Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta12621.11.201813

9151-2018 (01 02 02)

Yhteenveto kulttuurilautakunnan opintomatkasta Ruotsiin ja Tanskaan 31.10. - 2.11.2018

Tiivistelmä:

Vapaa-aikatoimiala on laatinut yhteenvedon lautakunnan tutustumis- ja opintomatkasta Ruotsiin ja Tanskaan 31.10. - 2.11.2018. Lautakunnalle esitetään yhteenvedon merkitsemistä tiedoksi.

Kultlk § 126

Vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen, kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula, museopalvelujohtaja Olli Immonen ja intendentti Maati Rehor:

Vapaa-aikatoimiala valmisteli kulttuurilautakunnan toivomuksesta tutustumis- ja opintomatkan Ruotsiin ja Tanskaan ja kaupunginhallitus oikeutti (3.9.2018  § 332) kulttuurilautakunnan tekemään matkan 31.10. – 2.11.2018.

Matkan tarkoituksena oli tutustua Malmön, Kööpenhaminan ja Aarhusin mielenkiintoisiin kulttuurikohteisiin sekä tavata paikallisia toimijoita. Vierailukohteiksi valittiin musiikki- ja konserttitaloja, kirjasto sekä useita museoita. Kohteet valittiin siten, että niiden uusia ja elämyksellisiä esittämisen tapoja on mahdollista monipuolisesti hyödyntää mietittäessä Turun kaupungin kulttuuriratkaisuja tulevina vuosina.

Matkalle osallistui 13 luottamushenkilöä ja seitsemän viranhaltijaa.

Tutustumiskohteina olivat Ruotsissa Malmön musiikkitalo ja orkesteri (www.malmolive.se), Kööpenhaminassa tiedekeskus Experimentarium (www.experimentarium.dk) ja Tycho Brahe -planetaario (www.planetariet.dk). Aarhusissa kuultiin kaupungin kulttuuritoimen toiminnasta sekä vierailtiin kulttuurikeskus Godsbanella (www.godsbanen.dk), Den Gamle Byssä (www.dengamleby.dk), pääkirjastossa (www.dokk1.dk), taidemuseo Aroksessa (www.aros.dk), musiikkitalossa (www.musikhusetaarhus.dk) sekä arkeologiamuseo Moesgaardissa (www.moesgaardmuseum.dk). Aarhusin musiikkitalon toimivuuteen ja akustiikkaan tutustuttiin käytännössä osallistumalla sinfoniaorkesterin konserttiin ”Forførende forspil”.

Malmön musiikki- ja konferenssikeskus toimivat yhteisen brändin – malmolive – alla. Musiikkitalosta ja sinfoniaorkesterin toiminnasta vastaa oma organisaatio ja konferenssikeskuksen toiminnasta hotelliketju. Musiikkitalo on erinomainen esimerkki sekä muusikoiden että yleisön kannalta hyvin toimivasta kokonaisuudesta. Sen esimerkkinä on tilallisesti ja akustiikan osalta ollut Wienin filharmonikkojen Musikverein. Muusikkojen tilat olivat erittäin hyvät ja kattavat sekä yksilölliseen että soitinryhmäkohtaiseen harjoitteluun. Myös vierailijoiden tilat sekä logistiset ratkaisut ulosvuokrausten toteuttamiseen oli toteutettu erityisen toimivasti. Orkesterimusiikille suunniteltu konserttisali oli hyvin muuntautumiskykyinen teknisiltä ratkaisuiltaan, toiminnallisesti yleisöystävällinen ja moderni, sekä ennen kaikkea akustiikaltaan erinomainen. Myös Cuben-kamarimusiikkisali oli erityisen muunneltava ja soveltuva monenlaiseen esittävän taiteen ja tapahtumien tuotantoon, ja musiikkitalon vuotuinen tapahtumamäärä onkin yli 800. Malmö Live -keskuksen muut toiminnot (hotelli ja kongressikeskus) tukevat musiikkitalon toimintaa. Malmön orkesterissa on 89 muusikkoa, mikä vastaa suunnilleen TFO:n tavoitetta orkesterin kokoonpanosta.

Tiedekeskus Experimentariumin näyttelyssä oli hyvä vuorovaikutuksellinen lähestymistapa (learning by doing). Samantyyppistä kokemuksellisuutta on tavoitteena sisällyttää myös tulevaan historian museoon. Mahdollisesta yhteistyöstä liittyen historian museon valmisteluun keskusteltiin Experimentariumin kehittämisyksikön johtajan kanssa tutustumiskäynnin yhteydessä. Kiinnostava uutuus keskuksessa oli ulkoilmanäyttely katolla. Toimintamalli huomioi kesäajan hyödyntämisen erityisesti perhematkailijoiden osalta.

Tycho Brahe Planetarium on avattu yleisölle vuonna 1989. Nimensä planetaario on saanut 1500-luvulla eläneen tanskalaisen astronomi, astrologi, alkemisti ja kirjailija Tycho Brahen mukaan. Vierailu osoitti, että kokemuksellisessa kohteessa pitää varmistua, että kokeiltavaksi tarkoitetut kohteet toimivat niin kuin on tarkoitettu ja kapeaan sisältöön keskittyvä kohde tarvitsee paljon viestintää riittävän vierailijamäärän saavuttamiseksi. Historian museo Turkuun -hankkeen näkökulmasta kiinnostavaa oli Made in Space –näyttelyn toteutus.

Kirjaston kannalta mielenkiintoisinta oli vierailu Aarhusin pääkirjastossa ja kansalaistilassa, Dokk1. ILFA (The International Federation of Library Associations and Institutions) valitsi sen vuonna 2016 vuoden kirjastoksi (Public Library of the Year). Dokk1 on kirjasto, johon on käyty tutustumassa laajalti eri puolilta maailmaa, myös Suomesta. Kirjasto on hyvin toimiva, avoin ja helposti saavutettavissa ja rakentamisessa on huomioitu myös kestävä kehitys. Aineistoja kirjastossa on vähemmän kuin Turun pääkirjastossa, neliöitä on sen sijaan lähes 10 000 enemmän. Kirjaston aukioloajat ovat erittäin kattavat: arkisin klo 8 - 22, viikonloppuisin 10 - 16. Tilankäyttö ja aukioloajat kertovat vahvasta asukas- ja asiakaslähtöisyydestä. Samaan pystyminen meillä tarkoittaisi selkeää ja rohkeaa sisäisten prosessien uudistamista ja resurssien uudelleen suuntaamista sekä hieman lisäresursointia – Dokk1:n pyörittäminen vaatii 78 kirjastoammattilaista ja 42 avustavaa työntekijää.

Aarhusin kulttuurijohtaja Lars Davidsen piti mielenkiintoisen esityksen Aarhusin kulttuuristrategiasta ja tavoitteista sekä kulttuuripääkaupunkivuoden 2017 toteutumisesta ja onnistumisista. Turun kilpailukykytavoitteen kannalta hän toi kiinnostavasti esille, että kaupungin uudet ja uudistetut museot (Den Gamle By, Aros ja Moesgarden) olivat nostaneet merkittävästi museokävijämäärää ja samalla kaupungissa yli yön yöpyneiden matkailijoiden lukumäärä oli noussut – riittävän laadukas ja laaja kulttuuritarjonta vaikuttaa matkailijoiden yöpymispäätökseen.

Kaupungin ylläpitämä kulttuurikeskus Godsbanen oli ennakkoluuloton esimerkki kaupungin, kaupunkilaisten ja eri alojen taiteilijoiden yhteisestä tilasta. Kaupunki tarjoaa tilat ja olosuhteet sekä opastusta eri taidemuotojen toteuttamiseen kaikille kaupunkilaisille ja samalla tiloja taiteilijoille.

Aarhusilainen opettaja Peter Holm (1873 - 1950) perusti Den Gamle Byn 1900-luvun alussa. Se on maailman ensimmäinen kaupunkihistoriallinen ulkomuseo. Den Gamle By koostuu yli 70 museoalueelle siirretystä talosta. Museo toimii elävän museon periaatteella niin, että rakennukset ovat käytössä ja suuri osa henkilökunnasta on puettu ajanmukaisiin asuihin ja he toteuttavat ajanmukaisia askareita museoalueella. Monet museon elävöittäjistä ovat vapaaehtoisia. Den Gamle By -museon uusi Aarhusin tarina -näyttely todettiin erittäin laadukkaaksi, kuten koko museokokonaisuus. Turun museokeskuksen henkilöstöä on joulukuussa 2018 menossa opintomatkalle Den Gamle Byhyn. Heille on annettu tehtäväksi ao. näyttelyn huolellinen läpikäynti ja arviointi historian museon suunnitteluprosessia varten.

Taidemuseo Aros on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista taidemuseoista ja on toistuvasti ollut Tanskan museotilastoissa maan toiseksi vierailluin museo. Aroksen katolla oleva Olafur Eliassonin Sateenkaari – teos (Your Rainbow Panorama) avattiin yleisölle vuonna 2011. Yhteensä 150 metriä pitkä ympyränmuotoinen teos on myös hyvä esimerkki museorakennukseen tuodusta Wau-elementistä, jollaisen löytyminen uuteen historian museoon olisi tärkeää.

Vuonna 1982 avatun Aarhusin musiikkitalon toiminnasta vastaa kiinteistöyhtiö ja tiloissa toimii sinfoniaorkesterin lisäksi mm. konservatorio. Kiinteistöyhtiö vastaa talon toiminnasta ja investoinneista ja siellä toimivat organisaatiot itsenäisesti omasta toiminnastaan. Sinfoniaorkesterilla on käytössään vuonna 2007 rakennuksen uuteen osaan valmistunut oma sinfoniasali, jossa he myös harjoittelevat. Orkesterin suomalaistaustaiset soittajat kiittelivät salin hyvää akustiikkaa ja mahdollisuutta harjoitella omassa salissa. Muusikoiden tilat olivat kuitenkin huomattavasti vaatimattomammat kuin Malmössa ja riittämättömät nykyaikaisten vaatimusten tai toiminnan laajentamisen näkökulmasta. Aarhusin orkesterissa on 68 muusikkoa.

Moesgaardinmuseo perustettiin vuonna 1970 ja se on arkeologiaan, antropologiaan ja etnografiaan erikoistunut museo. Arkkitehtonisesti huomiota herättävä uusi päärakennus avautui yleisölle vuonna 2014. Historian museo Turkuun -hankkeen kannalta Moesgaardista opittavaa on mm. vaihtuvien isojen näyttelyiden tuotannot. Kiinnostavaa ja erilaista Moesgaardissa on lisäksi tiivis yhteistyö Aarhusin yliopiston kanssa. Museon yhteydessä sijaitsee arkeologian ja antropologian oppiaine, ja museolla ja ylipistolla on yhteinen professuuri.

Matkan merkittävintä antia olivat konkreettiset esimerkit joustavasta ja ennakkoluulottomasta yhteistyöstä ja rohkeasta vanhojen rakenteiden rikkomisesta - ja tietysti tanskalaisten rennon positiivinen tapa esitellä asiat.

Liite 1Kulttuurilautakunnan matkaohjelma 31.10.-2.11.2018

Liite 2Museokuvaukset

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä yhteenvedon tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Mustonen.


Liitteet:

Kultlk § 126
Liite 1:Kulttuurilautakunnan matkaohjelma 31.10.-2.11.2018
Liite 2:Museokuvaukset