Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9019.09.20186

10485-2018 (00 04 02)

Taidelainaamon yhteistyösopimuksen muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 90

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 13.9.2018:

Turun taidelainaamo on Vanhalla Raatihuoneella sijaitseva turkulaisten taiteilijajärjestöjen (Arte ry, Turun Taidegraafikot ry, Turun taiteilijaseura ry ja Jöötti ry) ja Turun museopalveluiden yhteistyönä ylläpitämä toimipiste. Kyseisten taiteilijajärjestöjen jäsenet saavat erillissopimuksilla luovuttaa töitään Taidelainaamoon myytäväksi tai lainattaviksi yksityishenkilöille ja yrityksille. Lainaamotoiminta tukee taiteilijoita tarjoamalla heille luontevan ja taloudellisesti turvallisen taideteosten myyntikanavan. Asiakkaille lainaamo on matalan kynnyksen paikka ostaa taidetta sekä tutustua alueen kuvataidetarjontaan. Taidelainaamo toimii turkulaisen taiteen imagollisesti tärkeänä markkinointikanavana kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla Vanhalla Suurtorilla.

Kaupungin ja taiteilijajärjestöjen välille on vuonna 2010 solmittu liitteenä oleva yhteistyösopimus Taidelainaamon toiminnasta. Kulttuurilautakunta on päättänyt asiasta 16.6.2010 § 120. Museopalveluissa tapahtuneiden henkilöstömuutosten vuoksi on tullut ajankohtaiseksi tarkastella Taidelainaamon toiminnan järjestämistapaa. Monessa kaupungissa taidelainaamotoiminnasta vastaa jokin taiteilijajärjestö. Järjestövetoinen taidelainaamotoiminta antaa toisenlaisia kehittämismahdollisuuksia mm. erilaisten hankerahoitusmahdollisuuksien myötä. Vapaa-aikatoimiala on käynyt neuvotteluja Taidelainaamon osapuolten kanssa ja tulevasta järjestämistavasta on syntymässä toimiva konsepti, jonka kaikki osapuolet ovat valmiit hyväksymään.

Kaupungin on edelleen tarkoituksenmukaista tehdä yhteistyötä Taidelainaamon kanssa myös järjestämistavan muututtua. Taidelainaamo on merkittävä tekijä kuvataiteen myynnin ja näin taiteilijoiden toimeentulon kannalta. Se myös mahdollistaa asiakkaille taidehankinnat hyvin pienelläkin alkupanostuksella ja edistää näin taiteen saatavuutta ja saavutettavuutta. Tämä tulevan yhteistyömuodon rakentaminen on osa käynnissä olevia neuvotteluita.

Jotta Taidelainaamon toiminta voidaan alkuvuonna 2019 järjestää uudella tavalla ja siten, että lainaamon taiteilijoille ja asiakkaille aiheutuisi mahdollisimman vähän muutoksia, on vuonna 2010 solmittu yhteistyösopimus syytä irtisanoa päättymään alkuvuodesta 2019. Nykyisen sopimuksen irtisanomisaika on 6 kuukautta. Lautakunnalle esitetään sopimuksen muuttamista siten, että uusi irtisanomisaika olisi 3 kuukautta. Sopimuksessa on kirjattu sen muuttamisesta seuraavasti:

Sopijapuolet voivat muuttaa tätä sopimusta kirjallisesti, muut muutokset ovat mitättömiä. Muutokset tulevat voimaan, kun molemmat osapuolet ovat ne asianmukaisesti hyväksyneet ja osapuolten toimivaltaiset edustajat ovat allekirjoittaneet muutosta koskevan lisäyksen sopimukseen.

Sopimuksen muuttamista ja Taidelainaamotoiminnan tulevaa järjestämistapaa on käsitelty Taidelainaamotoimikunnassa, jossa asiaa on esitellyt kulttuurisihteeri Mette Karlsson. Taiteilijajärjestöt ovat tietoisia prosessin kulusta. Taiteilijajärjestöt käsittelevät sopimuksen muuttamista omilta osiltaan kokouksissaan lähiaikoina. Kun kaikki osapuolet ovat myöntyneet muutokseen, allekirjoitetaan muutoksesta sopimukseen erillinen lisäys.

Sopimuksen irtisanomisesta sekä Taidelainaamon toiminnan järjestämisestä ja yhteistyöstä lainaamon kanssa tuodaan lautakunnalle erillinen esitys.

Liite 1Taidelainaamo -sopimus (Kultlk 16.6.2010 § 120).

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta hyväksyy Taidelainaamon yhteistyösopimuksen muutoksen siten, että sopimuksen irtisanomisaika on 3 kuukautta. Lautakunta valtuuttaa toimialajohtajan allekirjoittamaan muutosta koskevan sopimuksen lisäyksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa alusti Mette Karlsson.

Jakelu

tpvKarlsson Mette


Liitteet:

Kultlk § 90
Liite 1:Taidelainaamoa koskeva sopimus Turun kaupungin ja turkulaisten taiteilijajärjestöjen välillä