KÖÖPENHAMINA

 

Kööpenhaminassa on paljon museoita ja mm. suurin osa valtiollisesti museoista. Museokokoelmat, sekä taide- että kulttuurihistorialliset kokoelmat, heijastavat maan pitkää historiaa ja vaurautta. Pääsääntöisesti museot ovat kuitenkin hyvin perinteisiä ja näyttelytuotannoista ei nouse esiin erityisiä benchmarkkauskohteita.

 

Historian museo Turkuun –hankkeen näkökulmasta Kööpenhaminassa sijaitsevat kiinnostavat kohteet tulevat museokentän ulkopuolelta. Tiedekeskus Experimentarium ja Tycho Brahe Planetarium molemmat ovat uusineet toimintaansa ja tilojaan, ja ne molemmat hyödyntävät toiminnassaan vahvasti osallistavaa ja tekemisen kautta tapahtuvaa oppimiskokemusta. Ne ovat koko perheen vierailukohteita, joissa on lupa pitää hauskaa.

 

 

Keskiviikko 31.10.2018

 

Tiedekeskus Experimentarium

 

Experimentarium on perustettu 1991. Tavoitteena on saada ihmisiä innostumaan tieteestä ja tekniikasta, sekä lisätä tietoisuutta tieteen menetelmistä, keksinnöistä ja sovelluksista arkikäyttöön. Experimentariumin kohderyhmänä on koko väestö Tanskan alueella, mutta erityinen fokus on lapsissa ja nuorissa.

 

Vuonna 2017 Experimentarium sai uuden lisärakennuksen, jonka on suunnitellut arkkitehtitoimisto CEBRA. Paljon huomiota saanut rakennusprojekti on tunnettu mm. kuparista toteutetusta Helix-portaikosta, josta on tullut rakennuksen ikoni. Lisäksi rakennukseen on toteutettu avoin kattoterassi, joka on lisännyt tilan ympärivuotista käytettävyyttä. Rakennusprojektin tarkoituksena oli radikaalisti muuttaa Experimentariumin luonnetta rakennuksena. Aiemmin sisäänpäin kääntyneestä rakennuksesta on muokattu ulospäinsuuntautuva ja elävä käyntikohde.

 

Tiedekeskuksien tapaan pääpaino sisältöjen esittämisessä on käytännön tekemisessä, kokeilemisessa ja oppimisessa leikkimisen kautta. Experiumentariumissa kaikki on suunniteltu olemaan kosketeltavissa. Monimutkaisista asioista tehdään relevantteja suhteessa arkielämään, jolloin kävijät pystyvät helpommin muistamaan oppimiaan asioita niiden ollessa osa heidän omaa kokemusmaailmaansa. Experimentariumissa on esillä useita eri näyttelykohteita, lisäksi mm. laboratorioesityksiä ja tiedenäytöksiä. Näyttelykohteista erityisen suosittuja ovat mm. Bubblearium ja Body Worlds.

 

Historian museo Turkuun –hankkeen näkökulmasta mielenkiintoista Experimentariumissa on paitsi uusi rakennus, myös heidän lapsille ja nuorille suunnattu näyttely- ja yleisötyönsä.

 

 

Tycho Brahe Planetarium

 

Tycho Brahe Planetarium on avattu yleisölle vuonna 1989. Nimensä planetaario on saanut 1500-luvulla eläneen tanskalaisen atronomi, astrologi, alkemisti ja kirjailija Tycho Brahen mukaan. Kohteena planetaario on Tanskan edelläkävijä avaruustieteen ja myös tieteen popularisoijana.

 

Planetaariossa tehtiin viime vuonna laaja näyttelyuudistus ja uutena osuutena avautui vuoden 2018 alussa Made in Space –näyttely. Näyttely toteutettiin yhteistyössä palkitun lontoolaisen 59 Productions –suunnittelutoimiston kanssa. Vahvasti elämyksellinen ja uusinta tekniikkaa hyödyntävä näyttely on saanut mm. Mariano Gago –palkinnon. Näyttelyssä kävijä Muina näyttelyinä esillä on Apollo 17 kuumatkalta vuonna 1972 tuoma kuukivi, joka on suurin USA:n ulkopuolella, avaruustekniikan esittely sekä pienoisnäyttely Tycho Brahesta.

 

Iso osa planetaarion kävijäkokemusta ovat suuressa 1000 m2 kupoliteatterissa esitettävät elokuvat. Ennen jokaista näytöstä kävijät saavat kokea digitaalisesti toteutetun 3D-matkan universumin halki sekä lyhyen esittelyn tähtitaivaaseen. Tällä hetkellä ohjelmistossa on kuusi elokuvaa (Elämää etsimässä avaruudessa, Matka Etelämerellä jne), sekä seitsemäntenä erikoistilauksesta Revontulista kertova elokuva.

 

Historian museo Turkuun –hankkeen näkökulmasta kiinnostavaa on uuden Made in Space –näyttelyn toteutus ja yhteistyö ulkopuolisen suunnittelutoimiston kanssa, sekä näyttelyssä hyödynnetyt tekniikkaratkaisut.

 

AARHUS

 

Aarhusin museoita on kehitetty aktiivisesti yhteistyössä kaupungin kanssa ja tukien kaupungin strategisen kehittämistä. Museoiden kävijämäärät ovat maan huipputasoa ja yleisötyötä benchmarkataan muualle. Kaupungin näkökulmasta on tärkeää, että on useampi keskenään erilainen vetovoimainen kohde, joihin tullaan kauempaa ja joiden takia matkailijat yöpyvät kaupungissa.

 

Museotilastoista Aarhusin museoit sijoittuvat kärkipäähän:

 

Vuosi 2017

1.sijalla Nationalmuseet (1 765 030 kävijää)

2.sijalla ARoS, Aarhus Kunstmuseum (658 086 kävijää)

4.sijalla Den Gamle By, Danmarks Købstadsmuseum (571 167 kävijää)

6.sijalla Moesgård Museum (424 019 kävijää)

 

Lähde:

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/kultur-og-kirke/museer-og-kulturarv/museer

Liste med besøgstal for statslige og statsanerkendte museer (2017)

 

 

Torstai 1.11.2018

 

Den Gamle By

 

Aarhusilainen opettaja Peter Holm (1873-1950) perusti Den Gamle Byn 1900-luvun alussa. Se oli maailman ensimmäinen kaupunkihistoriallinen ulkomuseo ja edelleen lukeutuu maailman merkittävimpiin ulkomuseoihin. Den Gamle By koostuu yli 70 museoalueelle siirretystä kaupunkitalosta. Museoalue laajenee edelleen ja sinne siirretään uusia rakennuksia.

 

Den Gamle Byssä vierailee vuosittain yli 400 000 kävijää. Museo toimii elävän museon periaatteella, niin että rakennukset ja interiöörit ovat käytössä ja suuri osa henkilökunnasta on puettu ajanmukaisiin asuihin ja he toteuttavat ajanmukaisia askareita museoalueella. Monet museon elävöittäjistä ovat vapaaehtoisia.

 

Museo on jaettu kolmeen alueeseen, joista jokainen edustaa historiallista aikakautta: 1800-luvun loppua, 1920-lukua ja 1970-lukua. Rakennusten sisällä on eri tavoin ja tekniikoin toteutettuja näyttelyitä; aina alkuperäisistä 1900-luvun alun museointeriööreistä esimerkiksi sarjakuvan keinoin kertoviin nykyaikaisiin näyttelyihin. Museoalueella on useita eri aikakausia edustavia historiallisia puutarhoja ja museo kasvattaa ja ylläpitää vanhoja kasvikantoja perinteisin menetelmin. Lisäksi museossa on useita historiallisesti sisustettuja kauppoja, joissa kävijät voivat tehdä ostoksia, mm. 1920-luvun rautakauppa, 1800-luvun lopun sekatavarakauppa sekä 1970-luvun levykauppa. Den Gamle Bystä löytyy myös kaksi pienoismuseota: Tanskan julistemuseo ja miehitysmuseo.

 

Historian museo Turkuun –hankkeen näkökulmasta kiinnostavaa on Den Gamle Byhyn vuonna 2017 avattu uusi kaupungin historiaa esittelevä näyttely. Maan alle rakennettu laajennus kertoo Aarhusin historiaa viikinkiajalta nykypäivään. Aarhus Fortæller-näyttely keskittyy yksittäisten kaupunkilaisten tarinoihin ja siinä on mukana toiminnallista sisältöä.

 

 

ARoS Aarhus Kunstmuseum

 

Aarhusin ARoS perustettiin vuonna 1859 ja nykyisiin tiloihinsa se muutti 2004. Taidemuseo on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista taidemuseoista ja on toistuvasti ollut Tanskan museotilastoissa maan toiseksi vierailluin museo. ARoSissa vierailee vuosittain vaihtelevasti puolen miljoonan ja miljoonan kävijän määrä, ennätysvuoden ollessa n miljoona kävijää. Vaihtelu selittyy eri vuosina toteutettujen vaihtuvien näyttelyiden onnistumisasteesta.

 

Museossa voi tutustua tanskalaisen taiteen kulta-aikaan (1770-1900-luku), modernismiin ja nykytaiteeseen. Lisäksi esillä on kokoelmiin kuuluvia installaatioita, sekä vaihtuvia näyttelyitä, joista osa on kiertonäyttelyitä. Vaihtuvissa näyttelyissä painopiste on nykytaiteessa.

 

Kokoelmien lisäksi kävijöille oleellista on taidemuseon näyttävä arkkitehtuuri. 10-kerroksisen rakennuksen on suunnitellut tanskalainen arkkitehtitoimisto Schmidt Hammer Lassen. Museorakennuksen katolla on Olafur Eliassonin teos Your Rainbow Panorama, joka avattiin yleisölle vuonna 2011. Teos on 150 metriä pitkä ympyränmuotoinen, lasinen kävelytie, jota vierailijat voivat kiertää katsellen kaupunkia eri kulmista ja sateenkaaren eri väreissä. Eliassonin teoksesta on muodostunut museon tunnusmerkki ja se on huomattavasti lisännyt kävijämääriä.

 

ARoS pyrkii olemaan sosiaalisesti vuorovaikutteinen taidemuseo, joka haastaa kävijänsä. Vierailijoille tarjotaan tilaisuus tarkastella maailmaa uudenlaisista näkökulmista. Museo haluaa vedota paitsi kävijöiden tunteisiin, myös mieliin ja ajatteluun. Taiteen kautta ihmiset halutaan herättää ajattelemaan uusilla tavoilla, uudenlaisista perspektiiveistä.

 

Historian museo Turkuun –hankkeen näkökulmasta ARoSissa on erityisen mielenkiintoista museossa tehtävä yleisötyö sekä myös sidosryhmätyöskentely ja omaehtoisen tuoton hankinta.

 

 

Perjantai 2.11.2018

 

MOMU - Moesgaard Museum, Aarhus

 

Moesgaardin museo perustettiin vuonna 1970 ja se on arkeologiaan, antropologiaan ja etnografiaan erikoistunut museo. Museon uusi päärakennus avautui yleisölle vuonna 2014. Arkkitehtonisesti huomiota herättävä rakennus on arkkitehtitoimisto Henning Larsenin suunnittelema ja sijoittuu näyttävälle paikalle meren ja metsän väliin Aarhusin eteläpuolisilla kukkuloilla. Museon kokonaispinta-ala on huikeat 15 000 neliömetriä.

 

Museon ylemmässä osassa sijaitsevat vaihtuvien näyttelyiden tilat ja ala-aulasta portaiden kautta laskeudutaan pysyvien näyttelyiden tiloihin. Neljässä pysyvässä näyttelykokonaisuudessa kerrotaan kivikaudesta, pronssikaudesta, rautakaudesta sekä viikinkiajasta. Esihistoriaosuus kertoo kivikautisen ihmisasutuksen leviämisestä pohjoiseen viimeisen jääkauden väistyessä sekä pronssikauden aurinkokultista, hautakummuista ja muinaisten kauppareittien vaaroista. Näyttelyssä on esillä mm. ”Grauballen mies” eli roomalaisella rautakaudella suohon haudattu, väkivaltaisen kuoleman kokenut mies. Viikinkiaikaan etenevästä näyttelystä siirrytään keskiajalle ja mustasurmaan, johon menehtyi vuonna 1350 kolmannes Tanskan väestöstä. Näyttelyt on toteutettu elämyksellisesti eri aisteja ja erilaisia esitystekniikoita hyödyntäen.

 

Historian museo Turkuun –hankkeen kannalta Moesgaardista opittavaa on mm. vaihtuvien isojen näyttelyiden tuotannot. Kevääseen 2019 asti esillä oleva ” Tšingis-kaanin aroilla – mongolian nomadit” –näyttely esittelee Mongolian nomadivaltakunnan historiaa ja nykypäivää. Toisena vaihtuvana näyttelynä esillä on ”Paon jälkeen – syyrialaisten elämää Samsøn saarella”, joka kertoo erilaisen tarinan pakolaisten elämästä.

 

Kiinnostavaa ja erilaista Moesgaardissa on lisäksi tiivis yhteistyö Aarhusin yliopiston kanssa. Museon yhteydessä sijaitsee arkeologian ja antropologian oppiaine, ja museolla ja ylipistolla on yhteinen professuuri. Yhteistyö näkyy mm. uusimman tutkimuksen saatavuudessa näyttely- ja yleisötyössä sekä alueen kaivauksissa.