnettuuden ja imagon että vahvan talouden näkökulmasta. Työpaikkaliikunnan ja lajiliittojen järjestämien urheilutapahtumien maksujen alentaminen olisi laaditun strategian suuntainen päätös.

”Parasyhteistyö” Turun seutukunnan kesken on merkitty tärkeäksi tavoitteeksi. Yhteistyö ei kuitenkaan parane ilman luottamusta herättäviä tekoja niin Turussa kuin naapureissamme. Parhaiten yhteistyö etenee ns. pienin askelin eri kunnallishallinnon toimialoilla. Naapurikuntien urheiluseuroille kohdistuukin ehdotetun muutoksen tuntuvin kustannusten alennus. Asiakasryhmään 4 kuuluneet muut kuin turkulaiset seurat siirtyvät esityksessä maksuryhmään 2. Turkulaiset seurat ovat edelleen etusijalla vuorojaossa ja uusi hinnoitteluperiaate koskee ensisijassa käyttöaikoja, jotka muutoin olisivat tyhjillään.

Em. näkökulmasta liikuntatoimi ehdottaa hinnastoperiaatteisiinsa kirjattavan sen muutoksen että niin naapurikuntiemme kuin kansallisten lajiliittojen suuret liikuntatapahtumat hinnoitellaan samoin periaattein kuin turkulaisten yhdistysten vastaavat tilaisuudet. Em. muutoksella uskotaan olevan suurempi sekä imagollinen että taloudellinen etu kaupungille kuin liikuntatoimen talouteen hetkellisesti vaikuttava tulojen vähennys. Turkulaiset seurat ovat usein mukana lajiliittojen järjestämissä kansallisissa liikuntatapahtumissa. Näin myös turkulaiset seurat hyötyvät päätöksestä.

Käyttötunnit 2009 eri asiakasryhmissä

     Käyttötunnit

Ryhmä 1  89216

Ryhmä 2  43049

Ryhmä 3  3579

Ryhmä 4  329

Yhteensä 136173

Yksilöliikunnan maksuissa on lisätty alennusryhmään ne henkilöt, joille Turun sosiaali- ja terveystoimen lääkäri, terveydenhoitaja, fysioterapeutti tai ravitsemusterapeutti on antanut kirjallisen suosituksen harrastaa liikuntaa.

Terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaisten antama liikuntasuositus voi olla asiakkaan liikunnallista aktiivisuuden lisäämisessä se ratkaiseva tekijä, joka saa asiakkaan aloittamaan liikunnan oman terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseksi.

Vesiliikunta ja uinti soveltuvat liikuntamuotoina sellaisillekin asiakkaille, jotka eivät voi rajoituksetta harrastaa muuta liikuntaa. Vedessä liikkumisella voidaan ylläpitää ja edistää toimintakykyä sekä hoitaa ja kuntouttaa erilaisia sairauksia. Terveydenhuollon asiakas-ryhmistä hyötyvät vedessä liikkumisesta erityisesti:

- ylipainoiset ja diabeetikot

- selkä- ja alaraajaongelmaiset

- neurologista sairautta sairastavat

- mielenterveysongelmaiset.

7-16- vuotiaista palvelu koskee Lasten ja nuorten poliklinikan sekä lasten neurologisen yksikön sekä nuoriso (päihde)poliklinikan asiakkaita. Näiden yksiköiden hoitohenkilökunta on oikeutettu kirjoittamaan suositus niille pitkäaikaissairaille lapsille ja nuorille, joiden liikunnan lisäämistä voidaan suositella terveydellisin syin ja joille vedessä liikkuminen nähdään soveltuvana.

Yleisistä periaatteista on poistettu vapaakorttikäyttö ja henkilökunnan oma käyttö. Näihin ei ole tarkoitus tehdä muutoksia, vaan niistä annetaan erillinen liikuntalautakunnan päätökseen perustuva myyntiohje.

Liite 1Turun liikuntatoimen liikuntapaikka- ja -palvelumaksujen yleiset periaatteet 2011 alkaen

Oheismateriaali 1Turun kaupungin liikuntapaikkojen ja -palveluiden hinnaston yleiset periaatteet 1.1.2010 alkaen

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 periaatteet vuoden 2011 hinnastovalmistelun lähtökohdaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Mäenpään seuraava ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

Liikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 periaatteet vuoden 2011 hinnastovalmistelun lähtökohdaksi ja toivoo ympäristökuntien tekevän vastaavanlaisen päätöksen vastavuoroisuuden takaamiseksi. Tilanteen kehittymistä ja periaatteiden toimivuutta voidaan tarkastella tarvittaessa.

Jakelu

tiedIkäläinen Jenni


Liitteet:

Liiklk § 128
Liite 1:Turun liikuntatoimen liikuntapaikka- ja -palvelumaksujen yleiset periaatteet 2011 alkaen